2016. november 24., csütörtök

Erdélyi ételek 7: Juhtúrós puliszka, puliszka köretként



A puliszka Erdély egyik legjellemzőbb eledele, nem véletlen, hogy az autentikus anyaországi székely éttermekben (Bujdosó Székely (Budapest), Kisvendéglő a Hargitához (Békéscsaba)) épp úgy  étlapon tartják, mint azokban az éttermekben, melyek inkább csak nevükben székelyek (hirtelen csak Hargita Grill nevű hely jut eszembe, mely már megszűnt, de puliszkát, azt kínált).
Idekívánkozik egy régi élményem: midőn Brassóban jártunk családi kiránduláson a nyolcvanas évek legelején, a talán legjobb kulináris élményünk egy puliszka-bár volt. Kínáltak sajtos, tehéntúrós-tejfeles, érlelt-juhtúrós (burduf) puliszkát s még vagy két félét. Egyszerű hely volt, mindenki másfélét rendelt, meg is kóstoltunk egymásét és nagyon meg voltunk elégedve. Úgy vélem, lenne ebben az ötletben potenciál: a „one-issue”, magyarul „egy témájú” helyek igen jól működnek szerte a világon, legyen szó fagylaltosról, lángosozóról, hamburgerezőről, sushizóról vagy ramenezőről.
Mifelénk legnépszerűbb puliszkaváltozat az, amit juhtúróval rakunk le. A kukoricadarát megfőzzük enyhén sós vízben, majd hagyjuk kicsit kihűlni és megszilárdulni, ezután rétegeljük juhtúróval – ez lehet burduf, amit Székelyföldön puliszkatúrónak is mondanak, lehet kevésbé erjedt „székely túró”, amit ledarált sózott juhsajtból nyernek (a rokonok többnyire házilag készítik, éttermekben pl. tusnádfürdői Székely Fogadó,  is előfordul), lehet érlelt juh-telemea (ezt felesleges magyarítani, nincs is rá megfelelő szó, ha van a görögöknek fetájuk, az olaszoknak mozzarellájuk, akkor miért ne legyen a románoknak kás és telemea), de lehet liptói is avagy annak közeli rokona a felvidéki brindza, mely Magyarországon is kapható - majd a tetejére magas zsírtartalmú termelői tejfelt teszünk (az ipari túrósodik) végül szalonnából készült kakastaréjjal koronázzuk. Lehet a juhtúrót kaporral is keverni, de finomabb, ha a kaprot tálaláskor frissen tesszük rá, mint ahogy tálaláskor lehet még tejfelt is kínálni hozzá, ami ezúttal lehet akár ipari is, legalábbis az íz-harmónia szemszögéből.
Sokan kínálják a puliszkát köretként is, volt szerencsém Sóvidéken a Gerendás étteremben töltött káposzta mellé kapni. Jómagam nem vagyok nagy híve a burgonyaköret puliszkával való kiváltásának, jobban szeretem a puliszkát főételnek, de ahány ház, annyi szokás. Sokan kínálnak rókagombatokányt (-paprikást vagy pörköltet) mellé puliszkát, mint ahogy sertés, marha vagy bárányraguk mellé is. (A ragu mindezen szaftos, apró húsból készült ételek átfogó kategóriája.)
Az olaszok vajjal és parmezánnal gazdagítják, így készítik a polentát, amit vagy lágyan szolgálnak fel vagy hagyják megdermedni, majd formázzák és grillezik. Készítik búzadarából is, sósan - Bibione mellett egy halászfalu nádfedeles kunyhójában egy kirándulás keretében volt alkalmam kóstolni a téglatest alakra formázott, majd szeletelt búzadara-polentát roston, amit faszénparázs felett sütötték meg és hasonló hőkezelésnek alávetett szardínia mellé adtak köretként. Érdekes, hogy mifelénk a búzadarát szinte kizárólag tejben főzik és édességként szolgálják fel.
A puliszkára visszatérve, ez az étel is kínál megannyi variációt, amit érdemes kihasználni. Az a szép a konyha világában, hogy szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, s minimális tapasztalattal, egy kevés arányérzékkel hamar sikerélményhez jutunk.

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma honlap számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése