2016. szeptember 13., kedd

Sörsajt gasztrokocsma (Budapest, József krt. 35.)



A Rákóczi tér környéke lassan az igényes sörrajongók búcsújáróhelye lesz. A sörforradalom hajnalán már itt működött a cseh sörökre specializálódott Bohémia, rég csábítja a sörínyenceket a Macska is, úgy hírlik kocsmát nyit errefelé a kiváló csepeli Rízmájer sörfőzde és itt nyitott ki két másik, alapintézményi státusra esélyes egység is az utóbbi hónapokban, a Krak’N’Town és a SörSajt.
Ezutóbbi egy eddig meglehetősen mostohán kezelt témára épült rá, a sörök és sajtok harmonizálására. A bor és a sajt összetartozása közhely, de a sajthoz épp annyira társítható sör is, nem véletlenül a legnépszerűbb sörkorcsolyák egyike a sörnemzetként számon tartott cseheknél a pácolt camembert, „hermelin” néven.
A Sörsajt gasztrokocsmában igényes sajtok közül válogathatunk, szépen összeszedték a legizgalmasabb ismert márkákat, Appenzeller, Comté, Tete de Moine, Taleggio, Morbier sorakoznak a pultban, de persze kaphatóak a slágermárkák is a Roqueforte-tól a Gorgonzolán át a Grana Padanoig. 
A sajtok mellé hasonlóan igényes söröket kortyolhatunk, főként a Lados és a Rothbeer főzdéktől.
A legizgalmasabb sörfőzdék söreinek zöme a legtöbb kocsmában 5 decis korsóra számolva bizony meghaladja a lélektani határnak számító 1000 forintot. Van, aki ez ellen 4 decis korsóval védekezik, van, aki inkább nyomott áron adja a sokkal költségesebb eljárással készülő, s így sokkal drágább kézműves sört. Mint ahogy itt is teszik. Összesen 14 sörcsappal dolgoznak, egyelőre palackos választékuk nincs, de az sem zavarja őket, ha valaki átsétál a szomszédos Beerodalom sörszaküzletbe és az ott megvásárolt sört itt issza meg.
A pultos kedves, közvetlen, kommunikatív fiú, jól el lehet vele beszélgetni a minőségi sör témájáról.
A beltér barátságos, hangulatos.

Nagyon jó hely nyílt a József körút és a Kis Salétrom utca sarkán, 
kívánunk nekik sok vendéget és értő rajongót.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése