Kézműves csúcssörök Aradon, Temesváron
és Kolozsváron
Kulináris
kalandozásaim során, amibe beletartoznak nemcsak a mások által tartott
kóstolók, hanem azok is, amikor jómagam válogathattam össze és mutathattam be a
nemes nedűket, legyen azok merítési tartománya a legjobb magyar borok vagy
legjobb kézműves sörök világa, a helyzetből adódólag igen sokakkal beszélgettem
a kézművesség és azon belül a kézműves sörök világáról.
Az egyik
leggyakrabban feltett kérdés az volt, hogy mit tehet egy erdélyi
gasztronómia-rajongó, aki nem nagyipari sört akar inni.
Ilyenkor
eddig jellemzően azt mondtam, hogy anyaországi látogatása alkalmával keressen
fel olyan szaküzleteket, melyek választékáról előzőleg tájékozódott az
interneten és tankoljon be alaposan. Ott van Budapesten a „Csak a jó sör” a
Kertész utcában,
nem messze a Liszt Ferenc tértől, a „Különleges sörök boltja”
a Hegedüs Gyula utcában, a XIII. kerületben,
a „Kézműves csemegebolt” a Kálvin
tér tőszomszédságában, a Ráday ucában, ami a nemrégiben felvette a „Beer to go”
nevet. Szegeden a „Sörök háza”, Békéscsabán a „Kupak”. (Itt sokkolóan
barátságtalan a kiszolgálás, legutóbb a kiszolgáló harmadszorra fogadta csak
köszönésemet, miközben senki nem volt az üzletben s tekintetünk is találkozott.
Akkor a már megnyomott „mondom, kezicsókolomra” azt felelte, sugalmazva –
hamisan – hogy már köszönt, hogy „mondom, sziasztok”. A húszas éveinek elejét
taposó hölgy a negyven és ötven közötti vendégeknek.)
Az utóbbi
időben mintha változott volna egy kicsit a helyzet. Egyre-másra jelennek meg
nagyobb városokban olyan kocsmák és üzletek, melyek kézműves vagy a valóságot
inkább leíró nevén kisüzemi sört tartanak. Temesváron a Reciproc
és az Erzsébet
utca valamint a Jenő herceg utca sarkán
működő borszaküzletben. De nem elhanyagolható a kisüzemi hagyományos német sörválaszték az Atelierben sem. Ez konkrétan több mint 100 sört jelent, mind import és nem main stream. Nem sikerült még meglátogassam a Viniloteca nevű helyet, honlapja és ismerőseim szerint itt is vannak kisüzemi sörök.
Aradon a Vegan Time nevű helyen (itt csak Bernard van, de azt is érdemes megbecsülni),
Aradon a Vegan Time nevű helyen (itt csak Bernard van, de azt is érdemes megbecsülni),
a KF nevű romkocsmában és a Joy’s Pubban. (Itt a
jelenleg Romániához tartozó területeken működő legjobb sörfőzdék sörei
kaphatóak, van Bereta, Ground Zero és Hophead. Árulnak Terapiát is, de az IPA hiányzik
a választékból.)
Kolozsváron
többek között a Klausen, a Flying Circus, a Bruno és a Jaxx.
Érdemes
kiemelni az Abbey Road nevű éttermet is, melynek a sörlapja helyi szinten
párját ritkító, a fősodratú multi-sörök mellett vannak szép számmal német privát,
a gigavállalatok által meg nem vásárolt főzdék és kézművesnek mondott tételek
is, melyek közül leginkább a Bernardot és a Primatort emelném ki. Nem kis szó
ez manapság, amikor már Krusovicét sem ihat az öntudatos magyar, mert azt is
megvette a mifelénk okkal népszerűtlen Heineken.
Erdély
fővárosában egyébként egyes italszaküzletek is tartanak kifejezetten jó
söröket, a Liquor store-ban a minap szinte a teljes román és erdélyi
sörpalettát szemügyre vehettem, vásároltam is belőlük. Egyelőre csak a Ground
Zero nevű bukaresti főzde American Red Ale-je került csapra, mely egyébként
kiválónak bizonyult. De ott volt a polcon a ferencfalvi Sara, a temesvári
Terapia, a téma iránt érdeklődők által már országszerte ismert Zaganu és
Sikaru. Jól hangzik, mint márkanév az itt szintén kapható Hophead is
(komlófej), az e bejegyzés tiszteletére megbontott India Pale Ale sörük szépen
hozta a formáját, a maga kifejezett, határozott illatával (melyben a trópusi
gyümölcsök keverednek a mezők virágaival) és közepes testességével, nem
eltúlzott, de karakteres keserűségével (IBU 53). S bár még meg sem indult
a cég, de már ott van az üzlet polcán a „Bere á la Cluj” két söre. Az új főzdét
három magyar ember, Vigh Ferencz, Tankó György és Dezső Péter alapította,
egyelőre két sört főztek le az Etyeki Sörmanufaktúránál bérfőzésben, egy
világos és egy fekete ale-t.
Egyszóval
Kolozsvárról, Aradról és Temesvárról nem kell már Magyarországra utazzunk, ha
minőségi sört akarunk inni.
Dorozsmai Endre
A szöveg eredeti változata tavaly június folyamán jelent meg az itthon.ma honlapon, azt aktualizáltam s tettem fel a blogra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése