2015. október 7., szerda

Szent Gellért söröző (Székesfehérvár, Mátyás király körút 1.)



Figyelemre méltó intézménykomplexum működik Szent Gellért neve alatt Székesfehérvár belvárosában. Otthonos, elegáns, tiszta, rendezett, szeretnivaló hotel, színvonalas kávézó és egy söröző, mely ezen kis írás apropóját adja.
A sörválaszték nem nagy, de ami van, az színvonalas, a belteret is díszítő, igényes címkéjű saját márkák pedig a söröző dizájnjához, nevéhez, hangulatához illeszkednek: Szent Gellért Pilsner, Szent István Porter és Szent Imre szűretlen búzasör. Saját sörnek tűnik, de ha kellő rátartisággal kérdezzük a csapost, megtudjuk azt is, hogy a Monyó serfőzde áll mögöttük. E főzde az utóbbi fél évtized sokak által sörforradalomnak nevezett minőség-központú változásának legújabb jelentős szereplője, az azonos nevű Kálvin téri söröző tulajdonosának, Pein Ádámnak valamint Németh Antalnak, a Credo nevű slágersört is jegyző sörfőzőmesternek közös vállalkozása. E három sör egyébként „a székesfehérvári püspök söre” büszke címet viselheti.
A Szent Gellért sörözőben ehetünk igényes szendvicseket is, délben pedig, egész héten (!), potom pénzért  (890 ft) kétfogásos ebédmenüt is kínálnak a magyar konyha népszerű fogásaiból összeállítva, a rakott krumplitól a csülökpörköltön át a sült oldalasig. Szép a borválasztékuk is, sörözőhöz képest különösen az, a Bortársaság válogatásában kínálnak egy kis összeállítást a legjobb magyar borászok nedűiből: Jásdi Rizling, Konyári Rosé, Takler Cabernet Franc, hogy csak hármat említsünk a 9 válogatott s decire is kimért tételből. Jómagam egy búzasört ittam, megelégedésemre szolgált.
Igen jó hely a Szent Gellért söröző, ahová bármikor szívesen beül az ember.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése