2016. április 10., vasárnap

A 25 legjobb budapesti söröző – szubjektív toplista




Két esztendeje, hogy összeállítottam a legjobb 20 budapesti söröző listáját. Hála a Fennvalónak, no meg a vállalkozó kedvű sörrajongóknak és üzletembereknek, azóta annyi jó hely nyílt, hogy lehetetlen belepréselni egy 20-as listába minden jó helyet. Érdemes visszagondolni arra, hogy a Dining Guide TOP 100 kulináris kaland 2011-es kiadványában a sör nem is kapott helyet, a 2012-esben a legjobb tíz között szerepelt a sör szempontjából semmi izgalmat nem nyújtó Paulaner sörház és a Kaltenberg söröző, ahol az egyetlen erény, hogy helyben főzik a sört, de érdemi választékot nem nyújtanak. A lista izgalmasabb helyei a Skanzent leszámítva a cseh sörözők. Ehhez képest ma csak a magyar kézműves sörökre összpontosító vagy azoknak komoly választékát kínáló helyek száma több tucat. S akkor ugyebár érdemes még felvenni a listára a cseh és a belga sörözőket.
Úgy döntöttem, összeállítok egy ötvenes listát, de mire azzal megleszek, lehet, hogy pár hét is eltelik. Úgyhogy átemelve innen-onnan korábbi értékeléseimet s azokat aktualizálva összeállítottam a kedvenc 25 söröző listáját. Ebben jelentős szempont a sörválaszték és minőség, de fontos elem a hangulat, a kiszolgálás is. Az árakat nem említem, mert a legtöbb helyen reálisak árak, értékarányosak a sörök.


1.      Wunder Sörművek (VI. ker., Zichy Jenő u. 41.)



Ez a hely kedvencemmé avanzsált az elmúlt hónapokban. Két ízben is beengedtek zárás után, s nem kényszeredetten, hanem kedvesen. A beltér nagyon hangulatos, a zene jellemzően igényes, van 16 sörcsap, rajtul zömmel magyar kézműves sörök, komoly töményválaszték, s még vagy 40 sör palackban. Talán kevesebb, ezt még nem értünk rá számba venni, mert mindig a csapról rendelünk. Azon ritka helyek egyike, ahova visszajárok s ez még jó ideig így lesz. Ha jól értettem, akkor a Jászapátiban működő Lados sörfőzde érdekeltségébe tartozik  a hely.

2.      Green Sheep (IX ker, Erkel u 11.)


A Green Sheep az ex-Sörspecialista, ex-Legendás Utassy Rolandnak a kocsmája, aki az utóbbi időben a Beerfort söröket készíti. A nyitás óta egyszer voltunk itt, nagyon jó élmény volt, a kiszolgálás kifogástalan, kedves, közvetlen, kommunikatív, a beltér megnyerő, lezser. A sörválaszték lenyűgöző, vannak szép számmal különlegességek is, ott vannak a legjobb nevek, legizgalmasabb sörök. Az árak barátságosak. Visszavágyunk.

3.      Csak a jó sör! (VII ker, Kertész u 42-44.)


Kővári Gergő sörözőként is működő sörszaküzlete a maga páratlan sörválasztékával úgyszólván mindent visz. Ráadásul a helyben fogyasztott sörökre nincs felár. A hangulat ízlés dolga, kissé szedett-vedett, mi minden esetre szeretjük. Amerre nézünk minőségi sörök palackjai tele vagy üresen, dekorációképpen. Gergő nem az a klasszikus vendéglátó, kissé morózus, egyszer mosolyogni is láttam. Kissé bátortalanul, de ugyanakkor vitathatatlanul.
Ha egyetlen helyre járhatnék Budapesten, vagy bárhol, ahol épp huzamosan tartózkodom vagy rendszeresen megfordulok, akkor ez lenne az. Ide betérni megfelelő sörválasztás esetén felér egy sörszakértői továbbképzéssel. IPA-k garmada, köztük single hop IPA-k és 6 különleges sör csapon.
Gyenge pontja, hogy aránylag kevés magyar sört tartanak, kevés a hely és 21 órakor bezárnak.

4.      Legfelső beeróság (VII. ker., Dohány u.)


A Legfelső Beeróság nevű helyen két ízben voltam. A helynek a hangulata egyedi, élvezhető, kár, hogy a zene nincs jól megválasztva. Egy kellemes jazz vagy blues sokkal inkább illene a sör-ínyenc hangulathoz, mint az a mai ehetetlen fogyaszthatatlan tingli-tangli, amit hallgathattunk. A kiszolgálás kedves, igyekvő, de a kis hölgy a sörök megismerésének az elején tart egyelőre. Másodszor a tulajdonossal is szót váltottam, ő nem meglepő módon nagyon témában van. A magyar kézműves sörválaszték lenyűgöző, azt hiszem egyedülálló. Van vagy 20 csapjuk és még vagy 70 sörük. Méltóak a nevükre.

5.      Hopaholic (VII. ker., Akácfa u.)


Ez is egy olyan hely, ahová a nyitás óta visszajárok, eddig négyszer is ittam itt. Kővári Gergő sörözője, csakhogy itt mindig van hely, mert három szint is a vendégek rendelkezésére áll, a sörválaszték igen szép, bár nem akkora, mint az anyaintézményben. A beltér igényes, hangulatos, a pincét szeretjük a legjobban.

6.      Élesztő (IX ker, Tűzoltó u.)


A sörforradalom alapintézménye, az ősforrás. Van vagy 20 sörcsap, továbbá a komplexumon belül nyílt étkezde, kávézó, sörkoktélbár.  A zene nem a mi világunk, a beltér itt is hangulatos.

7.      Különleges sörök boltja (XIII. ker.,  Hegedüs Gyula u.)


A Csak a Jó sörök! után itt a legszélesebb a választék a palackos sörök terén, 20% felárat kell fizetni, ha helyben isszuk meg. Két-három sör van csapon, ezek számomra többnyire érdektelenek voltak. A szedett-vedettség itt még nagyobb, mind Kővári Gergő sörözőjében, de mint említettem, kis sörtesztelő csapatunkat ez cseppet sem zavarja, sőt, inkább egyfajta otthonosságként érzékeljük.

8.      Marionett (V. ker., Apáczai Csere János u.)


Vannak helyek, melyek egyből megnyernek, ezek közé tartozik a Marionette, mely a magyar kézműves sörök megismertetésére vállalkozott egy igen jó helyen, a Mariott szálló épületében. A dizájn, hangulatos, jól kitalált, vagy 15 sörcsapból folyik az igényes nedű. A csapos nem sokkal a nyitás után, tavaly ősszel, ottjártam idején nem fogja még a témát, de ott volt kéznél az üzletvezető, aki örömmel mesélt a helyről és terveikről. Annak dacára, hogy a hely pozicionáltsága nem mindennapi, az árak nincsenek elszállva, a söröket pedig kis mennyiségben is pohárba töltik.

9.      Neked csak Dezső (VII. ker., Dohány u.)
A hely annak dacára, hogy fél kilométeres körzetében annyi a kocsma, mint lyuk a sajtban, tele volt, nem is kaptunk helyet, álldogálnunk kellett a pultnál, amíg ürült egy asztal. Remek söröket tartanak ezek közül próbáltunk ki kettőt, mindkettő megelégedésünkre szolgált. Vannak ételek is, a beltér hangulatos, a kiszolgálás is kedves.

10.  Hunyadi lakásbisztró (I. ker., Hunyadi u.)


A Hunyadi lakásbisztró remek hely: megejtően hangulatos a beltere, otthonos, barátságos, meghitt, akárcsak a terasza az I. kerület zöldövezetében.  Csapon kitűnő sörök, bennfennteseknek való kínálat. Palackban is izgalmas tételek megfizethető áron. Kínálnak néhány fogást is a sörök mellé. Mi málnás búzasört és gyömbéres árpasört ittunk a sörfőzés két mesterétől. Jót beszélgettünk a tulajjal is, aki Bakancslistás pólóban szolgál ki, külön szépsége a dolognak, hogy Róth Zoltán Bakancslista sorozatának címkéjén a komló helyén a söröző neve olvasható, pontosabban az, hogy Lakásbisztró. Nem véletlen, hogy több jelentős kézműves söreseménynek biztosított már helyszínt a söröző. Ide biztosan visszatérünk még.

11.  Macska (VIII. ker., Bérkocsis u.)


A Macska volt az év egyik felfedezése számomra. Rendszeresen megfordulok arrafelé, de jellemzően déltájban, a Macska meg, mint megtudtam, 16 órakor nyit. Egyedi hangulatú otthonos, barátságos hely, kedves, felkészült kiszolgálással, baráti árakkal és ami nekünk legalábbis fontos: hangulatos, fogyasztható, színvonalas zenével. Két sörkülönlegesség volt csapon a Honey Rasta egy csodálatos IPA, amit mint mondták Kővári Gergő receptje alapján főztek az ecseriek, ez katartikus élmény volt, mint a nap első IPÁja általában, a másik a Hübrisz Halál nevű söre volt, ami nem annyira fenyegető ízében, illatában, mint a neve. A palackos sörválaszték is remek, tartják például a Gólem serfőzde három sörét (Sötét Bunkó, Repeta, Enigma) baráti áron. Kínálnak pár ételt is, mi egy pita tálat kértünk, amin volt egy chutney, babkrém és humusz. Mellé kaptunk olívaolajat – jó minőségűt – és balzsamecetet, mert a pita kenyér és a kencék mellett volt egy kis saláta is. Nagyon jól éreztük itt magunkat, megyünk még.

12.  Kandalló (VII. ker., Kertész u.)


A Kandalló nem elsősorban söröző, annál sokkal több. Nevezzük gasztrokocsmának. Remek beltér, kiváló dizájn, igényes ételek, 9 sör csapolva, jó pár palackban is. Nem véletlen, hogy sok toplistán szerepelnek.

13.  IF kávézó (IX. ker., Ráday u.)


Kellemes hangulatú, bíztató ételválasztékot tartó kávézó. Sajnos már jóllakottan tértünk be, így csak desszertet ettünk, az korrekt volt. A sörválaszték impozáns, itt ittunk először Tuck barátot csapolva és Napalmot. Jazz koncerteket is tartanak itt.

14.  Bölcső (XI ker.)


A Bölcső volt az egyik legjobb élményem 2014 késő tavaszán vagy kora nyarán. Volánnál ültem, de ez nem akadályozott meg, abban hogy vásároljak hazavitelre egy cseh sört, s hogy egyek egy helyben készített pácolt camembert (hermelin néven népszerű cseh sörkorcsolya). Pontosabban, hogy megkezdjem a fogyasztását, mert úgy döntöttem, viszek belőle haza is. Mondtam is a pultos srácnak, aki egyben üzemeltető is, hogy örülnék, ha be tudná csomagolni. Némi gondolkodás után azt mondta: “vidd el ebben a cserépedélyben, ez lessz a garancia rá, hogy visszajössz. S így is lett. Igaz, hogy közben eltelt vagy háromnegyed év, de hát ilyen az élet, vagy nem volt arra utam, vagy épp otthon felejtettem a kis kerámia-tégelyt. Tavaly januárban az év első szubsztanciális kocsmaturnéja alkalmával minden összejött, az is, hogy nyugodt körülmények között, asztalnál megigyunk egy-egy pohár jó sört. Ha jól emlékszem csapon csak már ismert – egyébként kiváló – sörök voltak, így egy még nem kóstolt cseh sört vettünk turnétársammal s azt osztottuk el. Remek hely ez, mindenkinek jó szívvel ajánlom.

15.  Bestia (V. ker., Szent István tér)


A Bestia kemény 11 ponttal bír a Gault Millau kalauzban, ami azért egy kézműves sörökre alapozó szórakozóhely esetében egyáltalán nem jellemző. Sajnos a konyhájukat nem volt alkalmam kipróbálni, vélhetőleg nem is volt már semmi érdemleges konyha éjfél után, amikor beestünk az ajtón, de ha lett volna, akkor sem kértünk volna semmit, mert az a zene címszó alatt sugárzott borzalmas zaj, ami szólt, aktivizálta a menekülési ösztöneinket. Úgyhogy, ha már ott voltunk kértünk egy-egy pohár kézműves sört, már nem tudom mit, de IPA volt és nagyon jó - a sörválaszték impozáns – megittuk hamar és odébbálltunk. Ezzel együtt előkelő a helyezés, mert délben vélhetően minden békésebb s azért az a 11 GM pontot is érdemes figyelembe venni.

16.  Matróz kocsma söntése (I. ker., Bem rkp.)
Érdekes, hogy amikor a budapesti Matróz kocsmában voltam, az ételkínálat elvonta a figyelmem arról, hogy ez Magyarország egyik legszebb sörválasztékát felvonultató hely. (Már persze, ha itt ugyananyi sört kínálnak, mint a szomszédban, mert ez sem biztos, nem néztem utána.) Szerencsére a minap beleakadtunk a Bem rakparton egy kicsivel odébb működő egységükbe, mely a „Matróz kocsma söntése” nevet viseli, itt nincsenek ételek, vannak viszont sörök, száznál is több üveges és vagy 20 féle sör csapon, beleértve igen komoly belga sörkülönlegességeket. A palackos választékban IPA sörök is vannak, az Indiai Pale Ale irányzat egyelőre tartja magát, talán ki lehet jelenteni, hogy ezt a stílust kedveli a legtöbb sörínyenc. Jómagam biztosan. Egyedül lévén, csak egy pohár Busht ittam, 790 forint volt 3 deci, ez olcsóbb, mint Brüsszelben, egyébként a palackos is olcsóbb a szintén a céghez tartozó Belga Sörök Házában, mint a brüsszeli szaküzletekben.

17.  Hopfanatic (VII. ker., Hunyadi tér)


Kiss Tamás zseniális sörmester brewpubja. Hopfanatic sörök, kézműves italok és ételek, a falfestés olyan, mint a címkék: rettenetes. De elviseli az ember a csúcssörök kedvéért. Jó zene szokott lenni.

18.  Jónás sörház (IX. ker., Bálna)


Ritka jó hangulatú brewpub a Bálnában. Itt ittam először Tántorgó ParIPÁt és Sötét Bunkót. Volt Távoli Galaxis is csapon. A Dunakanyar IPÁ-t is kóstoltunk először. Kiszolgálás kedves, atmoszféra remek, sörök kiválóak.

19.  Monyó söröző (IX ker., Kálvin tér)


A Monyó most sem hangulatosabb, mint tíz éve, amikor egy átlagos kocsma volt, viszont az azonos nevű sörfőzde brewpubjaként a legizgalmasabb helyek egyike. A magyar kézműves palackos sörválaszték egyedülálló volt, majd lecsökkent.

20.  Pirítós (VII. ker., Kazinczy u.)


A Pirítós alaphelye a kézműves sörök rajongóinak, már 2012-ben (!), a sörforradalom fellendülésekor előtt javában működött. A Kaltenecker nevű remek rozsnyói sörfőzde egyfajta bemutatóüzlete. Nem meglepő módon Kaltenecker sörök vannak csapon, de nem minden, ami az itallapon szerepel, mi tavalyi látogatásunk alkalmával megjártuk kissé, mert kiválasztottunk kettőt, aztán egyik sem volt, de sebaj, kértünk mást, itt nem lehet nagyot tévedni, mert minden sör jó. Kínálnak sörkorcsolyákat is.

21.  Legenda, (VII. ker., Király u.)


A Legenda sörfőzde Belvároshoz közelebb eső sörözője, a főzde sörei nagy választékban és egyéb érdekességek (pl .Brewdog). A kiszolgálástól nem voltam oda, barátságtalannak nem mondám, de kedvesnek még kevésbé. Az atmoszféra megnyerő, akad egy két tetszetős bútordarab, s egyébként szeretjük a boltíves pincehelységeket.
Ottjártam idején kb. fél éve még nem tartottak sörkorcsolyát.

22.  Legenda, (XVI. ker., Legenda utca/Szlovák út sarok)


A Legenda valódi brew pubja. A magamfajta tekintélytisztelő sörrajongót izgalom fogja el, amikor belép abba a kocsmába, mely mellett főzik a sok esetben áhítattal kortyolt nedűket. A csapon levő sörválaszték pazar, nem emlékszem 100% de nagyjából így nézett ki: Folyékony kenyér, Brutal Bitter, Tántorgó Paripa, Jokerface, Pokerface. És még vagy 3, mint utóbb kiderült, ugyanis van még pár csap mely nincs szem előtt. Legutóbb csapolták a zseniális Snake Bite-ot is, ami egyből a kedvenceim közé emelkedett.
Vagyis egyik IPA veri le a másikat. A kiszolgálás kedves és közvetlen.

23.  Legenda Center, (XVI. ker, Kövirózsa u.)


A Gault Millau kalauz bemutatójának napján jártunk itt elővigyázatosak voltunk, felhívtuk őket. Annál is inkább, hogy már 22 óra elmúlt, mire oda jutottunk, hogy célba vegyük a kocsmát. Bíztattak, hogy 23 óráig nyitva vannak.
Meg is érkeztünk, nagy örömünkre ott volt a tulajdonos, Kovács „Olasz” József is, akivel percek kérdése volt barátságot kötni, az est közös éneklésbe és gitározásba torkollott. Piramis, Edda, P.Mobil és hasonlók voltak műsoron, annál is inkább, hogy társaságunk 68-69-es születésű emberekből állt, a tulaj meg 66-os. 10    csap van itt, igen, tíz csap, mindegyikből Legenda sör folyik.A palackos választék sem kutya.

24.  Csupor Pub (VI. ker.)


Csupor Márton nevével először a „Jónás a Bálnában” nevő kézműves sörözőben találkoztam pár éve, nem sokkal nyitás után, ahol a „Tántorgó paripa” nevű söre egyenesen lenyűgözött. Amikor másodszor vásároltam a tételből a Legenda söröző Szlovák úti egységében (ott készül e kiváló sör bérfőzésben) maga az ifjú mester is épp beugrott valamiért, örvendtem, hogy kezet szoríthattam Vele. Tavaly az  év vége felé egy kedves jóbarátom azzal lepett meg egy borkóstoló után, hogy ideiglenes lakhelyünktől pár lépésnyire van a nemrég nyitott Csupor pub. Nem kellett sokat bíztatni, ahhoz, hogy azon frissiben célba vegyük e jeles kocsmát. Éjfél után járt az idő attól féltünk zárva lesz. De nem. A pöttöm kis hely galériázott, a dekorációt lehetne még fejleszteni, de így is szerettük. Főleg (vagy tán kizárólag?) Csupor söröket lehet inni, mi megkóstoltuk a Warrior sorozatot (3 db), a Wheatathatatlant csapról, „átismételtük” a Bunny Hop aromáit s megvettünk egy sört, amit nem ismertem, most sem ugrik be a neve, ezt az utcán kortyoltuk a Bestia felé menet.

25.   Rízmajer (Csepel)


Igazi jó kocsma, terasszal, tágas beltérrel, népes közönséggel és a Rízmajer főzde saját söreivel. Ezek közül mindegyik üti a mércét, a búza meg a Cingulus fekete egyenesen kiemelkedő. Van zsíroskenyér 100 ftért, meg helyben készült hamburger és kenyérlángos. Mi egy kolbászos kenyérlángost kértünk.
A tejfel ipari volt rajta, ennek megfelelően kissé túrósodott, de összességében finom volt s remekül kísérte a három sörünket. (búza, kukorica, árpa) Megyünk még!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése