2017. január 10., kedd

Csárdavilág Magyarországon




A magyar gasztrokultúrában különleges helyet foglalnak el a csárdák. Aki szervesen kötődik a magyar múlthoz, aki a jövőt az elődök által megteremtett értékekre építené, akinek a hagyomány kiindulópont és nem avítt értelmetlenség, mint azt a globalizátorok sugalmazzák, az melegséget érez a szíve táján, ha azt hallja, hogy „csárda”.  Van ebben egy kis betyárromantika, van benne vonzódás a vidékiség, a paraszti létforma iránt, és persze nem utolsósorban a hagyományos vagy hagyományosnak hitt magyar konyha szeretete.
Hagyományosnak hitt, mondom, mert, amint azt ma már a téma érdeklődő elég hamar megtudja  Molnár B. Tamás, Bittera Dóra vagy Vinkó József írásaiból, a legtöbbünk által hagyományosnak gondolt ételeink a XIX. század utolsó negyedére nyúlnak csak vissza, amikoris a szép piros fűszerpaprika eluralta a magyar konyhát. De pont annyira hiba lenne ezeknek az ételeknek hátat fordítani, mint ahogy az is, ha csak ezekre alapoznánk a magyar vendéglátást és nem nyúlnánk vissza a paprika előtti korszak fogásaihoz és konyhafilozófiájához.
Hadd térjünk el egy gondolat erejéig a fő témánktól. Sokan azok közül, akik újra érvényt szereznének a magyar konyha egykori gazdagságának (amiben gyakori fűszerek voltak nemcsak a ma mediterránként számon tartott füvek - rozmaring, zsálya, bazsalikom, kakukkfű - de azok is, melyeket távolkeletiként tartunk számon - pl. gyömbér, szerecsendióvirág – e két fűszer egyébként a leggyakoribb Bornemissza Anna 1680-ban kiadott, s a Kriterion könyvkiadó által még az „átkosban” nagy példányszámban újranyomott, rengeteg erdélyi háztartásban ma is meglevő szakácskönyvében) az erdélyi konyhát tartják fő ihletforrásnak. A kérdés csak az, hogy miben ragadhatjuk meg az erdélyi konyhát. Attól tartok, hogy ma már leginkább írott forrásokban. Az erdélyi éttermek zöme három pillérre támaszkodik, kínál román és magyar slágerételeket valamint nemzetközi klasszikusokat, a háztartások konyháját a múlt rendszer eléggé szimplifikálta.
A csárdák világában ezzel az Erdély-centrikus filozófiával ritkán találkozunk, itt jellemzően a Gundel Károly „Kis magyar szakácskönyve” által kanonizált paprikadominált konyha az uralkodó.
A csárdák egyik nagy erénye az otthonos, értékőrző atmoszféra.
Leülni és megenni egy jó pörköltet az Öreg Tanyacsárdában Lajosmizse határában, 

a Kondorosi csárdában, ahol múzeum is működik s ahol Rózsa Sándor nemcsak a legendák szerint, hanem fizikai valójában is járt, 



a Tenkes csárdában, ahol „Tenkes kapitánya” című méltán népszerű sorozat egyes részeit forgatták,   vagy halászos halászlét enni a Rév csárdában, ahol minden adag halászlevet külön főznek meg, tűzön: önmagában is maradandó élmény. Ezek a helyek megérdemelnek egy kisebb kitérőt, csalódást aligha fognak okozni.

sült libacombot enni két kézzel a bándi Udvarházban, mely kisebb néprajzi múzeumnak is beillik,


A legnagyobb hibák egyike, amit a vendég elkövethet, hogy megalapozatlan elvárásokkal ül be egy vendéglátóipari egységbe. Éppoly botor és saját élményt tönkretevő egy „fine dining”, azaz ínyenc étteremtől elvárni, hogy a hasunk félreálljon a jóllakottságtól 3 fogás után, mint a csárdákban azon finnyáskodni, hogy itt meg ketten is jóllaknak egy főétellel, hogy úgymond sablonosak a fogások, hogy a konyha kreativitása legfeljebb nyomokban jelenik meg, vagy, hogy a húsokat nem vákuum alatt hőkezelik, nem konfitálják, hanem párolják-sütik, nem blansíroznak, posíroznak, hanem főznek.
Az árviszonyokat is csak kategórián belül hasonlítsuk össze. Lehet felháborodni azon, hogy a Debrecen melletti Látóképi csárdában magas áron gyenge minőségű éteket adnak, hogy harcsa helyett pangasius kerül a tányérra, míg az általam említett helyeken, ugyanezen az áron jobb alapanyagból jobban elkészített ételeket  kapunk.  De értelmetlenség összehasonlítani mondjuk az debreceni, Ikon nevű csúcsétteremnek a magyar konyha alapanyagaira és hagyományaira építő 30 kilométeres menüjének díjszabását és mennyiségét (ehhez az alapanyagokat Debrecentől számított 30 kilométeres körből szerzik be) bármiféle csárdaszolgáltatással. Más a cél, más részben a vendégkör (részben mondom, mert vannak olyanok is, mint például e sorok írója, aki mind a csárdák világában, mind a magas gasztronómiát képviselő helyeken nagyon jól tudja magát érezni), más felhasznált az alapanyagok ára és más a személyzet fizetése.
Zárásképpen egyrészt jelezzük, hogy sorozatnyitónak szántuk e kis írást, olyan sorozatot indítunk, melyben az értékőrző és értékteremtő csárdákat mutatjuk be.
Másrészt szögezzük le még egyszer: helye van a nap alatt a séfek önmegvalósításának teret adó, a gasztronómiát művészi fokon űző csúcséttermeknek éppen úgy, mint a vendéget rusztikus környezetben tisztességesen elkészített hagyományos ételekkel jóllakatni törekvő csárdáknak is.

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma holnap számára készült,  ott is jelent meg 2016 júliusának folyamán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése