Egyetlen étteremkalauz sem garantálhatja, hogy valahol nem éri csalódás az
olvasót. Azt viszont le merem írni, hogy eddig minden olyan helyen, mely
legalább 12 pontot kapott a nemzetközi tekintélyű Gault Millau kalauztól,
kifejezetten jó élményem volt. Jó, vagy egyenesen katartikus, mint a nemrégiben
a Jókai bisztróban Pécsett, ahová kifejezetten a kalauz hatására mentem el.
A beltér tipikus modern bisztrót sugall, de megnyerő, lezserül elegáns.
Az üzletvezető szakmájának szerelmese, kiválóan kommunikál, tudja, mit
akar, öröm volt vele beszélgetni.
Az árak értékarányosak.
Az étlap átgondolt, áttekinthető és nem egy izgalmas fogást kínál a mentás-aszalt
gyümölcsös cous-cous-szal és vajtökkel körített bárányfartőtől a fűszeres
mézzel, zellerpürével és fehér spárgával tálalt kacsamellig. Három leves szerepel
rajta, két előétel, tizenkét főétel és három desszert. Nem hiányoznak a magyar
konyha bevett, népszerű fogásait sem, a Jókai bableves, a harcsapaprikás vagy a
brassói aprópecsenye, de azokat finomítva,
átgondolva prezentálják. Akad nem egy mediterrán ihletésű illetve nemzetközi jellegű
fogás is.
A borlap igényes, értő kézzel válogatták össze, zömmel a magyar borászati élvonal
nedűit kínálja, de akad helyi jellegzetesség is, Radóék pécsi cirfandlija. A sörök terén nem lenne rossz nyitni a kézműves sörök irányában.
Ettünk csodás állagú, remek ízű nyúlraviolit spenóttal és savanyú
gyöngyhagymával,
hasonlóan kifogástalan kacsamáj brullée-t
valamint pazar csokitortát
mango sorbet-val.
Remek hely ez, jó szívvel ajánlom minden ínyencnek, aki tudja értékelni a
kreativitást, az állagok játékát, a kíméletes technológiák, jó alapanyagok és a
séf felkészültsége által biztosított harmonikus, zsenge ízeket.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése