2017. június 13., kedd

Fele üres? Fele tele! Fatányéros vendéglő, Gyímesközéplok



A csángó közösség a magyarság legkiszolgáltatottabb és egyben legnagyobb mértékben asszimilálódott közössége. Közülük talán a legszerencsésebbek a Székelyföldhöz legközelebb eső gyímesi csángók. Ha csángókról esik szó nemzeti társaságban a méltató hangnem szinte természetes és ez így van jól.
Nem kívánok ezzel a szép hagyománnyal szakítani, de azért ha egy éttermi élményről beszámolót írunk, nem mehetünk el a nyilvánvaló és bántó hiányosságok mellett szó nélkül.
A beltér barátságos, népies, otthonos, szeretnivaló. Rönkfa-oszlopok és gerendázat, hatalmas, súlyos faasztalok és padok, régies világítótestek, muskátli, népi hímzések az ablak alsó szegélyében. Korondi kupicában leljük meg a fogpiszkálókat.


Sajnos épp valami román zene szólt ottjártunk idején, elég kiábrándító volt, különösen, hogy a tulaj tette fel, illetve egy tulajhangulatú férfi, aki a legtöbb fotón is szerepel. Egy idő után távozott, onnan kezdve csend honolt a helyen, ami az előzményeket tekintetbe véve jól esett.
Az étlap meglehetősen hosszú, csángó, székely és klasszikus magyar ételeket kínál, a csángó módra készült kemencés rakott krumplitól a tárkonyos pityókalevesen, bográcsgulyáson keresztül a brassói aprópecsenyéig. Néhány fogás erejéig megjelenik a román konyha is, az elmaradhatatlan pacallevessel és parasztcsorbával, van továbbá „tochitura” is sertéshúsból, ennek a magyar nevét valamilyen okból fel sem tüntetik. Tartanak kétféle halászlevet, korhelyt és gyímesit.
Nem volt könnyű választani.
Ettünk végül túrós bocut (12 RON), 
ez egy egyszerű és nagyszerű étel, amit a hely honlapja is ajánl, lényegében a rakott puliszka egyik változata, ellapított puliszkagombóc juhtúróval töltve, vajban pirítva. Kértünk hozzá tejfelt is, célszerű lenne eleve tejfelt tálalni mellé.
Másik fogásunk a babgulyás volt (15 RON), mely nem sok paprikát látott, de ízletesnek találtuk.  Nagyon sűrű volt, megállt benne a kanál inkább egytálétel, mint gulyás. Egyébként sertéshússal készült, így kondásnak kéne nevezni.
Legnagyobb problémánk a halpaprikással (15 RON) volt, 
mely a pincérnő szerint pisztrángból készül. Ez elég érdekes ötlet, mondtuk magunkban, de végül is miért ne? Mitől legyen rossz egy pisztrángpaprikás? Valójában a Mekong deltájában kriminális körülmények között tenyésztett vietnámi tömeghal, a pangasius volt az alapanyaga az egyébként elég lisztes és karakter nélküli paprikásnak. (Ez a hal a legkönnyebben beazonosítható tán az összes között. Egy jóbarátom mondta, hogy rántotta-íze, van, ez kétségkívül nem rossz asszociáció, azóta én is azt érzem benne. Tény, hogy ha valaki vesz egy pangasius-filét, azt megsüti és odafigyelve megeszi, akkor esélye van a továbbiakban halak tucatjaiból kiszúrni ezt a fajtát.) Ebben az esetben a hiba az alapanyag tekintetében mindössze annyi, hogy a pincérnő téves információt közölt, vélhetően tudatlanságból és nem rosszindulatból, ellentétben azokkal az esetekkel, amikor Magyarországon harcsa helyett pangasiust adnak nagyon is tudatosan. (Tucatnyi helyen tapasztaltam ilyet az évek során, a debreceni Látóképi csárdától a karcagi Nimród éttermen keresztül a Tokajban működő Boncidai csárdáig.)
Kértünk végül „rókagombát zöldséggel” (17 RON), ami hagymával és paprikával pirított rókagomba volt, kissé avas mellékíze dacára sem volt élvezhetetlen.
A kenyér friss volt és házi jellegű, jó lenne, ha Magyarországon és Erdélyben általános lenne, hogy ilyen színvonalú kenyeret tegyenek az asztalra.
Tartanak Igazi Csíki Sört, amit ki is használtunk, az ára is rendkívül kedvező (5 RON).
Kevés pénzért igen sokat ettünk a Fatányérosban, jól is laktunk, a maradékot becsomagoltattuk. (Leszámítva a hapaprikást.) A jó ár/érték arány a hely egyik nagy erőssége a belső tér hangulata és a kedves kiszolgálás mellett.
Fele üres vagy fele tele?
Fele tele, szűrtük le a következtetést, mert végső soron a hibák dacára a kellemes emlékek között raktároztuk el gyímesközéploki étkezésünket.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló 2017. május 18.-i számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése