2016. november 7., hétfő

Beefstro Burger (Dohány utca 54.)



Minden okunk megvan a lélekkel vezetett egységeket szeretni. Ezek egyike a kapuit nemrég kitáró Beefstro. Szerencsénk volt, miközben fotózgattunk, jegyzetelgettünk, a tulajdonos srác, aki szomszéd asztalnál ült, felajánlotta, hogy mesél a helyről. 



Úgy éreztük, hogy mindaz, amit tapasztalunk, megnyerő dizájn, az összefogott, jól átgondolt választék, az étlap filozófiája (helyi öko-termelőktől való a zöldség, a sajt és a hús), a jól eltalált ízek és a tulaj hozzáállása hiteles, szerves egységet alkot.

Nem mindenben értetünk egyet, ő nem híve a mai kapszaicin-divatnak, mi viszont olymértékben igen, hogy képesek voltunk ellátogatni a Sárréti Chilifarm tulajdonosához gasztro-turistaként chilit kóstolni. De ez legyen a legnagyobb probléma, hiszen egy burger akkor lehet remek, ha nem csípős.
Mivel nem ez volt aznap az első hely, ahova beültünk falatozni, sőt, már egy újhullámos burgerezőn is túl voltunk (a Burger Stationt látogattuk meg az Etele téren), a sör mellé csak egy beefdogot (990) kértünk, ami sajttal töltött a nagyobbacska csevapra vagy miccsre emlékeztető hússal, majonézalapú csemeguborkás lilahagymás salátával bélelt cipócska volt. Kértünk mellé guacamolet is (200), melyen van még mit finomítani, de ennek is kifejezett erénye volt, hogy helyben készült és az avokádó természetes íze dominált benne. Bátrabb fűszerezéssel még jobbá lehet tenni. A beef-dogot kifejezetten szerettük, jó volt együtt az Il Panificio Basilico nevű olasz csúcspékség által jegyzett péksütemény, (ezt használják a hamburgerhez is), ízlett az uborkás szósz és nemkülönben a szaftos, megfelelően hőkezelt húsroló.
A sörfrontról is érdemes két szól szólni. A Békésszentandrási Kézműves Sörfőzde termékeit tartják, mi a Magyar Vándor és a Bandi bácsi névre hallgató söröket kortyolgattuk. 
A főzde újdonsága, a szőlős American Pale Ale nem érkezett még meg, azt is szívesen megkóstoltuk volna, bár nem vagyunk a gyümölcsös söröknek a rajongói. Mondta is a tulajdonos, hogy tudatosan árazza be a söröket alacsonyan, inkább kisebb legyen rajta a haszon, de tisztességes sört igyanak az emberek a burgerekhez. Tény, ami tény, Békésszentandráson a Rózsa sörözőben 350 a fél literes Ogre, itt mindössze száz forinttal drágább, azaz 450 – ennyiért a belvárosban egy kifejezetten jó kisüzemi magyar pilst kínálni több mint korrekt. De hasonló az árképzés a többi sör estében is, a Magyar Vándor meg a Napkincs 550, ami kevesebb, mint amennyiben e sörök kerülnek egyes szaküzletekben, a Bandi bácsi, ha jól emlékszem 700, ami szintén szaküzleteket idéző ár.
S ha már az italoknál vagyunk: az lenne a csúcs, ha a kommersz üdítőket kézműves szörpökre cserélnék.
Összességében nagyon tetszett a Beefstro, baráti áron kínálnak tisztes minőséget, otthonos, lezser környezetben.
Sok hasonló helyre lenne szükség!

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változata a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése