2015. szeptember 22., kedd

Bécsi szelet vendéglő (Csíkszereda, Brassói út 105.)



Bár a világhálón nem leltem hiteles közvélemény-kutatásra, meg merem kockáztatni, hogy Közép-Európa legnépszerűbb étele a bécsi szelet. A bécsi, mely Andalúziából került Milánóba, majd onnan a bécsi udvarba, s miként a talán legizgalmasabb magyar gasztro-blog, a „Bűvös Szakács” is írja vonatkozó bejegyzésében, az aranyszínűre sütés a fényűző udvarokban dívó aranyport hivatott helyettesíteni.
A bécsi szelet kötelező módon borjúhúsból készül, de miként más ételekkel (lásd a kaviárnak nevezett festett halikrát, a lazacként eladott festett tőkehalat, vargányának nevezett csiperkét stb.) ezzel is történik mindmáig visszaélés. Mivel a hagyományos készítési mód megengedi, sőt, mondhatni előírja a klopfolást, ezt a kegyetlen merényletet a hús ellen, a vendéglők között szinte verseny alakult ki, hogy ki készíti a nagyobb bécsi szeletet. Az ikonikus étel nevét felvevő, s a tányérról lelógó húsról elhíresült étterem-házólat Budapesten hamar népszerűvé vált, jómagam vagy féltucat egységben jártam, kezdve az Üllői útitól a Király utcain át a Kolosy tériig. Annak dacára, hogy nem vagyok bécsi szelet rajongó és sokkal szívesebben rántok gombát, velőt, halat, pacalt, palacsintát, karfiolt, brokkolit, tököt vagy padlizsánt, mint húst, de amikor megláttam, hogy Csíkszeredában is nyílt Bécsi szelet néven vendéglő, első éttermet célzó utam oda vezetett.
A barátságos, teraszos helyen kedves felszolgáló fogadott, hamar megkaptuk az igényes kiállítású étlapot. 





Előny e helynek, hogy lehet reggelizni is, főleg tojásételeket, de van hideg tál és bundáskenyér is, baráti áron. A délben és illetve vacsorára kínált ételek árfekvése is kedvező, leveseket 10 lej alá pozicionálták, főételek körettel együtt 20 és 30 lej között vannak. A fő profil persze a panírozott hús „simán” vagy töltve (töltelékek: csirkemáj, füstölt tarja+paprikás szalámi+ sajt, sonka+szalonna+csemege uborka vagy például lazac+füstölt sajt), de szerepel az étlapon brassói aprópecsenye (ha már a Brassói úton működik a hely, tehetjük hozzá kedélyeskedve, bár tudjuk, hogy a brassói aprópecsenyének pont annyira nincs köze Brassóhoz, mint a székely gulyásnak a székelyekhez, a somlói galuskának Somlóhoz vagy a dorozsmai molnár pontynak Kiskundorozsmához), vörösboros marhapörkölt s különböző rátétekkel kínált vasalt csirkecomb is. Az étlapon akad sajátlagos átértelmezés, a rösztiburgonyát (ami nem mirelit, maguk készítik helyben) tejszínes gombával érthetetlen okból meleg salátának nevezik. No de nézzük inkább a forma helyett a tartalmat.
Rendeltünk csirkemájjal töltött sertésszeletet kirántva, 
osztrák salátát, amiben volt külön tálalt krumpli-, lilakáposzta- és fehérkáposztasaláta, 
lazacos „Habsburg”-salátát 
valamint roston sült zöldséget.
 Kértünk volna tiramisut is, de megtudtuk, hogy már nem tartják e desszertet, mert nem volt igény rá. Ételeink rendben találtattak, ízre, formára, adagra, hatalmas mennyiség volt mindkét saláta, csomagoltattunk is, tisztesen el volt készítve bordázott vaslapon jó pörzsesre, de nem túlsütve a zöldség (paprika, paradicsom, hagyma, padlizsán, tök), jó volt a töltött hús is. Mindezt Igazi Csíki Sörrel öblítettük le, mivel sem osztrák, sem magyar borok nem szerepelnek sajnos az itallapon. Fizettünk minderre borravalóval együtt 60 lejt.
Baráti áron jót ettünk a Bécsi szelet vendéglőben, jó szívvel ajánljuk másoknak is.

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma portál számára készült,
ott jelent meg augusztus folyamán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése