Ledöbbentő, hogy még most, a XXI.
század elején is akad, aki a nagyipar mellett emeli fel szavát a kézművességgel
és a kisüzemmel szemben. Holott evidens: a kézművességnek azon túl, hogy
személyessége, „arca” van, hogy több embernek tud értelmes, alkotó munkát adni,
mint a nagyipar, a felelőssége is nagyobb. A nagyipart eluraló multicégeknek megvan
a lehetőségük arra, hogy befolyásolják a jogalkotást, de arra is, hogy
kijátsszák azt, egy kis kézműves egység, ha hamisításon kapják, csődöt mondhat.
Különösen így van ez az élelmiszerek területén, akinek bármi kétsége van, olvassa
el Hans Ulrich Grimm „A leves hazudik” című könyvét, mely lerántja leplet az
élelmiszeripar ármányairól.
Térségünkben két, történetesen
alkoholt is tartalmazó ital, a sör és a bor a mindennapok részévé vált. Tömegek
isszák e nedűket, megkockáztatom, hogy tekintélyes részük nem a mámorosság
elérése végett, hanem az íze kedvéért. Ha összevetjük Magyarország és Románia
rendszerváltás utáni strukturális átalakulását e két kiemelt területen, azt láthatjuk,
hogy ami a borok és a sörök doméniumában lezajlott Romániában, tételesen, hogy
külföldi vállalkozások vették meg a nagyipari bortermelő kombinátokat és a
sörgyárakat, majd szinte teljesen eluralták e két szakmát, azt történt Magyarországon
a söriparban. Szerencsére a magyar borászati szegmens jobban járt, itt az új
életre kapott kis- és középgazdaságok borai váltak minőségi etalonná.
A magyar sörforradalomra (a
kifejezés Bart Dániel bloggernek, fesztiválszervezőnek és kocsmatulajdonosnak
köszönhetjük, aki e fogalmat 2012-ben vezette be a „kézműves sör” megnevezéssel
együtt) elég sokat kellett várni. Közvetlenül a rendszerváltás után a jogi
környezet kedvezett a kisüzemi sörfőzdék létrejöttének, de mihelyt megtörtént a
tulajdonváltás, a nagyok a multik jól bevált módszereivel szabályosan tönkrevágták
a kisüzemi főzdéket, tizedük sem élte meg a két évtizeddel később induló sörforradalmat.
Közben lezajlott a minőségorientált változás a borászat területén a kilencvenes
években, majd következő évtizedben a gasztronómiában és a pálinkafőzés terén.
Jelenleg a sörkultúra újjáéledésének korszakát éljük.
A borászat ugrásszerű fejlődése
összefüggött a borturizmus, a szaksajtó, a gasztronómia, a szakmai szervezetek
aktivizálódásával, de aligha tagadhatja bárki, hogy az 1995 és 2011 között
évről évre könyv formában megjelenő Rohály – Mészáros-féle Borkalauz is nagy
hatással volt e pozitív folyamatra.
A sörök terén most jutottunk el
oda, hogy kifejezetten a kézműves sörökkel és a sörforradalommal könyv formában
is foglalkozzanak. A Vétek György és Rosenstein Róbert által jegyzett „Sörkönyv”
című kiadványt (melynek címlapján a főbb címszavakat is olvashatjuk:
Sörforradalom – Sörgasztronómia – Sörös receptek – Sörkoktélok) a nemrégiben
mutatták be több helyszínen is, első ízben a Rosenstein vendéglőben, ahol a
sajtó képviselői élesben is kipróbálhatták a sörök és ételek harmonizálásról
szóló téziseket.
A kötet részletesen bemutatja az
Amerikai Egyesült Államok,Nagy Brittania, Belgium, Németország, Csehország és
Magyarország „kézműves” söreinek fejlődését és jelenlegi helyzetét, szól a
sörkóstolás módszertanáról, a sörök és ételek párosításáról, a sörrel való
főzésről s bizony, bármily meglepő, arról is, hogy milyen sörkoktélokat készíthetünk.
Érdekes módon kimaradtak ezek közül a legegyszerűbbek, melyek sokak szerint a
legnagyszerűbbek is. Hadd említsük először a sör és whiskey párosát, mely talán
a legjobb sör – tömény kombináció, ami vélhetően nem véletlen. Mindkettő alapja
az erjesztett gabona. Összeöntve egy átlagos nagyipari sört (például egy
Drehert) egy fél deci átlagos whiskey-vel (például Johnny Walkerrel) egy erősített
minőségi sör ízvilágához jutunk. De ki lehet ezt próbálni közepes vagy
közepesnél jobb vodkával, rummal és tequilával is. (Egy gyenge, eszenciából
készült rum taccsra vágja a sört is.)
Visszatérve a Sörkönyvre:
a
kiadvány még receptkönyvként is használható Rosenstein Róbert remek, részletes receptjeinek
köszönhetően, de a szerkesztők még egy kis mini-enciklopédiát is
odaillesztettek a kötet végére, „Sörábécé” címszóval, melyből megtudhatjuk,
hogy mi a különbség az ale és a lager között, mi az az árpabor (barley wine),
a Balling fok, a marzen, a maibock vagy az IPA.
Egy biztos: a kötetet haszonnal forgathatják
a megrögzött és kiművelt sörrajongók éppúgy, mint azok, akik e kötettel a
kezükben állnak neki felfedezni a kézműves sörök egyre izgalmasabb világát.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Naplóban jelenik meg e hét csütörtökjén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése