2016. október 21., péntek

Erdélyi ételek 4 - Muszaka




A muszaka egy balkáni étel, mely igen elterjedt Erdélyben is. A Délvidéken jelent meg bő negyed évszázada a „Balkán konyhája” nevű kiváló szakácskönyv, mely Albánia, Görögország, Törökország, Jugoszlávia, Bulgária és Románia konyhájával foglalkozik, nem véletlen, hogy Romániát is odavették, gasztronómiai tekintetben mindenképpen oda tartozik. E kötetben nyilván több muszaka variánst is megismerhetünk a janiják, kapamák és roston sült ilyen-olyan ételek között. A muszaka neve arab eredetű, merthogy bizony a törökök, görögök mellett az arabok is készítenek muszakát.
Az anyaországban leginkább a görög és török vendéglőkben találkozni vele, de Erdélyben annyira elterjedt, hogy etnikai jelleg nélküli egyszerű kifőzdék is készítik, több helyen még sima krumpli-muszakához is volt szerencsém, ami valójában darált húsos rakott krumpli volt.
E fogásnak rengeteg változata van, talán a leggyakoribb az, melynek első rétege héjában főtt, majd megpucolt és szeletekre vágott krumpli, ezután olajban megsütött padlizsánkarikák következnek, amire hagymás-fűszeres hirtelen pirított darált borjú, bárány vagy birkahús jön (lehetséges fűszerek: só, bors, oregánó, ez önmagában is megteszi, de ha vegyítjük kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, akkor még izgalmasabb), majd újra padlizsán, s rétegezést akár folytatni is lehet, míg van alapanyag. A tetejére besamelt sütnek.
Van, aki  a padlizsánt meghámozza sütés előtt, nagymamám már mindig így készítette, van, aki nem, mert szereti a héjának színét vagy esetlen kényelmesebb természetű és nem szeret bíbelődni vele.
Egy Szatmárnémetiben dolgozó színész barátom 3 mm-es korongokra vágott és bő olajban megsütött burgonyát használt alapnak, az is nagyon finom volt.
Lehet kombinálni a padlizsánt paradicsomkarikákkal is, a paradicsom és a padlizsán egyébként is nagyon szeretik egymást. Remek étel, mely gyorsabban megvan, mint a muszaka, s hasonló ízekre épít, a karikára vágott padlizsán megsütve olajban, amit egy egyszerű, fokhagymás olívaolajos, hirtelen sütött-párolt zöldfűszeres paradicsommártással öntünk le, ezt egy török receptkönyvből lestem el, azóta is rendszeresen készítem. Másik változat, mely szintén csak rokona a muszakának, a padlizsántorony, amikor sült padlizsánkarikára helyezünk egy hirtelen sütött paradicsomkarikát, majd vagy folytatjuk a rétegezést vagy lezárjuk egy mozzarella-karikával és rásütünk magas hőfokon 10 percet, míg a sajt megolvad. Remek meleg előétel, egy 3 vagy 5 réteges minitorony elég is egy embernek, egy 5 tételes menüsorban. (Hideg előétel, meleg előtel, leves, főétel desszert – s ezesetben nincs pre-desszert, sem fogadófalat.)
A besamel helyett Mornay mártást is lehet használni, ami besamel tojássárgájával és sajttal összekeverve. Találó fűszer hozzá a frissen reszelt szerecsendió.
A világhálón rengeteg kipróbált recept található magyar nyelven is, hadd álljon itt egy az egyik legjobb receptes oldalról, az Apróséfről egy példa:

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma  honlap számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése