A Gesztenyés étterem
azóta piszkálja a fantáziámat, hogy a Gasztrojazz blogon olvastam róla egy
méltatásnak is beillő kritikát. Annál is inkább, hogy több évet éltem a Budakeszi
úton, ahonnan Budakeszi csak egy ugrás, amit ki is használtunk, de valahogy a
Gesztenyés kimaradt a szórásból. A minap végre ide is sikerült eljutni, s
összességében azt mondhatom: megelégedetten távoztunk.
A beltér nagyon hangulatos,
a kandallós teremben ültünk le.
E termet ékíti egy impozáns fotó is a séfről, Parcsetich
Ernőről.
Mint a honlapról
megtudható, a vendégeket ingyenes ételkóstolásra is invitálják, ha sikerül egy
ilyen eseményre eljutnom, majd beszámolok róla a blogon.
A borlap átlag feletti,
ami nem meglepő: itt izgalmas borvacsorákat is tartanak, a honlap igen komoly
borászatokat sorol fel, akik már jártak ott ilyen zsánerű eseményen az étteremben:
Takler, Tringa, Gere Andrea, Miklóscsabi, Figula,
Laposa, Ráspi, Demetervin, Demeter Csaba, St. Andrea, Konyári János,
Hernyák Tamás, Vida Péter, Vylyan, Szeleshát, Kiss, Gábor, Dibonis,
Matias, Janus, Ákos István, Jekl, Kislaki Bormanufaktúra, Bolyki. Remek névsor,
e pincészetek zömében magam is megfordultam, borokat pedig mindegyikőjüktől
kóstoltam. Külön örvendtem a Dibonis pincészetnek, mely Szabadkán működik, s
ahhoz képest, hogy milyen jó borokat és pálinkákat készítenek, kevés figyelem
összpontosul rájuk.
Az étlap a hagyományos
magyar konyha fogásaira alapoz, ezt színesíti néhány egyéni kreációval. Némi
tanakodás után rendeltünk sütőtök krémlevest,
marhahúslevest velős csonttal,
valamint kacsamájat furmint-redukcióval.
A sütőtök krémleves két
fokkal sűrűbb volt az indokoltnál, elvégre levest eszünk, nem krémet, de szépen
tálalták és finom volt. A velőscsontban lehetett volna több velő s a leves
pedig lehetett volna valamivel intenzívebb ízű, de így is kifejezetten jó volt,
a gyermekek egyik tányért ették a másik után. Merthogy ez két személyes adagként
szerepel az étlapon, de valójában négyszemélyes. A kacsamáj nagyon finom volt,
az adagot azért lehetett volna valamivel megemelni, értem én, hogy nem kell
jóllakni az előétellel, de azért ez a mennyiség inkább volt séf-üdvözlet avagy „amuse
bouche”, mint előétel. A furmint-redukció pedig inkább ételkeményítővel sűrített
bor volt, mint redukció.
A kiszolgálás inkább
udvarias, mint kedves, az árak a magas-középkategóriába tartoznak.
Lehet, hogy a leírásban
a kritikai elemek kaptak hangsúlyt, ezzel együtt jelzem, hogy ez összességében mindannyiunknak
jó élmény volt, amit szívesen megismételnénk.
Dorozsmai
Endre
A szöveg a blog számára
készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése