2016. május 27., péntek

Jókai bisztró (Pécs, Jókai tér 6.)



Egyetlen étteremkalauz sem garantálhatja, hogy valahol nem éri csalódás az olvasót. Azt viszont le merem írni, hogy eddig minden olyan helyen, mely legalább 12 pontot kapott a nemzetközi tekintélyű Gault Millau kalauztól, kifejezetten jó élményem volt. Jó, vagy egyenesen katartikus, mint a nemrégiben a Jókai bisztróban Pécsett, ahová kifejezetten a kalauz hatására mentem el.
A beltér tipikus modern bisztrót sugall, de megnyerő, lezserül elegáns.
Az üzletvezető szakmájának szerelmese, kiválóan kommunikál, tudja, mit akar, öröm volt vele beszélgetni.
Az árak értékarányosak.
Az étlap átgondolt, áttekinthető és nem egy izgalmas fogást kínál a mentás-aszalt gyümölcsös cous-cous-szal és vajtökkel körített bárányfartőtől a fűszeres mézzel, zellerpürével és fehér spárgával tálalt kacsamellig. Három leves szerepel rajta, két előétel, tizenkét főétel és három desszert. Nem hiányoznak a magyar konyha bevett, népszerű fogásait sem, a Jókai bableves, a harcsapaprikás vagy a brassói aprópecsenye, de azokat  finomítva, átgondolva prezentálják. Akad nem egy mediterrán ihletésű illetve nemzetközi jellegű fogás is.
A borlap igényes, értő kézzel válogatták össze, zömmel a magyar borászati élvonal nedűit kínálja, de akad helyi jellegzetesség is, Radóék pécsi cirfandlija. A sörök terén nem lenne rossz nyitni a kézműves sörök irányában.
Ettünk csodás állagú, remek ízű nyúlraviolit spenóttal és savanyú gyöngyhagymával, 
hasonlóan kifogástalan kacsamáj brullée-t 
valamint pazar csokitortát mango sorbet-val.
Remek hely ez, jó szívvel ajánlom minden ínyencnek, aki tudja értékelni a kreativitást, az állagok játékát, a kíméletes technológiák, jó alapanyagok és a séf felkészültsége által biztosított harmonikus, zsenge ízeket.

Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése