2016. május 16., hétfő

Jókai cukrászda (Pécs, Ferencesek utcája 6.)



Ahogy az éttermek körében élesen szétválik a művészi szintet megütő, a séf önkifejezését, önmegvalósítási törekvéseit feltételező hordózó fine dining és a jóllakatásra törekvő, többnyire sablonos fősodor, úgy a cukrászdák között is ég és föld a különbég a Zazzi – Desszert Neked – Gerbeaud vonal valamint a töménytelen zselatint, margarinos krémeket, növényi tejszínhabpótlót s mindenféle porokat használó régi vonal között. A kettő között helyezkednek el az új hullámos blogger-cukrászdák és a fősodor igényesebb tagjai. Jómagam, bár főszabály szerint úgy tartom, hogy az új, az gyanús, és ami hagyományos és régi, az nagyobb eséllyel jó, ezesetben bizony a voksomat a minőségelvű „új hullámos” csúcscukrászdák mellett teszem le. S örömmel tapasztalom, hogy vidéken is bele-bele ütközik az ember egy-egy ilyen helybe.
Pécsen a Jókai cukrászda 
volt a minap messze kiemelkedő, pazar élmény. Otthonos, barátságos beltér,


csodás kinézetű, formatervezett sütemények, fantasztikus ízek és meggyőző állagok jellemzik e cukrászdát.
Kóstoltunk négy süteményt, egy mangómousse-tortát, egy citrom-mák elnevezésűt, egy őszibarack brownie-t valamint egy meggyes mandulásat.



Egyik jobb volt a másiknál, legszívesebben végigkóstoltuk volna az egész pultot. A kiszolgáláson lehetne mit javítani, a pultos fiú nem volt ugyan barátságtalan, de a kedvességtől is igen messze állt. Azt meg, ha cukrászdám vagy éttermem lenne, külön tanítanám, hogy az elismerést kedvesen mosolyogva, örömmel kell fogadni s nem semleges közönnyel, mintha legalábbis az időjárásra tettem volna megjegyzést.
Az árak is abszolút rendben vannak, persze a különleges minőségű sütemények díjszabását nem a fősodorhoz kell hasonlítani, hanem a hasonló minőséget megütő társaikéhoz.
Összességében lenyűgöző élmény volt a Jókai cukrászda, aki Pécsre látogat, ne hagyja ki!

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése