2015. március 5., csütörtök

Buddha bár (Váci utca 34.)

Az idei Torkos csütörtök alkalmából látogattunk el a Buddha bárba. Ez az akció ugyebár elsősorban arra alkalmas, hogy olyan helyekre is eljussunk, amit egyébként nem tudnánk megfizetni, mint amilyen az Alabárdos, a Nobu vagy a Pierrot. Ahol meg is fordultunk korábbi években.
Idén többek között a Buddhára esett a választás. Meglehetősen idegesítő volt, hogy a fél kilencre foglalt asztalra 5-6 percet kellett várni az előtérben 20 óra 35-kor, miután már elvették a kabátjainkat és lejelentkeztünk. Utána viszont minden ment szépen a maga útján. 
A kiszolgálás kedves volt és jellemzően gyors, leszámítva egy gyömbér-wasabi utánrendelést, ami bizony nagyon lassan érkezett.
Három féle bentot rendeltünk, ásványvizet és 1-1 deci bort, Vida rosét és Béres Lőcse Furmintot. Jómagam vezettem, társaim fáradtak voltak az egész napos étel-ital igénybevételtől, s mi tagadás, a Buddhában még féláron is drágák az italok.
Az első bento a helyről elnevezett kompozíció volt, 
elemei: Buddha-Bar csirkesaláta, csípős lazac tekercs, wokban sült feketeborsos marhahús, tigrisrák thai vörös curryvel valamint jázmin rizs, amit „csokoládés szezám szelet” követett „kókusz fagylalttal”. 
Mindez teljes áron 6500 forintba kerül.
A másik választásunk a Bento Sushi válogatás volt, 
amiért 7500 forintot kérnek, ha éppen nincs Torkos Csütörtök, ezen volt csípős lazac tekercs, különleges kalifornia tekercs masago kaviárral, lazac és avokádó tekercs, sushi-, sashimi-, tekercs-válogatás és tataki sashimi. A desszert ehhez a menühöz „passiógyümölcsös-citromfüves tortácska”.
Végül kértünk „dinner curry bentot is”, 
mely a következőket integrálta: zöldség tempura, vörös currys zöldségek, tigrisrák thai vörös curryvel, csirke thai zöld curryvel és jázmin rizzsel. E menühöz tartozó desszert az édes curryhabbal felszolgált sós-karamellás tortácska volt.
A bento vonatkozásában megtudtuk, hogy az nem dobozt jelent, hanem azt, hogy az előétel és a főétel egyszerre érkezik, mert anno így pakolták a távolkeleten a rizsföldeken dolgozók számára az ételt otthon. (Persze felőlem ez lehet olyan PR szöveg is, mint amit a fülem hallatára meséltek egy csárdában a német turistának az egri várvédők szakállán folyó vörösborról, amit a törökök bikavérnek hittek.)
Ételeink ízletesek voltak és dekoratívak, bár az igazság az, hogy a katarzis elmaradt. Sem ízben, sem állagban nem kaptunk különösebb pluszt, olyan extra izgalmat, ami indokolttá tette volna a díjszabást. Leszámítva a desszerteket, mert azok között egy, a maracujás tökéletes volt, a kókuszfagyis kompozíció is eredeti volt és finom, a tejkaramellás, bár ez is messze meghaladta a sablonokat, még finomításra szorul, mert jelen formájában rendkívül tömény és nehézkes.
Összességében jól éreztük magunkat a Buddhában, jót is ettünk s Torkos Csütörtök lévén annyit fizettünk, amennyit elfogadhatónak tartottunk, tételesen 13.000 forintot hárman. A dupláját sokallottuk volna. Ezért megyünk majd legközelebb a Kanpay Izakaya-ba, ha japán ételekre vágyunk, s a Curry house-ba, ha indiaira.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése