Villány a magyar borturizmus
első számú célpontja, olyan mintaborvidék, ahol minden a helyén van, legyen szó
az ültetvények kihasználtságáról, a csúcsborászatok számáról, kiemelkedő
vendéglőkről vagy szálláslehetőségről. Villány volt a magyar bor rendszerváltás
utáni reneszánszának, minőségelvű megújulásának első markáns képviselője, nem
véletlen, hogy az „Év borásza” díj első hét díjazottjából négy volt villányi. A
kilencvenes évek második felében az élvonalat képviselő díjazottak (Tiffán Ede,
1991, Gere Attila, 1994, Polgár Zoltán, 1996, Bock József, 1997) mellé felzárkózott
egy ötödik pincészet, meg megalapításától fogva csúcsminőséget produkált.
A Vylyan.
A birtokalapító egy
szegedi üzletember volt, Debreczeni Pál, aki sajnos 2004-ben elhunyt, azóta felesége,
Debreczeni Mónika vezeti a birtokot. Az első öt évben öt borász volt itt
alkalmazásban, egészen addig, míg munkába nem állt 1999-ben Ipacs Szabó István,
aki mindmáig alapembere a cégnek s aki a minap az aradi Tulipánban mutatta be a
pincészet borainak egy reprezentatív válogatását.
A rendkívül érdekes, szakmailag
magas színvonalú előadásból megtudhattuk, hogy a pincészet filozófiája szerint
a lehető legjobb szőlőt kell megtermelni, minél nagyobb fokú természetességgel
(a biodinamika gondolata is foglalkoztatja őket, mint a honlapról megtudható,
lehet, hogy néhány éven belül biodinamikus bort is kóstolhatunk tőlük), és
abból gonddal, nem vegyi, de tudatos emberi beavatkozással (seprőntartás,
seprőfelkeverés, hőmérsékletszabályozás stb.) a lehető legjobb bort
elkészíteni.
A pincészetet irányítók
fontosnak tartják a helyi magyar fajtákat, övék a legnagyobb csókaszőlő ültetvény
a világon (3000 tőke), de van kadarkájuk, kékfrankosuk, kékoportójuk és
zweigeltjük is, miközben nem mondanak le a világfajtákról sem. Pinot noirjukkal
komoly szakmai sikereket arattak, annak dacára, hogy sokan kételkednek abban,
hogy a magyar mediterráneum alkalmas arra, hogy e fajta magas minőséget adjon.
Persze a hangsúly a bordeaux-i fajtákon van, a Cabernet Sauvignon - Cabernet
Franc - Merlot hármason, melyek közül a kiemelt fajta nem véletlenül a Franc. A
Cabernet Franc, mely francia fajta a nemzetközi borszakértői szakma nagy
öregjének, Michael Broadbentnek szavai szerint Villányban talált otthonra.
A sort egy habzóbor
nyitotta, ennek kapcsán megtudhattuk, hogy a közönség igényei nem minden esetben
találkoznak a birtokot irányítók szándékaival, míg az előbbiek mindig vágynak
valami újra, utóbbiak inkább egyszerűsítenék a termékpalettát. A habzóborok
utóbbi évekbeli divatja minden esetre jó alkalom volt arra, hogy közönség
kedvébe járjanak.
Az üde, jó savú frizzante
után egy Herka becenévre hallgató Chardonnay, majd a Kakas fedőnevű rosé következett,
amit az Ördög nevű vörös házasítás követett. E borok névadói egy ősi helyi
monda főszereplői, mely szerint élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány
falujában, akinek volt egy gyönyörű szép leánya, Harka. Az ördög szemet vette a
lányra, ígért az anyjának fűt -fát, de hiába. Miután már átokkal fenyegette, az
anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, kakaskukorékolásig
felszántja a Harsányi hegy szikláit, akkor övé a lány. Előhozta az ördög a pokolból
hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Még éjfélt sem
ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele. Látva ezt, a boszorka cselhez
folyamadott. Odament a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A falu kakasai visszafeleltek
neki, s csakhamar az egész vidék hangos lett a kakasszótól. Az ördög nem vette
észre a turpisságot, a kudarc feletti dühében elhajította az ekéjét egészen
Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig
Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld
mélyén. A repedésen, ahol alászállt a pokolba,víz tört fel a felszínre, mely
azóta is buzog.
A mondán kívül
megismerhettük a borvidék eredetvédelmi rendszerét is, melynek keretén belül
meghatározott klasszikus borok közé
tartoztak a felsoroltak. Őket követték a prémium
borok, a Pinot Noir, Montenouovo cuvée, Cabernet Franc, Syrah, és végül a
Pillangó dűlőből származó azonos nevű csúcsbora a pincészetnek.
A Pinot Noir kapcsán a
borász az animális bor érdekes asszociációit sorolta fel ”könyvtár, avar, komposzt,
bőrkabát”. Ha nagyon akarjuk, ezek is fellelhetők voltak e komplex bor
ornamentikájában, de megvolt benne egy szép meggykompótos, rumos meggyes,
fajtajelleges gyümölcsösség is.
A Syrah kapcsán elhangzott,
hogy ez egy olyan fajta, mely szép önmagában, de alkalmas házasítások készítésére
is, ahol a fűszer szerepét tölti be. Ott érzi jól magát, mutatott rá Ipacs
Szabó István, ahol megterem a kakukkfű és a rozmaring, tehát nem meglepő, hogy
Villányban készül a legtöbb emlékezetes magyar Syrah.
Számomra a Cabernet
Franc adta a legtöbbet, ez a fekete húsú gyümölcsökre, fekete ribizlire, szederre,
áfonyára emlékeztető aroma- és illatvilágú sűrű, mély színű, tanninos
boregyéniség, mely méltán hordhatja az új márkanevet, a „Villányi Franc”
megjelölést.
A borok mellé
kolbászos, májkrémes és medvehagymás-túrókrémes bagett-karikákat,
valamint házi
tésztával körített ízletes marhavetrecét fogyaszthatott a közönség.
Aki nemcsak utólag
szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen
0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu
email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi
nyitottak minden érdeklődő számára. A Vylyan pincészet borai a nyitás óta
kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése