2016. október 12., szerda

Beszálló (Madách Imre út 1.)



Huszár Krisztián neve a Mák bisztró révén vált ismertté, de eddigi legmagasabb szakmai értékelését, a 17 Gault Millau pontot a Zónánál kapta, ahonnan több mint egy éve távozott. Azóta nem lehetett hallani róla, nemrégiben viszont egyszerre két hely nyitását is hozzá kötik, az egyik a Fáma, a másik a Beszálló.
Ezutóbbi egy lezser, trendi egység, mely a Madách téren a város egyik legjobb pastramiját kínáló Pista bácsi helyén nyitotta meg kapuit. 


Igényes, kreatív bisztrókonyhát visznek, jó alapanyagokkal, jól megválasztott technológiákkal. Az étlap rövid, átgondolt, leginkább nemzetközinek mondható, de erőteljes a távolkeleti beütés, nem véletlenül adnak a kés-villa-kanál mellé pálcikát is. Tetszett az is, hogy nem borsszózóval dolgoznak, hanem kérésre bors- és sódarálót kap a vendég.  Jó pont, hogy elérhető áron kínálnak vizet, 400 ft egy liter szigetközi friss víz, manapság, amikor sok, lényegesen gyengébb helyen felszámolnak 1000 ft-t egy szódára.
Rendeltünk tatárbifszteket (1500), 
papaya salátát (1500), 

vietnámi gulyást (1800), 
zöldborsófőzeléket gombákkal (1800), 
rántott csirkecombot (1800), 
sült kolbászhúst tökpürével, római salátával (2200) 
és fehércsokoládé mousse-t (900). 
Kiváló helyben sült kenyeret kaptunk az ételekhez. Nem volt meglepetés, hogy minden fogás ütötte az eleve magas elvárás-szintet, sőt, legtöbbjüket egyértelműen és konszenzuálisan emlékezetesnek találtuk. A vietnámi gulyás koncentrált volt, tiszta és mély színű, benne meglepően nagy darabokra vágott, jó állagú, belül még enyhén roppanós répa és pazar húskockák, kitűnő volt a kicsontozott majd pankó morzsában kirántott csirkecomb, amit helyben sült zsemlén tálaltak, salátával, a műfaj remekének bizonyult az angus marhából készült kapribogyós, gyöngyhagymás, tatárbifsztek, amiben némi thai citromfű is mintha felsejlett volna. A papaya saláta érdekes volt, ehhez hasonló papayat még nem ettem, roppanós volt, szemre leginkább a gyalult tökre emlékeztetett. Adtak hozzá pirított mogyorót is. Finom volt a sült kolbászhús, ezt rendesen megchiliztem, a tökpüré is vibrálóbb volt zöld korianderrel megszórva.  A vegyes gombákkal megdobott zöldborsót is szerettük, üde volt, jó ízű. Ügyes állag- és ízjátékokat hozott a desszert.
A kiszolgálás udvarias, közvetlen, pillanatok alatt kaptunk extra chilit és zöld koriandert, az árak megfizethetőek.
Nagyon jó hely ez, ajánljuk mindenkinek, aki nem elsősorban jóllakni akar, hanem kalandozni az ízek világában.

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változatát elküldtem a Demokratának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése