Minden okunk megvan a lélekkel
vezetett egységeket szeretni. Ezek egyike a kapuit nemrég kitáró Beefstro. Szerencsénk
volt, miközben fotózgattunk, jegyzetelgettünk, a tulajdonos srác, aki szomszéd
asztalnál ült, felajánlotta, hogy mesél a helyről.
Úgy éreztük, hogy mindaz,
amit tapasztalunk, megnyerő dizájn, az összefogott, jól átgondolt választék, az
étlap filozófiája (helyi öko-termelőktől való a zöldség, a sajt és a hús), a
jól eltalált ízek és a tulaj hozzáállása hiteles, szerves egységet alkot.
Nem
mindenben értetünk egyet, ő nem híve a mai kapszaicin-divatnak, mi viszont olymértékben
igen, hogy képesek voltunk ellátogatni a Sárréti Chilifarm tulajdonosához gasztro-turistaként
chilit kóstolni. De ez legyen a legnagyobb probléma, hiszen egy burger akkor
lehet remek, ha nem csípős.
Mivel nem ez volt aznap az első
hely, ahova beültünk falatozni, sőt, már egy újhullámos burgerezőn is túl
voltunk (a Burger Stationt látogattuk meg az Etele téren), a sör mellé csak egy
beefdogot (990) kértünk, ami sajttal töltött a nagyobbacska csevapra vagy miccsre
emlékeztető hússal, majonézalapú csemeguborkás lilahagymás salátával bélelt
cipócska volt. Kértünk mellé guacamolet is (200), melyen van még mit finomítani,
de ennek is kifejezett erénye volt, hogy helyben készült és az avokádó
természetes íze dominált benne. Bátrabb fűszerezéssel még jobbá lehet tenni. A
beef-dogot kifejezetten szerettük, jó volt együtt az Il Panificio Basilico nevű
olasz csúcspékség által jegyzett péksütemény, (ezt használják a hamburgerhez
is), ízlett az uborkás szósz és nemkülönben a szaftos, megfelelően hőkezelt húsroló.
A sörfrontról is érdemes két szól
szólni. A Békésszentandrási Kézműves Sörfőzde termékeit tartják, mi a Magyar
Vándor és a Bandi bácsi névre hallgató söröket kortyolgattuk.
A főzde újdonsága,
a szőlős American Pale Ale nem érkezett még meg, azt is szívesen megkóstoltuk
volna, bár nem vagyunk a gyümölcsös söröknek a rajongói. Mondta is a
tulajdonos, hogy tudatosan árazza be a söröket alacsonyan, inkább kisebb legyen
rajta a haszon, de tisztességes sört igyanak az emberek a burgerekhez. Tény,
ami tény, Békésszentandráson a Rózsa sörözőben 350 a fél literes Ogre, itt
mindössze száz forinttal drágább, azaz 450 – ennyiért a belvárosban egy kifejezetten
jó kisüzemi magyar pilst kínálni több mint korrekt. De hasonló az árképzés a többi
sör estében is, a Magyar Vándor meg a Napkincs 550, ami kevesebb, mint
amennyiben e sörök kerülnek egyes szaküzletekben, a Bandi bácsi, ha jól emlékszem
700, ami szintén szaküzleteket idéző ár.
S ha már az italoknál vagyunk: az
lenne a csúcs, ha a kommersz üdítőket kézműves szörpökre cserélnék.
Összességében nagyon tetszett a
Beefstro, baráti áron kínálnak tisztes minőséget, otthonos, lezser
környezetben.
Sok hasonló helyre lenne szükség!
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változata a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése