2015. február 25., szerda

Fricska gasztropub (Dob utca 56.-58.)



Érdemes odafigyelni a gasztronómiai körök belső információira, hogy ki kinél tanult, ki hol fordult meg pályája során, mely frissen nyílt hely melyiknek az örököse. Úgy hallani, hogy az Ádám Csaba előtti, Takács Lajos és Csongrádi Csaba nevével fémjelzett Olimpia olyan izgalmas helyeknek adott ihletet és konyhai vezetést, mint a sajnos időközben megszűnt Café Manuel Spazio s az Egykettő.
Újabb leágazás a szintén Csongrádi Csaba jegyezte Fricska gasztro-pub, mely délben az Olimpia gyakorlatának megfelelően igen kedvező áron kínál magas színvonalú ebédmenüt, amit naponta fehér krétával írnak fel a fekete táblára, akárcsak hajdanán. A belső tér barátságos, igényes, esztétikus.
Mi az ebédidő végre felé érkeztünk, így egyes fogások már elfogytak, de ami még volt a konyhán, abból rendeltünk egy-egy adagot. Ettünk hallevest korongformájú "lazacgombóccal", 
laskagombasalátát, 
lazacot spenótkrémes rizottóval, 
rántott csirkét rizzsel 
és sütőtök panna cottát.
 Fogásaink az Olimpiában megismert magas minőséget képviselték, a lazac egyenesen telitalálat volt, párját ritkítóan finom, akárcsak a szép, friss spenót-köret, amit a remek rizottó mellett kaptunk. A műfaj csúcsa volt ez, asztaltársaimmal együtt az Onyx emlékezetes tengeri gyümölcsös spárgarizottóját emlegettük a kapcsán. A kiszolgálás olyan szívélyes volt, hogy azt überelni nem lehet.
Kaltenecker söröket tartanak a jónevű rozsnyói főzdétől
és kiemelkedően jó borokat kis kézműves pincészetektől, ami nem meglepő, Csongrádi Csabáról tudnivaló, hogy nagy híve a természetes boroknak és ebben a műfajban is szeret újat, érdekeset mutatni a vendégeknek. 
A Fricska remek hely, keresve sem találnánk rajta fogást.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Fricska gasztro-pubban 2015. február 20.-án jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése