2015. január 5., hétfő

Malom étterem (Baja, Szegedi út 19.)



Valahogy úgy alakult, részben a saját hibámból, hogy Bajához a kellemes élmények mellett több csalódás is kapcsolódik bő két évtized gasztrotúráinak élményanyagában. Amikor első ízben elmentünk a bajai halászfesztiválra nem néztük jól meg a naptárat és a vasárnapi sátorbontásra érkeztünk. Ettünk az erősen közepes, azóta alighanem bezárt Damjanich utca halászcsárdában némi halat, ha emlékezetem nem csal, a halászlé elfogyott.
A Véndióban pár éve roston sült harcsa helyett vaslapon sült pangáziuszt kaptam. A rost/vaslap csere inkább elnézhető, annál is inkább, hogy a szakmában „rostlap” a neve vaslapnak. Az senkit nem zavar, hogy ez egy oximoron, azaz önmagának ellentmondó fogalom, hiszen valami vagy rost, vagy lap. A Vizafogó nem volt rossz, de a legendák alapján többet vártam tőle. Azért hadd szólunk a kellemes meglepetésekről is: a Potyka csárda többet adott a kiváló friss halaival, mint amit vártunk, a Sobriban háromszor is voltunk s egy hűtőízű halat leszámítva mindig rendben volt, és a Borbisztró is remek élményt adott. Sajnos a Borbisztró után vacsorázni a Malom étterembe mentünk, mely a település vezető étterme az ittjartam.hu oldalon, ilyen minőségében a célpontjaim között szerepel már jó ideje.
Két egyszerű fogást rendeltünk, elég volt estére: halászlevet és rántott „harcsacsíkokat” salátaágyon. A halászlé kifejezetten jó volt, nem szenvedett a szokásos hibáktól (túlsózottság, túlpaprikázottság) finom volt a halhús és a tészta is benne. Szép volt a színe, s a lé állagát is szerettük, bármikor megennénk újra.
Sajnos a méltatás itt abbamarad, mert harcsa címszó alatt ismét a Mekong deltájában kriminális körülmények között tenyésztett, dömpingáron kapható tömeghalat, a már említett pangáziuszt hoztak ki.
Amikor ezt jeleztem, a pincér meglepetésemre elismerte a hamisítást, s azt mondta, hogy igen, úgy hívják magyarul ezt a halat, hogy afrikai harcsa. Mondtam neki, hogy nem úgy hívják, hanem cápaharcsának, az afrikai harcsa más faj.
Érdekes kérdés, hogy lehet-e egy magyaros bajai vendéglőben egy pincér annyira tájékozatlan haltémában, hogy ne tudja, hogy mi is az az afrikai harcsa? Vagy engem akart meggyőzni arról, hogy nem is vagyok annyira becsapva? Ki tudja? Tulajdonképpen nem számít, engem nem fognak látni többet s másnak sem javaslom a hely meglátogatását.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése