2015. augusztus 13., csütörtök

Bock Bisztró Balaton (Vonyarcvashegy, Helikon utca 22.)



A gyenesdiási halpiacot keresve pillantottunk meg egy táblácskát a 71-es főúton: “Bock Bisztró Balaton - 1,5 km”. Igen hamar eldőlt, hogy máskorra hagyjuk a halpiacot, ott is voltunk percek alatt az észak-balatoni gasztronómia fellegvárában.
Mivel nem sokkal korábban ebédeltünk, csak kisebb ínyenckedésre futotta kapacitásunkból. Fogadófalatként kaptunk egy kosárka remek, részben házi sütésű kenyeret és pörcös zsírt, amihez persze kértünk lilahagymát és erős paprikát az étlapról.

A zsíroskenyér gyenge pontunk, nem álltunk ellen a csábításnak jóllakottan sem.
Az összefogott, jól megkomponált étlapon megannyi izgalmas fogás kínálta magát a kacsamájtól a Kárpáti módra készült tokhalfilén át füstölt tejhabbal felszolgált zellerkrémlevesig. Végül a könnyed fehérborok mellé marinált káposztába tekert harcsatatárt,
Marika néni marinált zellerét 
valamint narancshabbal ékített répatortát rendeltünk.


Ezutóbbi fogás kissé nehézkes volt és nem különösebben izgalmas, viszont a másik kettő rendben találtatott. Igaz, a ropogós sült hagymát, ami a zellert díszítette, nem sütötték frissen, csak rámelegítettek. Maga a zeller viszont kellemes élményt nyújtott, bármennyire is abszurdnak tűnik elsőre a ress panír átitatása vízalapú fűszeres marináddal. A harcsa nagyon ízlett, akárcsak a jó állagú, primér ízeit is őrző káposztalevél, amibe tekerték. A tálalás impozáns, az itallap tisztes választékot nyújt a névadó borai mellett más borászok nedűiből is.
A kiszolgálás kifogástalan, a felszolgálókból árad a természetes kedvesség, a terasz gyönyörű, a kilátás csodálatos. 
Az árak a helyhez mértek, de nem megfizethetetlenek, sőt egyes fogásokat kifejezetten baráti áron adnak.
Nagyon jó élmény volt a Bock bisztró e helyszínen is, jó szívvel ajánljuk mindenkinek.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

2015. augusztus 12., szerda

Veritas étterem (Szováta, Tavasz utca 58.)



A szovátai Veritas motel-étteremnek kiváló adottságai vannak. A várost átszelő fő út mentén működik, a kilátás a teraszról fenséges, 
a beltér jó ízléssel van megkomponálva. A konyha sokkal jobb a székelyföldi átlagnál. Az étlap tisztes választékot kínál, de összefogott, nem regényszerű, helyi specialitásokat és nemzetközi slágerételeket kínál a puliszkával körített gombapaprikástól, a kukoricadarában sült pisztrángon, kemencés csülkön át a „carbonara” stílusban készült penne-ig.
Szokásom szerint sikerült olyan tételeket kiszúrjak az étlapról, melyek elfogytak, tételesen lazacot és kacsacombot, viszont ennek is megvan a maga pozitív üzenete: itt nem tartanak a fagyasztóban tartalékokat ilyen esetre.
Rendeltünk végül pacallevest, 
kemencében sült oldalast roston sült zöldségekkel és steak krumplival 
valamint különféle pizzákat
valamint Somlói galuskát.
Az oldalas kívül pirult volt, belül omlós, jó ízű, a körettel is meg voltunk elégedve. A pacallevesből nem spórolták ki a kitűnő állagú, se nem rágós, sem nem szétfőtt pacalt, a lének is remek volt az íz-egyensúlya. A pizzát olaszos stílusban, vékony tésztával készítik.
Az asztalon a megszokott ipari borspor és állagjavított só helyett bors-, só-, chili- és fokhagymadaráló, 
ez is az igényesség jele, az olívaolaj, amit kérésre kapunk, extra szűz. Mint a tulajdonostól megtudtuk, rendszeresen tartanak borkóstolókat is, olyan borászok fordultak itt meg az évek során, mint a szomolyai Kaló Imre, a Garam mentén gazdálkodó felvidéki Bott Frigyes, a szerémségi történelmi dűlőket faggató Maurer Oszkár vagy a kelementelki Orbán Balázs.
A magunk részéről sok sikert és sok hálás vendéget kívánunk a Veritas étteremnek, mely egyértelműen kiemelkedik a székelyföldi fősodorból.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

2015. augusztus 11., kedd

Beer Heaven (Hévíz, Petőfi Sándor utca 26.)



Szórakoztatóipari tömegrendezvényeken és a népes balatoni üdülővárosokban különösen szembetűnő, hogy mennyire uralják a magyar sörpiacot a nagyipari termékek s azon belül is, az Igazi Csíki sörrel perben álló, vörös csillaggal ékített, a magyarul gondolkodó közönség által méltán bojkottált Heineken. Ráadásképpen a Balaton körül alig találni olyan vendéglátó egységet, mely kézműves sört forgalmazna. Az üdítő kivételek közé tartozik a tapolcai Stari sözfőzde és annak a „brew-pubja”, ami valójában egy pizzéria, a környék legjobb étterme, a Kistücsök, mely inkább borokban utazik, de sörben is minőséget kínál valamint a Beer Heaven Hévízen.
Ezutóbbi sajnos a magyar kézműves söröket még nem integrálta a kínálatba, de ami van, az így is imponáló. Jelmondatuknak, miszerint „ide csak a jó sör léphet be”, maradéktalanul eleget tesznek. Négy féle cseh sör csapon, s még 50-60 féle palackozott tétel, olyan főzdéktől, mint a Brewpub, a Bevog, a Mikkeller, valamint több belga, bajor, cseh igényes, ismert vagy kevésbé ismert főzde.
Hadd szúrjam ide a csapolt sörök listáját valamint az "extra ajánlatot", amin kívül még van egy tisztes sörlap:


A beltér hangulata megnyerő, a boltíves szeparék intimitást biztosítanak. 
A csapos, aki alighanem tulajdonos is, otthon van a sörök világában és szívesen szóba elegyedik a vendégekkel. Nagyon értékeltük, hogy nem valami mai, zenének csúfolt borzalom szól a háttérben, hanem veretes klasszikus rhythm and blues a hőskorszakból, olyan Steve Ray Vaughan – Johnny Winter – Cream zsánerű.
Aki megéhezik, ehet percet, kacsazsíros, tepertőkrémes kenyeret vagy netán a helyről elnevezett extra szendvicset. Mi ittunk egy cseh búzasört, a Bevog Rudeen fekete IPÁ-ját valamint a Brewdog két klasszikusát, egy Punki IPÁ-t és egy Hardcore IPÁ-t. A fekete IPA nem hozta elvárt aromatikát, a többi sör viszont szokásosan remek volt.
Jól kigondolt és jól megvalósított, szeretnivaló hely a Beer Heaven, csak ajánlani tudjuk minden sörínyencnek.

További információ:  
http://beerheaven.hu/


Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.