2017. január 26., csütörtök

Birka csárda, Nagylapos (Gyomaendrőd) – mangalica-, szürkemarha- és birkaételek saját tenyészetből

Tavaly nyáron írtam néhány gondolatot a magyar csárdavilágról s akkor azt ígértem, hogy néhány csárdát részletesebben is be fogok mutatni. Hadd kezdjük a sort a Birka csárdával, mely a Gyomaendrődhöz tartozó Nagylaposon működik s mely mindazt integrálja, amit egy csárdában szeretünk.
A kiszolgálás szívélyes, a beltér autentikus népi, nincs benne semmi túlcicomázás, semmi giccs,


hagyományos magyar ételeket kínálnak, jól elkészítve, elérhető áron. Mellette még kiváló, saját készítésű felvágottakat is, elvitelre.
Legnagyobb erényük, hogy elsősorban saját tenyésztésből származó, kiváló minőségű alapanyaggal dolgoznak, ők nevelik a birkát, a szürkemarhát és a mangalicát is. „Családunk 2007-ben vásárolta meg a vendéglőt azzal a szándékkal, hogy az általunk és a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagokat felhasználva valódi helyi ízekkel találkozzon a hozzánk betérő vendég.” – áll a honlapon. Tény és való, ha jóbarátaim azt kérdik tőlem, hogy melyik étteremben ettem a legjobb birkapörköltet (számomra nem kérdés, hogy az „igazi” pörkölt birkából készül), első példa mindig a Birkacsárda. Jót ettem e műfajban egyébként még a Fehértói halászcsárdában is, mely által kínált ételek megvalósítási szintje sajnos időnként ingadozik, akár egyetlen étkezésen belül is, valamint az Akasztói halascsárdában, melyről ugyanez mondható el. A Birkacsárdában eddig nem érzékeltem szint-ingadozást.
A csárda bekerült a Gault&Millau Magyarország étteremkalauz (Európa legjelentősebb étteremkalauza a Michelin mellett) első, 2012-es kiadásába előkelő 10 ponttal. (A GM kalauz 20 pontos skálán értékel, ebből a felső negyed kevés kivétellel szinte elérhetetlen az átlagember számára, mind anyagilag, mind előképzettség területén. 7-8 pont az átlag, a 9 köznapi értelemben jónak számít, a 10 pont nagyon jónak. 11-nél kezdődnek az ínyenc éttermek, valamint azok, melyek valamilyen okból kiemelkednek a fősodorból – pl. egy hagyományos ételkészítési mód megőrzése, mely a Rév csárda (13 pont) nagy erénye a halászos halászléjének köszönhetően, az alapanyag-skála és/vagy minőség, mint az Öreg Harang borozóban (11 pont) vagy a Birka csárdában. Mert bizony a következő, 2014-es kalauz már 11 ponttal jutalmazta őket – 2013-ban nem jelent meg a kalauz, ekkor volt az átállás a tavaszi megjelenésről az őszire - s bekerültek a kalauz által ajánlott éttermek sorába, mely pozíciót és pontszámot azóta is tartják.)
Az étlap egyszerű, áttekinthető, átgondolt, a választék korrekt, de nem eltúlzott. Hadd szúrjam ide azt az alapgondolatot, hogy bár sok vendég ma is erénynek tekinti a 200 tételes, regényhosszúságú étlapot, ez egyáltalán nem ok az örvendezésre. Mi tagadás, jómagam is húsz esztendővel ezelőtt le voltam nyűgözve attól, hogy például Aubel Ervin éttermeiben, Kispipában és társaiban - Fészek klub, MUOSZ étterem – több, mint 200 étel szerepelt az étlapon. Akkor nem merült fel bennem, hogy ennyi ételt frissen kínálni egyszerűen lehetetlen. Márpedig egy igényes étterem nem alapozhatja a fagyasztóra a működését.
Az utóbbi fél évtizedben többször is megfordultam a Birka csárdában, mindig többedmagammal (jellemzően négyen, ennyi ember fér el kényelmesen egy személyautóban, ezért ilyen felállásban szoktunk bortúrázni), mindig mást-mást rendeltünk és mindent megkóstoltunk egymástól. Így túlzás nélkül mondhatom, hogy rálátásom van az egész étlapra, mely integrál leveseket (májgaluskától a bablevesen át az orjalevesig), frissensülteket (a cigánypecsenyétől a hagymás rostélyoson át a velővel és gombával töltött sertésbordáig), pörkölteket (birkából és szürkemarhából), és többnyire napi ajánlatban szereplő szezonális desszerteket az étlapon szereplő házi lekváros vagy túrós palacsintán kívül. 

Minden fogás ütötte a mércét, mind minőségben, mind ár/érték arányban, mind az adag tekintetében, mert ugyebár – ellentétben a fine dining világával - a csárdába úgy ül be az ember, hogy jól tudjon lakni akár egyetlen főétellel is. S az a hely, mely ezt nem tudja biztosítani, ne nevezze magát csárdának.
Külön értékeltem, hogy választékba vették az alföldi régió jeles sörfőzdéjének, a Békésszentandrási Kézműves Serfőzdének a termékeit, sőt, az Ogre sörét csapon is tartják. Kínálnak kézműves szörpöket, ami ismét jó pont. A borlap is egy regionális termelőnek, az alföldi borászatok közül az „Év bortermelője” titulust 2007-ben első ízben elnyerő Frittmann Jánosnak a borai körül választhatunk, illetve van két tétel Eger egyik legjobb termelőjétől, Lőrincz Györgytől is (2009-es „Év bortermelője”). Az ár/érték arány ezesetben  is remek, a borok legtöbbjét 1800 forintért rendelhetjük meg, ami még Erdélyben is ritka kedvező ár (kb. 26 lej), decire is kínálnak minden bort, zömüket potom 240 ftért. A pálinka is a régióból érkezik, a Gyulai Pálinkamanufaktúra széles skáláját kínálják korrekt áron.
Az étterem bekerült a Lifenetwork műsorába is, melynek keretében Magyarország legjobb éttermeinek séfjei az adott étterem konyháján készítenek el három reprezentatív ételt.
Íme:
Egy szó, mint száz, érdemes meglátogatni a Kőrősök vidékének kiemelkedő csárdáját Gyomaendrődön.

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma honlap számára készült, ott is jelent meg először kb. két hete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése