Nem ritkán úgy jutunk akár
receptértékű izgalmas improvizált ételhez, hogy abból indulunk ki, ami éppen
van otthon. Vettem egy félkész, grillezésre váró spanyol koktélparadicsom-paprika
egyveleget, volt hozza csomagolva olívaolaj (erre nagy szükségem nem volt, a
Borges korrekt tömegtermék, míg az Igazi Olíva minden olaja - pillanatnyilag
ötöt tartok itthon - jobb nála) és provence-i fűszerkeverék. Volt otthon bivaly-mozzarella
és bazsalikom is. Gondoltam, készítek egy könnyű paradicsomlevest, amiben a
betét a grillezett koktélparadicsom, a csíkokra vágott sült paprika meg a
mozzarella lesz.
Így is tettem.
A paradicsomleveshez pirítottam
az aradi Thököly téri termelői piacról származó kerti paprikát gasztro-kiszerelésű
Casas Hualdo olívaolajon, sóztam, borsoztam, nem sokkal a kockára vágott, szintén
kerti paradicsom hozzáadása előtt szórtam bele hosszanti szeletekre vágott
fokhagymát és aprított gyömbért, valamint egy kevés mentát.
A paradicsommal együtt folyamatos
kavargatás mellett hagytam sülni majd fedő alatt pároltam egy keveset, de
tényleg keveset, hogy a paradicsom ne veszítse el a kellemes, üde ízét. Leturmixoltam,
majd leszűrtem. Érdekes, hogy a szűrést mennyire sokan elmulasztják a vendéglátásban,
holott kiváló állagot lehet vele elérni. Megspórolnak pár percet és inkább
darabosan adják fel a selymesen sokkal élvezetesebb ételt.
A tányér aljára került a szeletekre
vágott bivalymozzarella, rá illetve mellé a grillezett zöldség, egy bazsalikomhajtás,
majd az átszűrt paradicsomleves. Tetejére csepegtettem a fűszeres olajból.
Mit mondjak, finom lett.
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült, lesz majd hozzá kép is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése