A szovátai Veritas motel-étteremnek
kiváló adottságai vannak. A várost átszelő fő út mentén működik, a kilátás a
teraszról fenséges,
a beltér jó ízléssel van megkomponálva. A konyha sokkal
jobb a székelyföldi átlagnál. Az étlap tisztes választékot kínál, de
összefogott, nem regényszerű, helyi specialitásokat és nemzetközi
slágerételeket kínál a puliszkával körített gombapaprikástól, a kukoricadarában
sült pisztrángon, kemencés csülkön át a „carbonara” stílusban készült penne-ig.
Szokásom szerint sikerült olyan
tételeket kiszúrjak az étlapról, melyek elfogytak, tételesen lazacot és
kacsacombot, viszont ennek is megvan a maga pozitív üzenete: itt nem tartanak a
fagyasztóban tartalékokat ilyen esetre.
Rendeltünk végül pacallevest,
kemencében sült oldalast roston sült zöldségekkel és steak krumplival
valamint
különféle pizzákat
valamint Somlói galuskát.
Az oldalas kívül pirult volt, belül omlós, jó ízű, a
körettel is meg voltunk elégedve. A pacallevesből nem spórolták ki a kitűnő
állagú, se nem rágós, sem nem szétfőtt pacalt, a lének is remek volt az íz-egyensúlya.
A pizzát olaszos stílusban, vékony tésztával készítik.
Az asztalon a megszokott ipari
borspor és állagjavított só helyett bors-, só-, chili- és fokhagymadaráló,
ez
is az igényesség jele, az olívaolaj, amit kérésre kapunk, extra szűz. Mint a tulajdonostól
megtudtuk, rendszeresen tartanak borkóstolókat is, olyan borászok fordultak itt
meg az évek során, mint a szomolyai Kaló Imre, a Garam mentén gazdálkodó
felvidéki Bott Frigyes, a szerémségi történelmi dűlőket faggató Maurer Oszkár
vagy a kelementelki Orbán Balázs.
A magunk részéről sok sikert és
sok hálás vendéget kívánunk a Veritas étteremnek, mely egyértelműen kiemelkedik
a székelyföldi fősodorból.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése