2016. június 15., szerda

Egyik kedvencem: Patrióta étterem, Gyula, Kossuth Lajos u. 3.




A magyar vendéglátásra inkább a stabilitás a jellemző, a legtöbb étterem nagyjából állandó szintet hoz, a szegedi Kiskőrössy halászcsárdától a kecskeméti Bagatellen keresztül a budapesti Bock bisztróig.
Ingadozás, ha van, nem túl nagy. Emellett előfordul, hogy egyes helyek látványosan fejlődnek, s nem feltétlenül azért, mert üzletvezetést és séfet cseréltek. (Séfcsere miatt ugrott egy szintet 2010-ben az Aranyszarvas vagy Vieiraval a Costes 2007/8 táján, ha jól emlékszem. A séfek cseréje miatt ingadozott a Gold bisztró, az ellenpéldák még sorolhatók)
Az ország keleti részében látványos pályát írt le a békéscsabai Hargita kisvendéglő valamint gyulai Patrióta. Mindkettő ugyanazzal a séffel működik a nyitás óta, előbbiben Metzger László, utóbbiban Csiszér Árpád viszi a konyhát. Mindkét séf kőkeményen elkötelezett a kreativitás, a minőség, a magyar ízek, a hazai alapanyagok tekintetében. Mindezen túl a szakmai fejlődés is “átjön”, ha az ember évente egyszer-kétszer eljut ezekbe az éttermekbe. Mivel Arad vonzáskörzetében a Brill bezárta óta ez a két legközelebbi minőségi étterem, így sikerül is tartanom ezt a gyakoriságot. (Azelőtt is sikerült, csak akkoron három célpontunk volt, ha nem akartunk Szegedig utazni, most kettő van. Szegeden három helyet kedvelünk igazán azok közül, melyek a fine dining irányában kacsingatnak, a Tiszavirágot, a Sanzont és a Bistorantot. De itt komoly vonzerőt jelentenek a hagyományos halászcsárdák és a kézműves sörözők is, melyekből van már négy, s egyik jobb a másiknál.)
A Patriótában az elmúlt években tapasztalható fejlődést visszaigazolta a Gault Millau kalauz is, a 2015-ös kiadásban ők lettek “Az Év feltörekvő étterme” 11 ponttal, ami már “ajánlott” kategóriát jelent. A 2016-os kalauzban pedig még többet, 12 pontot kaptak, ez is az „ajánlott” kategória, a sapka 13 ponttal kezdődik.
Jómagam az egész étlapjukat végigkóstoltam már, ezért többnyire a napi ajánlatból válogatok. Ügyes, esztétikus tálalás, kitűnő húsállagok, remek ízek jellemzik az éttermet, legyen szó klasszikus pörköltről,
marhapofáról, sertésoldalasról,
brassóiról, egyszerű csirkemellről,
tokhalsalátáról

kovászolt zöldségekről, helyben sült kenyérről, netán csokimousse-ról 
vagy vasserpenyőben sült palacsintáról.
A kiszolgálás bűbájos, a tulajdonos hölgy, Nyári Katalin, akinek a férje dolgozik a konyhán a legmegnyerőbb jelenségek egyike a magyar vendéglátásban, tanítani lehetne azt a kedvességet, kommunikativitást, amivel körbeveszi vendégeit.
A beltér és a terasz nagyon szép, feszengésmentes elegancia jellemzi a helyet.
Az árak kifejezetten barátságosak.  
A Patriótát nagyon szeretjük, s nemcsak a neve miatt, ami egyébként illik a konyha filozófiájához. Itt minden a helyén van, de leginkább a működtetők szíve. Valójában ott kezdődik minden. És itt is végződik. Egy lélekkel üzemeltetett hely jó kell, hogy legyen.

Dorozsmai Endre

A szöveg  a blog számára készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése