Esztergomba érve a múlt
hónapban megejtett látogatásunk alkalmával beültünk az Ettore nevű cukrászdába,
ettünk valami sütit és gesztenyepürét, közben a wifi jelszó birtokában böngészgettük,
hogy hova érdemes még menni e történelmi levegőjű városkában. Az egyik kiemelt
hely a Pálinkaház volt, nézem a címét, mondom, itt kell lennie a közelben.
Kinézek az ablakon, hát ott van szemben, úgyhogy nem sokat sétáltunk a turné
következő állomásáig.
A beltér remek,
otthonos, hangulatos, jól megtervezett. Kényelmes fotelek, a boldog békeidőket
idéző képek a falon, az asztalon élő virág, a patinás fiókos szekrény tetején
ódon használati tárgyak.
Egy-két modern elem nem töri meg, inkább kiegészíti,
komplexebbé teszi az összkép harmóniáját.
A kiszolgálás kifogástalan,
kedves, udvarias, segítőkész, mosolygós, önmagában visszatérésre sarkalló.
Tartanak a fő témát jelentő, névadó pálinkán kívül igen korrekt borokat, házi szörpöket és kommersz söröket, e téren nem lenne rossz némi változás. A pálinkaválaszték
pazar, az árak tisztességesek. Lássunk egy gyors leltárat: Czímeres, Gusto,
Békési, Rézangyal, Nobilis, Márton és Lányai, Agárdi, Panyolai, Brill. Több
főzdétől is tartanak birspálinkát, ami az abszolút kedvencem, ahogy nézem nem
vagyok vele egyedül, talán nem véletlen, hogy a Borbarát magazin tudtommal
egyetlen pálinkatesztje a birs műfajban került megszervezésre. Kínálnak e gyümölcsből
Agárdit, Békési, Gustot, Brillt, és Nobilist. A Brill legendás
zöldségpárlataiból tartják a zellert, a céklát és a paradicsomot.
A Gustotól ittam végül egy
birskörtét, 500 ft volt 2 cl, ami prémium pálinkák esetében korrekt díjszabás,
főleg birs műfajban. A Nobilis 400 lett volna, a Békési 300, az Agárdi 600, a
Brill 800.
Nagyon jó élmény volt a
Pálinkaház, ha Esztergomban járunk, betérünk még.
Dorozsmai
Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése