2015. március 22., vasárnap

A legjobb burger? (Best Burger in Town, Sepsiszentgyörgy, Csíki utca 11.)

A valóság talaján állva nem az a kérdés, hogy a hamburgernek van–e keresnivalója a Kárpát medencében, hanem inkább az, hogy hol milyen hamburgert adnak. Kulináris értékeink megőrzése kétségkívül fontos nemzetstratégiai kérdés, de erre nem az az eszköz, hogy a „tájidegen” ételeket a pho levestől a sushin át a hamburgerig száműzzük életterünkből. Az egymásra hatás, a sokszínűség a kulináriában gyönyörködtet és ihletet adhat a saját értékeink újrafogalmazására.
Mindezeket jónak láttam leszögezni az eddig általam tesztelt legjobb erdélyi hamburgerező bemutatása előtt, mely egyelőre szerényen csak a város legjobb hamburgerezőjének mondja magát, holott ennél sokkal többet nyújt. A hamburgerük ugyanis több budapesti, sztárolt, sőt, a TOP 10-be sorolt hely produkcióját meggyőzően felülmúlja.
Szaftos, ízletes, kellő vastagságú, megfelelően hőkezelt húspogácsa, kitűnő belevalók, ízesítők s amire sok helyen nem fektetnek kellő hangsúlyt: remek a zsemle. A tulajdonos egyik jóbarátja mesélte, hogy a messze földön híres sepsiszentgyörgyi Diószegi pékségnél süttetik egyeztetés alapján.
Az árak mérsékeltek, sült krumplival (megfelelően megsütött mirelit krumplit adnak, mint egyébként a minőségi hamburgererezők nagy részében) és salátával együtt 950 forintnak megfelelő lejt fizettünk a burgerre. Adnak a kommersz vonal mellett helyi száz százalékos helyi gyümölcslevet is. Úgy hírlik, hogy bár nem könnyű felkerülni az Igazi Csíki sör megrendelőinek listájára, ez is tervben van. Sok sikert kívánunk a keleti elcsatolt területek legjobb hamburgerezőjének, mely már a nyitás napján megtalálta a maga közönségét.

Dorozsmai Endre 

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Best Burger-ben 2015. március 20.-án voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése