2017. május 23., kedd

Borászati „kabinet” serpenyős ételekkel (Deák Ferenc (mai nevén Eroilor) utca 5)



Valahányszor Kolozsvárra vet a sors mostanság, mindig elcsodálkozom, hogy mennyire pezseg ez a város, hogy mekkora lendületet vett itt az utóbbi öt évben a vendéglátás. Nemcsak nagyságban, de a borbárok, éttermek átlagszínvonalában sincs olyan város a megmaradt Magyarországon, Budapestet leszámítva persze, mely versenyre kelne vele.
Legutóbb véletlenszerűen ültem be a „Cabinet de Vin and Cocotte” nevű borbárba, mert rokonszenves volt a külseje, s mindaz, amit a kirakaton keresztül látni lehetett belőle. A „Cocotte” kifejezés kissé meglepő egy borbár esetében, a magyar szóhasználatban ez ledér hölgyet jelent, a franciában viszont serpenyőt is. Így pedig rögtön minden a helyére kerül.
Aki ezt a helyet berendezte, kitalálta, nagyon jó munkát végzett: otthonos, patinás, vendégmarasztaló a beltér. 
Emellett a kiszolgálás kifogástalan, udvarias, előzékeny, kellő mértékben kommunikatív. A választék nagyon izgalmas, kínálnak marinált tigrisrákot, carpaccio-t Szent Jakab kagylóból, tonhal sashimit, teppanyakit kalmárhalból, konfitált kacsát s még sorolhatnám.
Mivel épp vacsorázni készültem egy jóbarátommal, vissza kellett fognom a rendelést, ezért csak egy előételt kértem, konkrétan kacsamájpástétomot és mellé egy pohár prosseco-t. 

A pástétom ízre, állagra, tálalásra egyaránt kitűnő volt, akárcsak a mellé felszolgált kenyér. 
Az ételhez kaptam só- és borsdarálót, továbbá kérésre kiemelkedő minőségű extra szűz olívaolajat és balzsamcetet. 
A borválaszték, mondanom sem kell, nagyon igényes. Úgy tűnik, itt tényleg mindenre odafigyelnek.
Először jártam itt, de bízom benne, hogy nem utoljára.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése