2015. március 24., kedd

Harmopan bisztró (Csíkszereda, Hargita utca 46.)


Modern tündérmese: egy székelyföldi újságíró harmincas éveinek elején úgy dönt, hogy szakmát vált, kimegy Angliába, elhelyezkedik az egyik legjelentősebb étteremben, mely tulajdonosának, Marco Pierre Whitenak a neve garancia a magas minőségre, majd tudását hazahozza és gasztronómiai tanácsadóként dolgozik Székelyföldön, több vendéglátóipari egység színvonalát érdemben megemelve. (Megjegyzem, a világszerte ismert, megszámlálhatatlan Michelin csillagot összegyűjtött séfnek, Gordon Ramsaynek M.P. White volt a mestere.)
A fiatalember neve Orbán Ferenc, mi legutóbb az alapvonalaiban általa megrajzolt Harmopan bisztróban jártunk. A Harmopan egy nagy kenyéripari cég, mely az ipari szegmensen belül színvonalas, átlag feletti kenyereknek széles választékát kínálja.
A Harmopan bisztróban az étlap kellően szűk a frissességhez, ugyanakkor tisztes választékot nyújt, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét a juhtúróval töltött gombától a burgundi marháig. Zavarba ejtően kedvező áru a napi menü, egyébként is nagyon kedvezőek az árviszonyok, legyen szó ételről vagy italról. A kommersz üdítők mellett tartanak helyi, 100%os, tartósítószermentes gyümölcslevet is. Javító szándékú megjegyzésem e tekintetben, hogy a Heineken termékeket ki kellene venni a választékból, akár a vörös csillag okán is, de az Igazi Csíki Sör elleni támadássorozat után különösen. S persze lehetne lépni a magyar borok irányában.
Ettünk csípős csirkeszárnyakat, 
mely azóta kikerült a választékból, ízletes sült paprikás sült paradicsomlevest, 
hamburgert, melynek húspogácsája remek volt, akárcsak a saját recept alapján készült majonézalapú mártás.

A Harmopan tartozik még a nagyközönségnek egy saját spéci hamburgerzsemlével, azzal nyilván jobb lesz a bisztró hamburgere is, mint a jelenlegi mindennapossal. Érdemes még kiemelni a nem mirelit, köztes hűtéssel kétszer sütött krumplit, mely Heston Blumenthal „tökéletes sültkrumplijának” egyszerűsített technológiájával készül.
Hangulatos, szeretni való hely a Harmopan bisztró, jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki Csíkszeredéban jár.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Harmopan bisztróban 2015. március 18.-án valamint 19.-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése