2015. október 20., kedd

Korall (Csíkszereda, Piac-csarnok)




A Korall, ha a magyarországi osztálybesorolásokat néznénk, akkor valahol a negyedosztály körül lenne, mégis érdemes látom e rovatban írni róla. Vegyük előre a kétségkívüli negatívumokat. Sajnos, mint Erdélyben sok más helyen, egyetlen légtér van és abban megengedett a dohányzás, amivel a vendégek egy része él is. Az ételek közül van, ami kihűlve kerül a tányérra. (De legalább nem használnak mikrót.) Az már a pozitív rovatban is könyvelhető, hogy a közönség igen színes a társadalmi hovatartozást illetően, a lecsúszott elemektől az orvosnőkig sokaknak törzshelye ez a tálcatologatós önkiszolgáló étkezde. A vendégek ugyanakkor meglepően csendesek, hangos szó nem hallatszott ottlétünk alatt.

Az árak hihetetlenül barátiak, már-már szürreálisak, az ételeket pedig naponta frissen készítik, tisztességesen, háziasan. A köretek és főzelékek írd és mondd 200 forintnak megfelelő lejbe kerülnek, vagy az alatt vannak, a szalmakrumplitól a rizibizin, paszuly(bab)főzeléken át a „rántott” káposztának mondott párolt káposztáig. Az egyszerűbb feltétek (csirkecomb, sült kolbász, bécsinek mondott szelet) 450 forintba kerülnek többnyire, a drágább alapanyagból valók díjszabása szintén zavarba ejtően alacsony, a két féle flekken vagy a rántott hal 600-700 forint.
Mi hétvégén jártunk ott, amikor valamivel szűkebb a választék, de így is találtunk kedvünkre valót. Ettünk „fehér halat” párizsiasan rántva s hozzá majonézes krumplisalátát. 

A hal szerencsére nem pangasius volt, hanem hekk, tisztes adagot kaptunk, akárcsak a Székelyföldön pityókaként tisztelt burgonyából. Értékeltük azt is, hogy tartanak Igazi Csíki Sört, aminek az ára annyi, mint bármelyik kisebb boltban, lényegében vendéglő felár nélkül kínálják a Székelyföld új ikonikus italát.
S ami egyáltalán nem mellékes, a hely tiszta, rendezett, a kiszolgálás pedig kiemelkedően kedves.
Szerettük a Korallt, megyünk még.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése