2016. április 13., szerda

Pálinka Patika (Esztergom, Széchenyi tér 25.)



Esztergomba érve a múlt hónapban megejtett látogatásunk alkalmával beültünk az Ettore nevű cukrászdába, ettünk valami sütit és gesztenyepürét, közben a wifi jelszó birtokában böngészgettük, hogy hova érdemes még menni e történelmi levegőjű városkában. Az egyik kiemelt hely a Pálinkaház volt, nézem a címét, mondom, itt kell lennie a közelben. Kinézek az ablakon, hát ott van szemben, úgyhogy nem sokat sétáltunk a turné következő állomásáig.
A beltér remek, otthonos, hangulatos, jól megtervezett. Kényelmes fotelek, a boldog békeidőket idéző képek a falon, az asztalon élő virág, a patinás fiókos szekrény tetején ódon használati tárgyak.
Egy-két modern elem nem töri meg, inkább kiegészíti, komplexebbé teszi az összkép harmóniáját.

A kiszolgálás kifogástalan, kedves, udvarias, segítőkész, mosolygós, önmagában visszatérésre sarkalló.
Tartanak a fő témát jelentő, névadó pálinkán kívül igen korrekt borokat, házi szörpöket és kommersz söröket, e téren nem lenne rossz némi változás. A pálinkaválaszték pazar, az árak tisztességesek. Lássunk egy gyors leltárat: Czímeres, Gusto, Békési, Rézangyal, Nobilis, Márton és Lányai, Agárdi, Panyolai, Brill. Több főzdétől is tartanak birspálinkát, ami az abszolút kedvencem, ahogy nézem nem vagyok vele egyedül, talán nem véletlen, hogy a Borbarát magazin tudtommal egyetlen pálinkatesztje a birs műfajban került megszervezésre. Kínálnak e gyümölcsből Agárdit, Békési, Gustot, Brillt, és Nobilist. A Brill legendás zöldségpárlataiból tartják a zellert, a céklát és a paradicsomot.

A Gustotól ittam végül egy birskörtét, 500 ft volt 2 cl, ami prémium pálinkák esetében korrekt díjszabás, főleg birs műfajban. A Nobilis 400 lett volna, a Békési 300, az Agárdi 600, a Brill 800.
Nagyon jó élmény volt a Pálinkaház, ha Esztergomban járunk, betérünk még.

Dorozsmai Endre



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése