2016. február 23., kedd

Pali bácsi finomságai (Budapest, Klauzál téri vásárcsarnok)



A Hold utcai vásárcsarnok fergeteges sikere után mintha mocorogni látszana valami más csarnokokban is. A minap a Klauzál téribe néztem be, ahol egymás mellett működik két minőségi hentesárura szakosodott cég. Az egyik a „Pali bácsi finomságai”, melyek sokak számára a MOM központ melletti bio-piacról ismerősek, valamint a Mangalicamennyország, ahol Palotai Csaba, a legjobb magyar séfek egyike dolgozik. Mindkét helyre betértem egy füst alatt, vegyük szemügyre először Pali bácsi kifőzdéjét.
Mielőtt odaérkeztem volna, egy vendég ügyesen kiönthette az ételét, minden esetre a kiszolgálásra szakosodott úr szépen komótosan, többször is a pult mögé ballagva elpucolta a vendégtérben kiömlött paprikás krumplit s csak utána fordult hozzám. Közel voltam ahhoz, hogy sarkon forduljak és távozzak, végül mégis maradtam, amit egyébként nem bántam meg.

Csábított a sült kolbász és sült hurka (előbbinek 500, utóbbinak 400 forint tíz dekája), a napi ajánlatban szereplő zúzapörkölt, végül a virsli mellett döntöttem, ez ugyanis ritka vendég a házunknál: otthon virslit nem tudunk készíteni, az ipariban nem bízunk. Pali bácsi mítosza levett a lábamról, készséggel elhittem, hogy ez valódi, adalékmentes virsli. Az minden esetre a szubjektív bizalmon túl szinte biztosra vehető, hogy nem teszik bele mindazon vegyi anyagokat, melyeket például a nagyáruházi változatok csomagolásán hosszan sorolnak. A virsli finom volt, akárcsak a hozzá adott ecetes csípős paprika és a mustár. A kenyér házi jellegű volt és friss. Kértem még füstölt mangalicamájast csomagolva, ez is ízletes volt, igen hamar elfogyott.
A kezdeti bosszankodás dacára ajánlom ezt a helyet másoknak is.
Jómagam is minden bizonnyal nézek még kipróbálni a hagyományos magyar disznótoros triót: a sült véreshurkát, májashurkát és kolbászt.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése