2016. január 24., vasárnap

Frisset, helyit, minőségit – Petry-büfé Marosvásárhely főterén



A székely főváros főterén működő, „ A Hentes konyhájához” címzett gyorsétterem  egy remek koncepció ügyes kivitelezése. Adott ugye a mészárosi háttér, ami garantálja a friss húst, továbbá egy komoly marketinggel és minőségi termékekkel felépített név, a Petry, a másik oldalról a lelkesedés és az érezhető szándék arra, hogy a vendég elé ízletes étkek kerüljenek. Kell még egy jó dizájner s megvan a sikerrecept. (Érdemes azt is mindehhez hozzátenni, hogy a cég alapításának esztendeje, mely minden plakáton  szerepel – 1879 – egyrészt hangsúlyozza a város magyar múltját, felidézi a boldog békeidőket, amikor Marosvásárhelyen legfeljebb mutatóban akadt más nemzetiségű lakos, mint magyar, másrészt egy olyan évszám, melyhez hasonló tán nincs is még egy a magyar kultúrtörténetben, ebben az évben született ugyanis Szabó Dezső, Teleki Pál, Móricz Zsigmond és Móra Ferenc.)
Tavaly decemberi marosvásárhelyi látogatásom alkalmával sikerült e remek egységbe is eljutni. Értékeltem, hogy nincsenek üdítőnek csúfolt nagyipari lőrék, sem nagyipari sörök. Mindez egyértelmű értékválasztás, mely bizony zsebre megy: e cégek plusz szolgáltatásairól (árkedvezmény, hűtő, marketing-érték, kereslet stb.) lemondani komoly áldozat a minőség oltárán.
Mindezek után nem meglepő, hogy házi szörpöket tartanak, s nemcsak palackban kínálják az Igazi Csíki Sört, hanem csapon tartják a szűretlen s aromásabb változatot. A kiszolgálás kiemelkedően kedves és udvarias, az árak barátságosak, az adagok pedig hatalmasak.
Mi egy pulled pork (ezesetben: omlós tarja) szendvicset kértünk, 
valamint egy klasszikus hamburgert, melyek jók voltak, messze átlag felettiek, ugyanakkor még finomíthatóak ízre-állagra. 
Minden szendvics mellé két köretet is lehet választani, ami benne van az árban (17 lej az egyik, 18 a másik). Mi krumplisalátát, rántott hagymakarikát, steak krumplit és káposztasalátát kértünk. Köreteink is ütötték a mércét.
Kínálnak olyan különlegességeket is, mint az örmény eredetű angadzsabur leves, csomboros-gyömbéres csirke felsőcomb vagy a petry-pastrami, de a fő iránycsapást a méltán népszerű hagyományos ételek jelentik, a kenyérlángos, a csülök, tarja vagy a roston sült hátszín, amit karamellizált hagymával kínálnak.
Hangulatos, szeretnivaló hely Petryék konyhája, várjuk a visszatérés lehetőségét s jó szívvel ajánljuk másoknak is!

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma portál számára készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése