2016. augusztus 6., szombat

Mediterrán paradicsomleves




Nem ritkán úgy jutunk akár receptértékű izgalmas improvizált ételhez, hogy abból indulunk ki, ami éppen van otthon. Vettem egy félkész, grillezésre váró spanyol koktélparadicsom-paprika egyveleget, volt hozza csomagolva olívaolaj (erre nagy szükségem nem volt, a Borges korrekt tömegtermék, míg az Igazi Olíva minden olaja - pillanatnyilag ötöt tartok itthon - jobb nála) és provence-i fűszerkeverék. Volt otthon bivaly-mozzarella és bazsalikom is. Gondoltam, készítek egy könnyű paradicsomlevest, amiben a betét a grillezett koktélparadicsom, a csíkokra vágott sült paprika meg a mozzarella lesz.
Így is tettem.
A paradicsomleveshez pirítottam az aradi Thököly téri termelői piacról származó kerti paprikát gasztro-kiszerelésű Casas Hualdo olívaolajon, sóztam, borsoztam, nem sokkal a kockára vágott, szintén kerti paradicsom hozzáadása előtt szórtam bele hosszanti szeletekre vágott fokhagymát és aprított gyömbért, valamint egy kevés mentát.
A paradicsommal együtt folyamatos kavargatás mellett hagytam sülni majd fedő alatt pároltam egy keveset, de tényleg keveset, hogy a paradicsom ne veszítse el a kellemes, üde ízét. Leturmixoltam, majd leszűrtem. Érdekes, hogy a szűrést mennyire sokan elmulasztják a vendéglátásban, holott kiváló állagot lehet vele elérni. Megspórolnak pár percet és inkább darabosan adják fel a selymesen sokkal élvezetesebb ételt.
A tányér aljára került a szeletekre vágott bivalymozzarella, rá illetve mellé a grillezett zöldség, egy bazsalikomhajtás, majd az átszűrt paradicsomleves. Tetejére csepegtettem a fűszeres olajból.
Mit mondjak, finom lett.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült, lesz majd hozzá kép is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése