2017. január 24., kedd

Tőserdei pálinkaház (Lakitelek, Szikra tanya 28.)



Van országszerte néhány legendás vendéglő, mely messze többet nyújt, mint amit közvetlen környezetében az emberek megszokhattak s mely felhelyez a térképre olyan helységeket, melyeknek sokan a létéről se tudtak. Ilyen Encsen az Anyukám mondta, Fertőrákoson a Ráspi, Perbálon a Walter, Nagylaposon a Birka csárda, illetve a legújabbkori történelem révén az előzőeknél ismertebb településen, Lakitelken a Tőserdei pálinkaház. Az másik oldalról a vendéglő annyiban lóg ki a sorból, hogy nemrég nyitotta meg kapuit, így ismertsége egyelőre nem vetekszik az említettekével.
A minap Lakitelken járva alkalmam volt a Honti Attila által élete hívott modellértékű étterem kiváló ételeit megkóstolni. Ettünk ízre, látványra egyaránt kifogástalan carpacciot, 
üde, harmonikus paradicsomlevest, 
a műfaj csúcsát képviselő, sötét és kristálytiszta erőlevest petrezselymes grízgaluskával, 
vegyes haltálat, amin volt lazac, fogas és garnéla, 
hagymás rostélyost, amit ízletes pecsenye mártással tálaltak, 
erdei gombás szarvasragut zsemlegombóccal, 
jól sikerült tökmag-parfét (íme, a tökmagolaj újabb remek felhasználása desszertfronton az Őrség Aranya „országtorta” után), 
mákos rétest áfonyahabbal 
és jó állagú, jó ízű  csoki-mousse-t. 
Tartanak egy sor fűszeres olíva-olajat és kellően durva darálásra beállított borsőrlőt, a carpacciohoz mindkettőnek hasznát vettük.
Cseh kisüzemi söröket kínálnak, s mint a hely neve is mutatja, remek pálinkákat, végül, de nem utolsó sorban a borokat is értő kézzel válogatták össze.
Külön élmény a beltér is, régi térképek a falon, gerendás mennyezet, nyers tégla, marasztaló, meghitt, otthonos atmoszféra veszi közbe a vendéget.





Az árfekvés baráti, figyelmes, udvarias, kedves a kiszolgálás.
Nagyon jó hely a Tőserdei pálinkaház, jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki ellátogat a magyar rendszerváltás bölcsőjéhez, ahol egykor Lezsák Sándor a sátrát felverte.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése