2015. november 13., péntek

Géza Konyhája (Gyula, Kossuth Lajos tér 3.)



Adott egy hely, ami egyértelműen fölé magasodik egy kivétellel egy kisváros összes többi egységének, ugyanakkor nem minden fogás üti a mércét, akadnak bántó hibák is. Nagy dilemma az jóindulattal közeledő krónikásnak, hogy miként maradjon igazságos.
No de lássuk talán az elejét.
Öten ültünk be az étterembe, mely a városkát átszelő élővízcsatorna partján hangulatos teraszt is működtet. A beltér szeretnivaló, ízléses, nagyon megnyerő, 



a kiszolgálás kifogástalan, kedves, kommunikatív, a tálalás virtuóz, látványos, az ételek zöme rendben van. A napi menü potom pénzért remek (zöldségleves, Dubarry sertésszelet, macskaszem).
Az á la carte étlapról rendelt drágább ételeknél viszont itt-ott megbicsaklik  a konyha teljesítménye. A bárány elég szárazra sült, mellette a gnocchi nagyipari félkésztermék, mintha nem ugyanabban az étteremben készült volt, mint a többi fogás, a sonkába tekert grissini mozzarella- és dinnyegolyókkal, 
a marinált hal salátaágyon (itt is akadt azért probléma, fogas az étlap ígéretével ellentétben nem volt a tányéron, lazaccal helyettesítették azt is, de ezt nem jelezték, bíztak abban, hogy nem vesszük észre), 
a töltött szűz, 
a bárányburger, 
s a túrógombóccal és gyümölcsmártással körített kacsamell. (Ez sem volt tökéletes, kissé túlkészült, de sokkal jobban sikerült a csalódást okozó báránynál.)
Azt sem hallgathatom el, hogy ahol minőségi sonkát adnak, ne spóroljanak az olívaolajon. A külön kért olaj bizony egyszerű pomace-minőség volt, miközben az alig drágábban kapható nagyipari extra szűz sokkal jobb ízű, nem beszélve a szaküzletekben nagy kiszerelésben hozzáférhető, vendéglőknek szánt, ellenőrzött forrásból származó, megfizethető csúcsolajokról.
Lám, lám, ha minden problémát megemlít az ember, eltolódik a hangsúly arról, ami a lényeg: hogy ez tényleg egy átlag feletti, jónak mondható hely, mely kis odafigyeléssel nagyon jó is lehetne.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése