2016. január 23., szombat

Évkezdő borkóstoló: Balla Géza borai negyedszer nyűgözték le a Tulipán törzsközönségét



Felfedező, mindig új étteremre, új ételkompozícióra, új borra, sörre vagy pálinkára vágyó gasztro-kalandozóként mondom: a tradíció-teremtés és -ápolás öncél, amennyiben célja az értékőrzés és értékfelmutatás. Ezért is örömteli, hogy egy szárba szökkenő hagyománynak lehetünk tanúi és ápolói. A Tulipán borozó 2013-as megnyitása óta minden év első kóstolóját Balla Géza, a borvidék koronázatlan királya tartja. Legutóbbi kóstolóra a múlt hét péntekjén került sor.
Az első bor, illetve boralapú ital egy kitűnő „brut” pezsgő volt, melyet a borász egy régi magyar fajtából a Ménes-magyarádi borvidéken honos Mustos fehérből készített.  A pezsgő a „Claro” nevet viseli, korábbi neve - a „Signum” - le volt védve, így aztán egy új tetszetős nevet kellett választani. A közönség egyben azt is megtapasztalhatta, hogy miért más a pezsgők esetében a brut/száraz/félszáraz/félédes/édes besorolása a nedűknek. Ebben a brut, tehát cukortartalom tekintetében a száraz kategória alatt elhelyezkedő pezsgőnek a cukortartalma 9 g volt, ami egy bor esetében igencsak kilógott volna és félszáraz érzetet adott volna. Pezsgőként viszont száraz volt az ízérzet. Balla Géza a pezsgőtechnológiáról is mesélt, szóba került, hogy a tankpezsgő és az övéhez hasonlóan palackban érett, hagyományos pezsgő között mekkora különbség van minőségben és eltarthatóságban az utóbbi javára.
A második bor egy „csendes” Mustos fehér volt (vagyis nem pezsgő és nem is széndioxid hozzáadásával készült gyöngyöző vagy habzóbor). Miután e sorok írója jelezte, hogy ez a legjobb Mustos fehér, amit valaha kóstolt, az előadó felidézte, hogy midőn múlt hét szerdáján a pincéjébe szállt ki az országos borminősítő bizottság, hogy megítélje a DOC eredetvédelmi címet azon gazdák nedűinek, akik beküldtek e célból mintákat, a temesrékasi pincegazdaság vezetői ugyanezt mondták. Sok minden kell egy telibe talált borhoz: jó évjárat, gondos szőlőmunka, szaktudás, technológia meg némi szerencse is. Mindez összeállt a 2015-ös Mustos fehér esetében.
A harmadik tétel egy fehér házasítás volt, mely a „Ménes gyöngye” névre hallgat, ennek a gerincét a Királyleányka adja, ez az erdélyi eredetű, spontán kereszteződés révén létrejött illatos fajta, melyhez 20% Sauvignon Blanc-t és 20% Mustos Fehéret adott a borász. A Sauvignon Blancról a borász elmondta, hogy uralkodásra hajlamos fajta, ezt a közönség is megerősítette: bár csak 20% a „részesedése” ebből a cuvéeből, volt, aki ezt érezte dominánsnak. E bor, mint elhangzott, 89 pontot kapott a szerdai minősítésen, ami nem is csoda, egyensúlyos, virgonc savú, kissé visszafogott, de kellemes illatú, megnyerő tétel volt.
A negyedikként kóstolt bor egy sillerszínű rosé volt, melynek besorolásán ugyan vitatkoztak a kóstolók, de mely egyöntetű sikert aratott. Balla Géza elmondta, hogy egy nagyobb rosé borversenyen vagy borkiállításon látni lehet, hogy a rosék az egészen halvány rózsaszíntől, mondhatni, barackvirágszíntől s meggypirosig terjedő színskálán mozognak. Megtudhattuk azt is, hogy van, aki leenged a vörösbornak szánt mustból a rosé számára, hogy a bor nagyobb mennyiségű héjon ázzon, s így sötétebb, tanninosabb legyen. Ebben az esetben a rosé mintegy melléktermék. A másik metódus, amit Balla Géza is követ, hogy roséra szüretel valamivel hamarabb s nem is hagyja a szőlőt héjon egyáltalán. Ebben az esetben a préselés erejétől függ a szín intenzitása.
E négy bor csak bemelegítő volt a Balla Géza büszkeségeinek, a vörösboroknak a megkóstolásához. A könnyedebb Kadarkát leszámítva csupa klasszikus értelemben vett nagy vörösbort kóstolunk, bársonyos, testes, szinte fekete borokat, előbb a 2015-ös évjáratból, hordómintaként, majd kész borokat 2011-ből és 2012-ből. Fekete Leánykát, Cabernet Franc-t és e kettő házasítását.
A nemrégiben Balla Géza egy interjúban elmondta, hogy ha egy kóstolóján mindenkinek legalább egy bor megtetszett és a kedvencek közé emelkedett, akkor ő úgy érzi, hogy elérte a célját. Nos, itt a „probléma” inkább azzal volt, hogy melyik tételt ne emeljük be a kedvencek közé, olyan magas szintű borsorral jelentkezett sokunk kedvence.
A remek borok mellé halkrémes és kolbászos bagett-karikákat 
valamint házi főtt tésztával és házi céklával körített ízletes marhapörköltet fogyaszthatott az érdeklődő közönség.

Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára.
Balla Géza borai folyamatosan kaphatóak és kóstolhatóak a Tulipán könyvesboltban.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése