Békésszentandrás a remek kézműves
sörfőzdéje révén került fel az utóbbi években a gasztro-turisták térképére. Öt
hete viszont nyitott egy ritka szeretnivaló, nemcsak nevében szívmelengető csárda
is, nem messze a sörfőzdétől, mely a történelmi Magyarországnak állít emléket
választékában és berendezésében. A minap egy baráti találkozó alkalmából arra
járva tértünk be ide. Szerencsénkre ott volt a tulajdonos és a séf is,
mindkettő nyitott szívű, vendégszerető, nemzetben gondolkodó, kommunikatív
ember.
Megtudtuk, hogy bár kész benyomást
kelt a gyönyörűen, rusztikusan berendezett étterem,
még lesznek rajta
finomítások, az összesen hatvannégy asztalsarok mindegyike egy-egy történelmi
vármegyének lesz szentelve. Minden asztalnak már most van kis „fazsebe”, melybe
magyar kártyát csúsztattak a vendégek számára.
A szimbolika és a névválasztás
után már nem csodálkoztunk azon, hogy a tulajdonos, Dr. Olasz Imre elmondta:
nem véletlenül nem látunk Coca Cola-t hűtőben, kommersz whiskey-t vagy rumot a
bárpulton, a helyet „önként vállalt multi-nélküliség” jellemzi. Üdítőnek van
magyar Tikkadt szöcske, házi szörpök, sörből Ogre a szomszédból és Igazi Csíki
Sör Csíkszentsimonból, mindkettő csapon és palackban egyaránt, továbbá magyar
borok és pálinkák.
Az étlap dicséretesen rövid, rajta
klasszikus magyar ételek, marhapörkölt, babgulyás, gulyásleves, halászlé,
csülök, s még néhány fogás.
Mi csülköt rendeltünk, ami
rendkívül kedvező áron hatalmas adag: egy egész csülök kerül a vendég elé, jól
ízesítve, omlósan, mellé kitűnő káposzta és burgonya.
A Nagy-Magyarország tipikusan az
a hely, ahonnan el sem ment még az ember, de már azt tervezi, hogy mikor lesz
ismét útja errefelé, hogy betérhessen.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
A csülkös mindenit :)
VálaszTörlés