2014. november 18., kedd

Asia Gourmet Kínai Étterem (Nagyvárad, hajdani Nagyvásár tér, jelenlegi December 1. tér)



Az erdélyi részeken nehezebben ver gyökeret a kommersz kínai konyha, amit sikerrel európaiasítottak, s persze töméntelen mennyiségű nátrium glutamáttal, az állítólagos umamit hordozó ízfokozóval tettek sokak számára a függőségig vonzóvá.
Nagyváradon rajtunk kívül egy lélek sem volt az egyébként nem túl hangulatos, inkább sivárnak, személytelennek tűnő hodályban. Nemcsak a beltér üt el a „gourmet” éttermektől, hanem az önkiszolgáló rendszer is. Az inox-mélyedésekben nem kifejezetten frissnek tűnő ételek szunnyadtak, melyek kora délután igencsak maradékoknak néztek ki. De találtunk közöttük bíztatót is.
Kóstolás után meg is lepődtünk rendesen. Az algasaláta remek volt, ízre, állagra egyaránt, a sült paprikasaláta még nem jutott el az erjedtség határára, de már motoszkált benne valami, a fafülgomba-salátát ízletesnek találtuk,
tavaszi tekercsek mirelitáruból készültek, mint a legtöbb helyen, de ízre ütötték mércét, frissen sütötték meg nekünk.
A sertéshússal töltött gőzgombóc lehetett volna könnyedebb, de némi csípős szósszal azt is megettük.
Tartanak biztonság kedvéért európai, zömmel helyi ételeket is,
de a jelek szerint az sem elég a stabil vendégkör kialakításához. Pedig az ár/érték arány kiemelkedően jó, a felsorolt 5 kínai fogásra kevesebb, mint ezer forintnak megfelelő lejt kértek. Összesen.
Van egy kis élelmiszerboltjuk is a vendégtérben, ahol mindenféle kínai terméket lehet kapni a csirke mellé ajánlott különféle édes chili-szószoktól az üvegtésztákon át a szójaszószokig stb. Vélhető, hogy némi befektetéssel felfuttatható lehetne a hely, először persze a dizájnt kellene átszabni. Mindazonáltal ha Nagyvárad központjában olcsót, fantáziadúsat és korrektet akar az ember enni, a hely jelen formájában is megteszi.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése