2016. augusztus 28., vasárnap

A magyar sör minőségi védjegye: a „kraft”



A minap a Dreher sörgyár fesztivált szervezett, melyen kóstolni lehetett a már ismert márkák (alapsör, bak, hideg komlós, nyári komlós – ezutóbbi esetében abszolút megtévesztő a névadás, egy ihatatlan, szintetikus aromával ízesített löttyről van szó, ellentétben a hideg komlóssal, ami talán a legjobb nagyipari sör, amit Magyarországon gyártottak, legalábbis az általam kóstolt mezőnyben)  lehetett kóstolni egy sor különlegességet: amerikai komlósat,  „Floral” névre hallgató illatosított, aromásított sört, hasonlóan aromás vöröset és Legend nevű fekete sört. (Részletes jellemzésüket a sörbúvár-blogon lehet olvasni, a http://sorbuvar.blog.hu/2016/08/26/dreherfeszt_665 címen)
Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Heineken tulajdonban levő soproni sörgyár „American Pale Ale” stílusú sört késztett, amit egyelőre csak csapon lehet kóstolni, ezt is sikerült abszolválni a minap Nyíregyházán a Blues Pubban. Egyébként jól sikerült sör ez, kár, hogy technológiailag nem teljesen fedi azt amit a név sugall. (Pontos indoklás szintén a sörbúvár-blogon: http://sorbuvar.blog.hu/2016/07/29/soproni_a_p_a)
Ha más nem, ez világosan mutatja, hogy kézművesnek mondott kisüzemi sörök „forradalmára” már a multik is fontosnak tartják reagálni, ami bizonyos értelemben a siker mércéje. Attól ugyanakkor nem kell félni, hogy a gigavállalatoknak a kifinomult ízlésű sörrajongók irányában tett „gesztusai” tönkrevágják a kisüzemi főzdéket, hiszen a törzsközönség, azok, akiket igazán érdekel a téma s megnézik, mit isznak, nem hagyják magukat megtéveszteni. A jövő azoké a kis főzdéké, melyek üzemeltetői folyamatosan újat keresnek, önmegvalósítást látnak az egyre jobb és érdekesebb sörök főzésében, állandó mozgásban és fejlődésben vannak, folyamatosan kísérleteznek. Ők képezik a kisüzemi sörkészítés krémjét.
S ők azok, akik immár saját szerveződésbe, saját „brand” építésébe fogtak. Az éllovasok a kommunizmus évtizedeiben konzervgyárként működő hajdani kőbányai királyi sörgyár területén béreltek helységet, egymásban nem vetélytársat, hanem szövetségest látva és keresve (lásd a borászat terén a villányi modellt).


Nemzeti ünnepünket megelőző napon, augusztus 19-én megszervezték az első „kraft” sörfesztivált a sörgyár területén. Megnyerték az ügynek Kőbánya polgármesterét, Kovács Róbertet is, 
aki a fesztivált megnyitó Németh Antal után köszöntötte a sajtó képviselőit.
A négy vendéglátó sörfőzde – a Monyó, a Horizont, a fesztivál napján debütáló Hoptop és a Mad Scientist - mellett ott volt az Uradalmi sörfőzde,  a Távoli Galaxissal fergeteges sikert arató, majd a Bakancslista sorozat keretében egykomlós India Pale Ale sörökkel ismét nagyot dobó Róth Zoltán (Rothbeer), a 2016-os Gault Millau kalauz IPA-tesztjét megnyerő Balkezes, a szintén Németh Antal fémjelezte Hedon, valamint egy import söröket bemutató cég is.
Elhangzott, hogy a „kraft” sör megnevezésre azért volt szükség, mert a „kézműves” kategória lejáratódott azon kisüzemi főzdék miatt, melyeknek nem a minőség az elsődleges, hanem a nyereség. Amint a rendezvényen szétosztott sajtóanyag is írja, a „kraft” sör nem kézműves, nem kisüzemi, nem ipari. Ezzel szemben állandó, magas minőséget képvisel, nem romlik meg, független, sokszínű és finom. Németh Antal emellett megnyitójában kiemelte a hagyományokhoz való kötődést, amire épül a folyamatos innováció. A kézművességről szólva elmondta, hogy a „kraft” sörkészítők ezt nem tartják minőségi kritériumnak, értéknek, hiszen a high-tech nem hogy ártalmára lenne a sör élvezeti értékének, hanem éppenséggel a minőség egyik előfeltétele. Elmondta, hogy fontos számukra az üzleti etika terén a jogkövető magatartás, ezzel megkülönböztetik magukat a korábbi gerilláktól, akik persze egy más jog környezetben fogtak neki az otthoni sörfőzésnek.  
A fesztivál hivatalos megnyitóját megelőző három órában a sajtó képviselőit tájékoztatták a szervezők szándékaikról, terveikről, majd kis csoportokban végig lehetett látogatni a patika tisztaságú négy sörfőzdét, a Mad Scientistnél kóstolhattunk is két sört egyenesen a tartályból.


Érdemes végül röviden szólni a „kraft” sörmozgalom kulcsfigurájáról Németh Antalról. Autodidakta módon tanulta ki a sörfőzést, majd tudását intézményes keretek között, ma is működő tanfolyamokon igyekezett továbbadni. Egy befektetővel közösen Balatonvilágoson alapították meg a Hedon főzdét, a Sernevelde utódját, mely átvéve egyes korábbi termékeket (pl. Katalin cárnő), ma eredeti dizájnú és ízvilágú sörök széles palettáját készíti, a nagyipari változattól eltérően jól iható Balatoni világostól a Charlie Firpon (rozsos APA) át a Vertigóig vagy az első átütő sikerű sörükig, a Credo-ig.
Németh Antalt nyerte meg főzőmesternek a „kraft” mozgalom másik kulcsembere, Pein Ádám is, aki évekig működtetett kézműves sörökre specializálódott kiváló kocsmát „Monyó” néven Budapest szívében a Kálvin téren, de megunta, hogy a „kézműves” sörök minősége ingadozó. Eladta a házát és annak ellenértékéből főzdét alapított szintén „Monyó” néven. Söreik a magyar minőségi sörfőzés etalonját jelentik, nem olcsók, viszont rendkívül izgalmasak. A sörfőzde indulása után alig háromnegyed évvel elnyerték a legjobb hazai sörfőzdének járó díjat. A siker titkáról így ír a honlapjuk: „Az a titok, hogy nincs titok. Hisszük, hogy a keményen elvégzett munka kifizetődő. Hiszünk a kompromisszummentes sörökben. Hiszünk a technológia, a higiénia, a minőségi alapanyagok és a szakmai tudás tiszteletében.
E néhány sor egyben a „kraft”-mozgalom krédójának is tekinthető.
Úgy hírlik, hogy a régi-új történelmi helyszínen, a maglódi út 47-es szám alatt fekvő sörgyár területén két további „kraft” sörfőzde fog tanyát verni, s az is könnyen meglehet, hogy állandó sörteraszt fognak üzemeltetni az itt működő sörfőzdék, Kőbánya pedig a minőségi sör rajongóinak zarándokhelye lesz.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése