2014. november 19., szerda

Néhány mondat a pljeszkavicáról a temesvári Lera's Food kapcsán



Nagy kérdés, hogy miként álljunk hozzá a Trianonban idegen uralom alá kényszerített országrészeket kulturálisan és gazdaságilag gyarmatosító idegen hatalom slágerételeihez. Tapasztalatom az, hogy mindenkinek az fáj jobban, amit a maga bőrén érez, vannak erdélyi ismerőseim, akik fel nem tálalnák a miccset otthon, mert ebben látják a román kultúr-imperializmus gasztronómiai lecsapódását. Nem alaptalanul. Székelyföldön sajnos több helyen kínálnak miccset, mint tárkonyos pityókalevest. Felvidéki jóbarátom ideges a Párkányban elterjedt sztrapacska miatt, annál is inkább, hogy mint mondja, húsz évvel ezelőtt még nem lehetett egyetlen étteremben sem kapni ezt az ikonikus szlovák ételt. Elterjedése elsősorban annak köszönhető szerinte, hogy a Mária Valéria híd újraépítésével és a közforgalomnak való átadásával megnőtt az anyaországi turistaforgalom és akkora igény volt az Észak-Magyarországon igen népszerű galuskaszerű ételre, hogy a vendéglátósok engedtek a nyomásnak. Hasonló a helyzet Délvidéken a csevappal és a pljeszkavicával. Ezutóbbi közeli rokona a hamburgernek, csak más a húsösszetétel, és némileg különböznek a belevalók.
A plejszkavicán le lehet mérni az egyes szomszédos konyhák penetrációs mélységét. Temesváron ismert, sőt, közkedvelt étel, van pljekavica-sütőbódé a Diáknegyedben, a Mária-híd mellett, az Aradi úton s még sorolhatnám. Ötven kilométerre északra Aradon akad egy-két pljeszkavicás, Kisjenőtől felfele nem emlékszem, hogy beleütköztem volna pljeszkavica sütőbe. Ha mégis vannak, akkor szórványosan, véletlenszerűen. Ugyanígy Magyarországon is a déli határ közelében találkozunk ezzel az étellel, inkább éttermekben, street foodként kevésbé, abban a műfajban megmaradnak az ismertebb és népszerűbb hamburgernél. Budapesten a Szerb vendéglő kínálja többek között ezt az étket is. (17-18 éve jártam ott, a Nagy Ignác utcában, több ízben is, szerb tálat ettünk jellemzően, pont elég volt két főre. Nagyon szerettük az ajvárt, amit adtak hozzá. Ránéztem a honlapjukra, örömmel láttam, hogy még működnek.) S ha már itt vagyunk, a Fővárosban, akkor említsük meg a műfaj legjobbját, a Montenegroi Gurmant a Blaha Lujza téren, ahol minden mindig friss és a húspogácsát parázs fölött sütik. Kiemelkedő még a Sóstó csárda Kisnkunhalason, itt is finom, füstös pörzses volt a grilltál, rajta a remek állagú pljeszkavica.
A minap a RoVinHuD alkalmával Temesváron járva kipróbáltunk egy újonnan, Lera’s Food néven nyílt pljeszkavicást, ha jól értettem alkoholmámoros állapotomban a rendkívül kedves tulajdonos házaspár szavait, etnikailag is van közük az ételhez. Ami nem csoda, Temesváron hosszú idő óta élnek szerbek, már 1880-ban a város közel negyvenezer lakosából két és félezer szerb volt, a 2011-es népszámlálás közel 5000 szerbet vett nyilvántartásba. (Igaz, közben a város 320.000-re duzzadt.) 
A pljeszkavicájuk ízletes volt, azt sajnos nem kérdeztem meg, hogy maguk gyúrják-e a húspogácsát, a zsemle jobb volt a kereskedelemben kapható átlagzsemléknél és az ízesítés sem ragadt le a legolcsóbb ketchupnál és mustárnál. Jó kis kuckó a város új sétálóutcájában, a hajdani Erzsébet utcában nyílt hely, másoknak is ajánljuk.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült
Az Erzsébet utcai Lera’s Food pljeszkavicázóban 2014. november 16.-án voltunk
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése