2016. november 30., szerda

Qtaro (Bajcsy 35.)



A japán konyha Budapesten hosszú ideig részben a sushi bárok, részben a drágább éttermek révén volt jelen. Majd megjelent a Ramenka, mely, mint neve is sugallja, főként a népszerű japán levesre, a ramen-re összpontosít, valamint a bisztrószerű Kanpay Izakaya, ahol sok izgalmas apró fogást lehet rendelni. Ezt a vonalat erősíti némileg a Komachi, és az idén augusztusban nyílt Qtaro, mely filozófiájában olyan, mint egy japán ételekre specializálódott tapas bár.

Az árak e helyen a legbarátságosabbak, részben az üzletpolitikának, részben a kóstoló-adagoknak köszönhetően: 300 és 500 forint között ételek tucatját, főként bambuszpálcán sült különlegességeket lehet megkóstolni a csirkebőrtől a csirkepörcön, marhanyelven át a póréhagymáig. Valamivel drágábban, de még bőven 1000 forint alatt kapunk nyársra húzott fűszeres fürjtojást, shi take gombát. Mindezek mellett kínálnak menükonstrukciókat, leves + rizs + feltét felállásban.
Az asztalon a szójaszósz mellett Togarashi, ami nem egy olcsó fűszerkeverék (15 gramm volt 700-800 ft amikor utoljára vettem), ritkán teszik oda szabad prédaként a vendég elé. 
Mi kértünk „nyárson” sült csirkeszívet, 
tintahalcsápot
 és erőspaprikát, 
algasalátát, japán húsos „derelyét”, 
sült csukamakrélát, 
miso levest, sült tintahalat rizzsel menüben, meleg fokhagymás osztrigát, 
kim chit, angolna-nigirit
és lazac-makit.  
Nem mondom, hogy nem lehetett itt-ott hibát találni (a menüben kínált tintahal kissé rágós volt, a kissé hevenyészett sushiban lehettek volna nagyobbak lazacdarabok), de alapvetően mindennel meg voltunk elégedve, a csirkeszív különösen jól sikerült, jó ötlet volt megnyomni az algasalátát egy kis szezámolajjal, remek volt a "derelye". Az osztriga esetében megmaradok a klasszikus változatnál (citrommal nyersen), de jó volt kipróbálni ezt a variánst is.
A beltér barátságos, a kiszolgálás kedves.
Jó szívvel ajánlható hely mindenkinek, aki szeret kóstolgatva elmerülni egy fejlett távol keleti kultúra gasztronómiájában. A magunk részéről is valószínűsítjük a visszatérést, mert bőven maradt még megkóstolni való.

Dorozsmai Endre

A szöveg  a Demokrata számára készült. Pár mondattal még kiegészítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése