2017. január 16., hétfő

Legjobb vidéki sörözők – a 2016-os év felfedezései



Zip’s (Miskolc)
Az abszolút listavezető. 



Részletek itt.

Sörök háza (Szeged)
Ebből az egyébként remek helyből nem lett részletes bejegyzés 2016-ban. Talán az idén. Korábban Sörtemplom néven üzemelt, ha emlékeim nem csalnak, a Petőfi Sándor sugárút elején. A tulajdonosban van valami Kővári Gergő zárkózottságából, hogy ezzel a kedves eufemizmussal éljek, de nagyobb hajlamot mutat a feloldódásra. A sörök ára helyben fogyasztás esetén ugyanannyi, mint ha elvisszük őket, amit úgy is megfogalmazhatunk, hogy elvitelre a sör drága, mert a legtöbb helyen, főleg Pesten olcsóbb, helyben inni viszont baráti. A választék lenyűgöző, a beltér hangulatos. Ha Szegeden laknék, hetente leruccannék ide.

Komló és tehén (Budaőrs)
Budaőrsre is elért a kézműves sörforradalom. A “Komló és tehén” nevő egység a jobbak közül való a választékát illetően, nemcsak az unalomig ismert márkákat tartják, hanem egy sor olyat is, amiről a sörpiacot folyamatosan pásztázó ínyencek (ide sorolom magamat is) sem hallottak.
Választottunk négyen négy remek, izgalmas sört, amit még megfejeltünk egy palackkal. A Permon Mozaik zseniális volt, de a többi sem okozott csalódást. Az árak barátságosak, bár aránytalanok. A csapolt Távoli Galaxis 790-ért nagyon rendben van, de az Ogre 590-ért (mindkettő 4 dl) inkább vicces. Nem mintha nem lenne egy jó sör. De egy pilseni láger, mely az ősforrásnál, a Rózsa sörözőben tán 300 fél literre.
A beltér rokonszenves, kár, hogy megy a tévé. A viaszosvászon terítőt még elnéznénk, megvan annak egyfajta lepusztult retró hangulata, ami még akár szerethető is.
A kiszolgálástól nem voltunk oda, a csapos lehetett volna sokkal kedvesebb, nem látszott rajta igazán az öröm, hogy olyanok tértek be, akik értékelik, amit csinál. Az is vicces volt, hogy meggyes sört ajánlott, miután láthatta, hogy témában vagyunk és a különlegességekre utazunk.
Egyik jóbarátunk rendelt egy hermelint, a műfajban ettünk már meggyőzőbbet.
Ha arra járunk, benézünk. Minden helyre benézünk, ahol esély van új söröket kóstolni. J

Kupak (Békéscsaba)
A békéscsabai Kupakban 2015-ben voltam először a Kolbászfesztivál alkalmából. Az igazság az, hogy sok nekem egész délután és este lődörögni a vásárban, ezért mindig kisétálok a városba is. Nem ritkán fel is fedezek egész jó helyeket ezeken a portyákon, mint a szóban forgó esemény alkalmából egy minőségi csokoládézót és a Kupakot.
A Kupak egy csúcssöröző, csapon is van 4-5 jó sör, de a palackos választék egyenesen lenyűgöző. Kapcsolatban vannak a legjobb sörgyártókkal, a legizgalmasabb tételek zöme, a legínycsiklandozóbb újdonságok is megkaphatók náluk. Az árak “békések”, hogy stílszerű legyek. Helyben fogyasztásra  sincs felár.
A kiszolgálás ledöbbentően közönyös, a pultos lányban a kedvesség legkisebb nyomát sem fedezzük fel, rezzenéstelen arccal szolgál ki, egyértelműen pályát tévesztett nőszemély. Időközben volt egy még rosszabb élményünk, amikor a hölgy nem fogadta a köszönésünket, majd amikor harmadszor köszöntem neki kissé felemelt hangon eképpen ”mondom kezitcsókolom” azt válaszolta, hogy „mondom, sziasztok”. A húszas éveinek elején járó hölgyike a negyvenes éveinek végét taposó ősz hajú vendégnek. Egyben azt inszinuálva, hogy ő már korábban is visszaköszönt, csak mi nem hallottuk. Ez pedig egyszerűen nem volt igaz.
A beltér nagyon belevaló, rengeteg humoros plakát látható, a bútorzat kicsit romkocsmás. A hangulatot csak a rádió rontja, az viszont jelentősen.
Következő látogatásunk alkalmával ittunk 5 féle sört, főként egy új, Szentesen működő főzdétől, talán Zentus a neve. Épp aznap ismertük meg, a békésszentandrási Rózsa sörkertben övék volt a Citra komlóval főzött IPA, mint vendégsör.
A kóstolt sörök közül a “Hello, my name is Sudan” nevű Csupor Márton féle alkotás volt toronymagasan a legjobb.
Ezt a szöveget újra megszerkesztettem, pedig már fent volt.
No sebaj, nem húzom már ki.

Szakkör (Kecskemét)
A részletes élménybeszámolót lásd itt.

További érdemi helyek a műfajban:
Kolorbár, Gyöngyös – itt autóval voltam, elvitelre vettem sört.
Zöld pecsét, Eger – sajnos az igazán izgalmas söröket nem leltük midőn itt jártunk tavaly januárban
Gedeon söröző, Nyíregyháza – ez egy igen jó hely, de 2015-ben voltam először, nem 2016-os felfedezés.
Mint ahogy a szegedi Maláta söröző sem.

Dorozsmai Endre

Az összeállítás a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése