2017. február 6., hétfő

Olíva bisztró (Szeged, Csongrádi sgt. 7/a)


A szegedi Olíva bisztró három éve működik reklám nélkül, így nem csoda, hogy szinte véletlenül akadtunk bele egy világhálós élménybeszámoló alapján. Mint a felszolgálótól megtudtuk, a PR-t a szájhagyományra alapozzák, az a céljuk, hogy az elégedett vendégek vigyék hírét a helynek.
Nemes szándék, mely esetünkben kétségkívül sikeres volt.
A beltérnek vannak hangulatos elemei, 

a fociközvetítést sugárzó televíziót sikerült a felszolgálóval konszenzusban semlegesíteni a kikapcsoló-gomb segítségével. A zenei felhozatal nem nyert meg különösebben, de nem volt túlságosan zavaró. Sajnos a különterem hangerő-szabályozója össze van kapcsolva a nagytermével, így azt nem sikerült csendesebbre tétetni. Valami olasz vagy más latin zene jobban illett volna a helyhez, mint az a rádióból jövő zaj, amit manapság zeneként adnak el.
Az étlap dicséretesen rövid, átgondolt, elsősorban mediterrán fogásokra alapoz, amint azt az étterem neve is sugallja. Kínálnak három levest (kapros borjúragulevest, zöldborsókrémlevest és napi levest, ami ottjártunk idején gulyásleves volt – érdekes a levesek díjszabása, a zöldborsókrémleves 980 ft volt, míg a gulyás csak 600), négy előételt a szárított olajbogyóba forgatott kecskesajtgolyóktól a bruschettáig, továbbá salátaként öt könnyedebb főételt saláta körettel, hat tésztaételt és nyolc klasszikus főfogást a céklával, tejszíves spenóttal és bazsalikomos burgonyapürével körített zöldfűszeres süllőtől a batátával, sült cukkinivel és uborkasalátával tálalt óriás bécsiszeletig. Két desszertjük van, csokiszuflé gyümölccsel és tuille-jel, valamit a napi desszert, amire nem kérdeztünk rá, annyira jóllaktunk.
Rendeltünk fehérboros fokhagymás fekete kagylót, 
Olíva burgert, amit hagymalekvárral, cheddar sajttal és házi steak burgonyával tálaltak,
zöldborsós vargányás rizottót 
és kecskesajttal töltött, sonkába tekert csirkemellet zöld tésztával körítve.
A rizottó, ami talán a legkényesebb téma a felsoroltak közül, ízletes volt, kellően vargányás, finoman krémes, élvezhető volt a kagyló is, a hamburgerhús pogácsája a szokásos mennyiségnek bő duplája volt, de rögtön kettőt szolgáltak fel belőle, ki is fogott az ezt rendelő asztaltársamon, aki a felével is nehezen birkózott meg. A könnyen kiszáradó csirkemell megfelelő megsütése igazi kihívás, el kell találni a hőkezelés fokát úgy, hogy túl sem menjen, de nyers se maradjon. Itt ezt kiválóan abszolválták.
Értékeltük, hogy azok sem kellett ipari üdítőt vagy vizet igyanak, akik volán mellett ültek, jól elkészített házi limonádét (150ft/dl) és frissen facsart narancslevet (250 ft/dl) is kínálnak. A többieknek meg Igazi Csíki Sört, aminek napjainkban külön szimbólumértéke van. Közel húsz jó magyar boruk is van decire kimérve, Jásdi István Chardonnay-jától Konyári János Roséján keresztül a Szeleshát Syrah-ig.
Jó élményünk volt az Olíva bisztró, ajánljuk másoknak is.

Dorozsmai Endre

A szöveg eredetijét a Demokrata számára írtam, majd a blog részére kibővítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése