2015. február 16., hétfő

VinCE Wine Show hatodszor



Ha kontrasztoljuk a rendszerváltás utáni magyarországi borkultúrát az erdélyivel, szembetűnő a különbség, holott a történelmi, talajtani és klimatikus adottságok igencsak hasonlóak. Az anyaországban a minőségi szegmenst a középbirtokok uralják, Erdélyben leszámítva néhány, nyarat hozni képtelen fecskét, a parlag, az idegen tőke valamint a nagybirtok uralkodik. Az anyaországban a gasztronómiában és a kocsmakultúrában meghatározó a borok szerepe, míg olyan boros hagyományú városokban is, mint Arad, Székelyhíd, Érmihályfalva, Nagyenyed vagy Temesvár a kocsmákban nem vagy alig lehet kimért bort kapni, s a vendéglőkben is jellemzően palackot lehet csak rendelni. Míg Magyarországon a kilencvenes évek óta egyre szaporodnak a boros rendezvények és fesztiválok, Erdélyben, ami színvonalas rendezvény van, az jellemzően import. (Érdemes összevetni a borászok számára méregdrága, s szinte csak a nagy cégek által uralt temesvári Vinvestet, a VinCE ügyes exportjaként felfogható szintén temesvári RoVinHooddal. Aki meglátogatta mindkettőt, az tudja, hogy ég és fél a különbség az utóbbi javára, koncepcióban, hangulatban, minőségben, szervezésben.) Magyarországon, miközben a helyi tömegbor sajnos válságban van, a minőségi borok diadalmenete folytatódik, újabb és újabb szereplők lépnek piacra, már a lerobbant tucatkocsmákban is lehet tisztességes bort kapni (legutóbb az Egri Borozó nevű, nagyjából negyedosztályúnak mondható szegedi kocsmában volt kellemes meglepetésem a borválaszték bővülése, de a jelenség általános), a boros rendezvények is egymást érik.
Az 1995 és 2005 közötti évtized a szabad téri nagyrendezvényeké volt, melyek jó része megőrződött máig, kiegészülve 2005 és 2015 közötti évtizedben egyre több zárt téri sétáló kóstolóval. Ezek jellemzően egy kifizethető belépő mellett, mely 5000 és 10000 forint között mozog, korlátlan kóstolási lehetőséget nyújtanak az átlagember számára megkóstolhatatlanul nagy számú 100-1000-féle borból.  E rendezvények szervezőelve változó, kötődhetnek egy-egy borvidékhez, mint amilyen a Tokaj Reneszánsz Egyesület kóstolója 2003-tól, vagy az egri, majd szekszárdi és somlói borok kóstolója, fajtához illetőleg házasítás-típushoz, mint a Furmint Február, az „Olaszrizling szerintünk”, a Bordó Blend, a Bikavérpárbaj, vagy kapcsolódhatnak egy-egy sajtóorgánumhoz, mint a sajnos véget ért 7x7 a Borbaráthoz, illetve az évek óta fénykorát élő VinCE az azonos nevű magazinhoz.
A VinCE, mely a térség legnagyobb, legparádésabb, legtöbb nemzetközi szaktekintélyt felvonultató boros rendezvénye, idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre.  Ismét a Corinthia Grand Hotel ad otthont az élvről évre népszerűbb rendezvénynek, 
mely joggal nevezi magát Közép-Európa boriránytűjének: kihívója valójában nincs is a térségben.
Az idei program is rendkívül gazdag, a nemzetközi borvilág jelesei, Master of Wine-ok, szakírók és csúcsborászok sorjáznak benne, jómagam hadd említsek néhány magyar meghívottat. Ismét előadást tart Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki a Pannon Bormíves Céh, a talán legjelentősebb magyar szakmai szervezet által tömörített borászok csúcsborait mutatja be az idén, Márkus György, aki szakmai berkekben már életében legendává vált, s arról híres, hogy a világ legizgalmasabb borvidékének, Burgundiának beható ismerője, miközben bejárása van úgyszólván az összes Champagne-i pezsgőházba. Az pedig nagy szó. Most hatalmas tudásából ad át valamit az érdeklődőknek egy pezsgőkóstolóval kísért mesterkurzus keretében. Szintén a pezsgőhöz kötődik egy másik rendkívül izgalmas mesterkurzus, mely „A világ legszebb reggelije” címen fut. 10 hagyományos eljárással készült pezsgőt mutat be három pezsgőmester, köztük a magyar Garamvári Vencel, a 2006-os Év borásza, kíséretképpen pedig kaviárt és macaront kínálnak a szervezők.
A boros kiállítók idén is olyan nagy számban érkeznek a világ minden tájáról, de elsősorban a legkülönbözőbb magyar borvidékekről (ahogy nézem, a 22-ből tán csak Bükkalja nem képviselteti magát), hogy ha az ember három napot rászán, akkor is kicsi a valószínűsége annak, hogy végig tud kóstolni mindent tételt. 


Márpedig érdemes lenne minden tételt megkóstolni, hiszen itt minden bort előkóstolnak és ami nem üti a mércét az nem is kerülhet ki a pultra. Erdélyből, Partiumból és Bánságból ott lesz ismét Balla Géza, aki immáron 100 hektáros birtokán faggatja Aradhegyalja festői dűlőit, valamint a Temesrékasi nagypincészet (Cramele Recas). Érdemes kiemelni az 58-as standot, ahol az osztrák borászok legjobbjainak csapata kínálja nedűit, név szerint Alois Goelles, Gernot Heinrich, Fred Loimer, Wili Sattler, Schellmann, Fritz Wieninger. A borok mellett kóstolhatók pálinkák és más tömény italok, ott lesz ismét Árpás László, az etyeki Sonkamester (így, nagy betűvel), kiállít a Buddha Bár, Budapest egyik gasztronómiai ékessége.
A tavalyi beharangozó óta eltelt időben egy sor izgalmas és színvonalas hely nyitott a Vince helyszínének tőszomszédságában, egy, a VinCE idejére időzített fővárosi kiruccanást érdemes egybekötni Budapest gasztronómiájával való ismerkedéssel is. Ezek közül talán indokolt elsőként említeni a szakma által közösségi portálokon privát bejegyzésekben igencsak sokat dicsért Fricskát, mely a hajdani Olimpiásoknak, Takács Lajos mellett tanult szakácsoknak és felszolgálóként legendává emelkedett Csongrádi Csabának az étterme egy pincehelységben, a Dob utca 56 alatt. Említésre méltó a Király utca és a Liszt Ferenc tér sarkán működő a tavalyi év végén nyitott Seasons, mely messze az átlag felett teljesít gasztronómiailag, megnyerő az atmoszférája, igen komoly a konyhatechnológiai felszereltsége, udvarias a kiszolgálás, a tulaj is ott legelteti vigyázó szemeit a legénységen. Gyalogszerrel megközelíthető a Gozsdu udvar, mely megszámlálhatatlan színvonalas helynek ad otthont, talán a két Spílert érdemes kiemelni közülük a Graziano Cattaneo OGGI-ja mellett. (Cattaneo Fausto di Vora és Gianni Annoni mellett a legrégebben Magyarországon dolgozó és egyenletes magas minőséget nyújtó olasz séf és vendéglőtulajdonos. Ma is működő első étterme a Krizia, a Jókai tér melletti kis utcában nemcsak meg tudott maradni, de minden hírverés nélkül emelkedett a legjobbak közé.) A gasztronómiai tippek még hosszan sorolhatók, hiszen a Corinthia hotel körül a gyalog bejárható 1-1,5 kilométeres sugarú körbe több száz vendéglátóipari egység esik, melyek közül több tucat is jó szívvel ajánlható. A világhálós kutakodást meg lehet kezdeni már itthon.
A programot elnézve leszögezhető, hogy a VinCE a borínyencek számára idén is megér egy budapesti hétvégét, lakjunk a Kárpát medence bármely szögletében.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A fotókat a tavalyi Vincén lőttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése