A Kissbende olyan kivételes, egyedi hely, hogy arról értékteremtésben,
értékőrzésben és értékfelmutatásban gondolkodó konzervatív ember csak a teljes
elragadtatottság hangján tud szólni. Üzemeltetői, két elkötelezett ifjú hölgy, Kiss
Éva és Bende Zsófi mielőtt nekiállt volna a legjobb minőségű magyar kézműves
sonkákra, sajtokra és borokra alapozó hely megteremtésének, előbb arra szánt
másfél évet, hogy felkutassa a megbízható minőséget produkáló termelőket szerte
az országban. S ez meg is látszik. Itt minden a kellemről, a bájról, az
otthonosságérzetről és nem utolsósorban a magyar csúcsminőségről szól.
Ottjártunkkor egy-egy deci remek bort ittunk, s hosszan elbeszélgettünk az
egyik tulajdonossal, aki kedveskedésképpen hozott egy kis sonkát, sajtot és
kenyeret.
A kóstolt sonkát Fekete Zsóka készítette Hajdúböszörményben, a sajt
tekeresvölgyi volt, 14 hónapos érlelésű, a legjobb parmezánokkal vetekedő. A
kenyeret is maguk sütik, a borokat értő kézzel válogatták össze, olyan nevek
olvashatók a borlapon, mint a délvidéki Maurer Oszkáré, a Hegyi - Kaló
pincészeté (a legendás Kaló Imre lányáról és vejéről van szó) vagy a felvidéki
Mátyás Andrásé és elnézést a többi kitűnő borásztól, akiket nem említettem név
szerint.
Hadd idézzünk a két üzlettársnak (bár talán az alkotótárs kifejezés
alkalmasabb ezesetben) a hely hivatalos honlapján mívesen megfogalmazott ars
poetica-jából: „a hazai sajt, a hazai mangalica, a hazai bor. Metszéspont.
Kapcsolat. Ételek, emberek, idő és tér között. Itthon, Budapesten. Hogy itt
érezzük otthon magunkat… és letisztult, nemzetközi környezetben megadhassuk az
otthon levés érzetét. Az origó, a bensőségesség, a megnyugvás, a melegség, az
ismerősség, a közelség érzetét.”
Mindehhez csak annyit tehetünk hozzá: ha ez volt a cél, sikerült azt
elérni.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése