2015. február 18., szerda

Padron tapas-bár (Horánszky utca 10.)



A tapas-műfajba ínyencként nem nehéz beleszerelmesedni. Aprócska adagok, izgalmas mediterrán, elsősorban persze spanyol ételek, elérhető áron. A műfaj első képviselője Budapesten a Pata Negra volt a Kálvin téren, mára már szerencsére több tapas-bár is működik városszerte, az egyik legizgalmasabb, nemrég nyitott hely a Padron nevű családi vállalkozás, mely a Gault Millau Kalauzba is bekerült 9 ponttal.
A választék elég széles és izgalmas, a minőségi késztermékek (jóféle olajbogyók, szárított marhasonka, iberico kolbász stb.) és jól ismert klasszikusok (tortilla, sült apróhal, tőkehal, krokettek) mellett kínálnak egy sor maguk készítette ínyenc falatkát a narancsos véreshurkagolyóktól a rózsaborskéregben sült hátszínen keresztül a narancsos fügés mártásban kecskesajttal szervírozott báránylapockáig. 
Mivel aznap már több helyen is kóstolgattunk ezt-azt, két fogásra szorítkoztunk. Szívesen kértünk volna cheviche-t vadlazacból, de ennek elkészülési ideje nem fért bele a programunkba, ezért serrano sonkával és chorizoval készült madridi pacalt (1190) rendeltünk, 
valamint ropogós sertésfület aiolival (690). 
Mindkét étel remek volt, valódi íz-orgia. A kenyérért külön kell fizetni kell (250), de megéri, a helyben sült kenyérre okkal büszkék: jó állagú és finom. 
Tunkolni kötelező. A kiszolgálás megejtően kedves.
Cseh söröket kínálnak és kézműves borokat, melyek között olyan különlegességek is találtatnak, mint a Bükki Gallay pince, olyanok számára, akiknek a szerémségi Maurer Oszkár vagy a szekszárdi Posta pince (melyek szintén szerepelnek az itallapon) már main streamnek számít.
Szeretnivaló, izgalmas hely a Padron, alig várjuk, hogy visszatérhessünk.

Dorozsmai Endre 

A szöveg  a Demokrata számára készült.
A Padron tapas-bárban 2015. február 14.én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése