2016. június 1., szerda

Kapca bisztró (Szeged, Rákóczi út 1.)



A Kapca nevű kézműves hamburgerezőt hosszú ideig csak a világhálón követtem, de a minap végre sikerült ide is eljutni állhatatosságunknak köszönhetően. Midőn délelőtt Szegedre érkezvén leparkoltuk a közelben az autót, nem volt még nyitva a hely, a borfesztivál után, estefelé viszont már szinte tele volt hangulatos kerthelység. Mi más lenne ez, mint a minőség diadala? A Rákóczi utcának az átmenő forgalma igen kicsi, ide céltudatosan jönnek a vendégek. És jönnek.
Kiszolgálás kedves, közvetlen, felkészült, a pultosok érdemi válaszokat adnak érdeklődő kérdésekre, legyen szó sörről vagy hamburgerről. 
Mert bizony itt a sörválaszték is komoly, egy minőségi söröző is megirigyelheti a szortimentet. 
Nem is annyira annak szélességét, hanem inkább a minőségét. Hedon, Monyó, Mad Scientist, Rothbeer, Kapucinus – s mindezek mellett Igazi Csíki Sör.  S hogy a témánál maradjunk: az új kézműves sörfőző sztár a Mad Scientist valamint a szintén kiemelkedő Monyó versenyre kelt egymással, mindketten készítettek egy-egy gyümölcsös India Pale Ale-t, a Monyó áfonyásat, a M.S. mangósat. Mindkét sör palackos formában kapható volt e helyütt, de tartanak izgalmas tételeket csapon is. Jómagam ezek közül választottam, egy megunhatatlan slágersört, a Rothbeer Távoli galaxisát. A versenyt egyébként csekély fölénnyel a Mad Scientist nyerte, jómagam a szegedi Malátában a Monyóra adtam le voksomat, nem érzelmi okokból, hanem azért, mert sokkal meggyőzőbb volt a söre mind illatban, mind ízben. 
Tartanak a Kapcában néhány jó bort is, de ezeket mellőztük, az igazság az, hogy egyrészt a hamburger-sült krumpli kombó sört kíván, másrészről jó borokat sokkal több helyen lehet kapni, mint jó söröket.
Rendeltünk egy hamburgert is, mely nem volt olcsó, az alapjáratú a hozzá adott burgonyakörettel és salátával 1800 ft, viszont remek, olyan amilyennek lennie kell. A zsemlét és a dicséretes módon kacsazsírban sült krumplit lehetne még tökéletesíteni (Heston Blumenthal világgá kürtölte a „tökéletes sült krumpli” elkészítésének módját, azt kell csak elolvasni és utánacsinálni, ott van két kattintásnyira a világhálón, kipróbáltam, működik) viszont a burger lelke, a húspogácsa remek, szaftos, jó ízű. A hamburger mellé adott Heinz ízesítők helyett jobban örvendtünk volna a Chilion vagy a Sárréti chilifarm készítményeinek, de talán e téren is előrébb lépnek majd.
A kerthelység hangulata megnyerő, a klezmer zenéről le tudtunk volna mondani, de hát ízlések és pofonok. Ki tudja, megeshet, hogy legközelebb jazz vagy blues fog szólni. Mert hogy lesz legközelebb, az úgyszólván bizonyos.


Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változata a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése