2015. augusztus 12., szerda

Veritas étterem (Szováta, Tavasz utca 58.)



A szovátai Veritas motel-étteremnek kiváló adottságai vannak. A várost átszelő fő út mentén működik, a kilátás a teraszról fenséges, 
a beltér jó ízléssel van megkomponálva. A konyha sokkal jobb a székelyföldi átlagnál. Az étlap tisztes választékot kínál, de összefogott, nem regényszerű, helyi specialitásokat és nemzetközi slágerételeket kínál a puliszkával körített gombapaprikástól, a kukoricadarában sült pisztrángon, kemencés csülkön át a „carbonara” stílusban készült penne-ig.
Szokásom szerint sikerült olyan tételeket kiszúrjak az étlapról, melyek elfogytak, tételesen lazacot és kacsacombot, viszont ennek is megvan a maga pozitív üzenete: itt nem tartanak a fagyasztóban tartalékokat ilyen esetre.
Rendeltünk végül pacallevest, 
kemencében sült oldalast roston sült zöldségekkel és steak krumplival 
valamint különféle pizzákat
valamint Somlói galuskát.
Az oldalas kívül pirult volt, belül omlós, jó ízű, a körettel is meg voltunk elégedve. A pacallevesből nem spórolták ki a kitűnő állagú, se nem rágós, sem nem szétfőtt pacalt, a lének is remek volt az íz-egyensúlya. A pizzát olaszos stílusban, vékony tésztával készítik.
Az asztalon a megszokott ipari borspor és állagjavított só helyett bors-, só-, chili- és fokhagymadaráló, 
ez is az igényesség jele, az olívaolaj, amit kérésre kapunk, extra szűz. Mint a tulajdonostól megtudtuk, rendszeresen tartanak borkóstolókat is, olyan borászok fordultak itt meg az évek során, mint a szomolyai Kaló Imre, a Garam mentén gazdálkodó felvidéki Bott Frigyes, a szerémségi történelmi dűlőket faggató Maurer Oszkár vagy a kelementelki Orbán Balázs.
A magunk részéről sok sikert és sok hálás vendéget kívánunk a Veritas étteremnek, mely egyértelműen kiemelkedik a székelyföldi fősodorból.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése