2014. október 7., kedd

Magyarország legjobb és legrosszabb haltepertői



A haltepertő a kedvenc ételeim egyike, mióta közel húsz esztendeje, 1996 januárjában egy igen kedves jóbarátom elvitt a „Csepp a tengerben” nevű szegedi halászcsárdába. (Azóta sajnos megszűnt.) Ha egy étterem étlapján szerepel a haltepertő, majdnem biztos, hogy kipróbálom, nagyon erős egyéb kínálata kell legyen ahhoz, hogy lemondjak róla.
Gondoltam, itt az idő, hogy a 2011-es haltepertős bejegyzés után, ahol az egyik alapreceptet adtam meg és három helyet ajánlottam, összeállítsam a legjobb 12 haltepertős hely listáját, közöljem azokat is, ahol valami hibát észleltem a haltepertőben, továbbá azokat a helyeket, ahol kifejezetten rossz élmény volt haltepertőt enni.
A lista első felében kiváló haltepertőt nyújtó helyek szerepelnek, melyek között nehéz különbséget tenni, így ezek esetében egyéb szempontokat is figyelembe vettem (hangulat, más ételek színvonala, kiszolgálás).

I.                     A legjobb haltepertők

1.       Akasztói halascsárda (4-5)
Hosszanti csíkokra vágják a helyi kitenyésztésű ún akasztói sziki pontyot, lisztbe mártják és úgy sütik ropogósra. Lilahagymás tartárszerű mártással szolgálják fel, amit lilahagymamártásnak neveznek.
A képen: egybe tálalták a haltepertőt az általam kért másik előétellel, a füstölt halakkal.

2.       Öreg Kőrössy halászcsárda, Szeged (3)
Hosszant csíkozzák a halat, morzsás lisztbe forgatják és kisütik.
Helyben panírozott, megfelelően kisütött rántott hagymakarikával tálalják.

3.       Sugovica halászcsárda, Kecskemét (1)
Hosszant vékony szeletekre vágják a pontyfilét, lisztbe forgatják és ropogósra sütik. Remek megoldás.
Lilahagymakarikákkal s némi dekorációs funkciót betöltő zöldséggel tálalják.


4.       Fehértói halászcsárda, Szeged (3)
Hosszant csíkozzák a friss pontyot, és fűszeres morzsás lisztbe forgatják. Jól elkészített, nem mirelit rántott hagymakarikákkal tálalják, s megszórják lilahagyma-karikákkal is.

5.       Mohácsi Halászcsárda (1)
Itt a kockára vágott halat nem irdalják, de szálkátlanítják, lisztbe forgatják és kisütik.
Őrölt pirospaprikával szórják meg, lilahagymarikarikákkal, paprika és paradicsomszeletekkel tálalják.

6.       Rév halászcsárda, Érsekcsanád (1)
A csíkokra vágott pontyot lisztbe forgatják, majd kisütik.
Lilahagymával és citrommal tálalják

7.       Sobri halászcsárda, Baja (1)
Kockára vágott pontyot szálkátlanítják, enyhén paprikás lisztbe forgatják, majd kisütik.
Lilahagymával szórják meg és lilahagymalekvárral tálalják, egy szelet kenyéren.

8.       Jobb, mint otthon halászcsárda, Szeged (3)
A pontykockákat lisztbe forgatják és kisütik. Találtunk már szálkát benne. Volt, hogy beirdalták és kifogástalannak bizonyult. Mindazonáltal mivel a ponty itt mindig friss, nem rossz ez az étel.

9.       Kiskőrössy halászcsárda, Szeged (3)
Oláh Dezső csárdagazda másik étterme. A pontykockákat lisztbe forgatják és kisütik, itt irdalással még nem találkoztam, szálkával igen benne. Mivel a ponty itt is mindig friss, és e fogás nem drága, be szoktunk rá nevezni.

10.   Algyői halászcsárda (2)
A pontydarabokat nagyon sűrűn bőrig irdalják, majd paprikás lisztbe forgatva ropogósra sütik.

11.   Nádas csárda, Tiszaújváros (1)
A szokásosnál apróbb kockára vágott pontyot lisztbe forgatják és kisütik. Finom.
Lilahagymával tálalják.

12.   Aranyhal vendéglő, Szeged
A pontykockákat beirdalják, morzsás lisztbe forgatják, majd kisütik. Gigantikus mennyiségű, helyben panírozott jól elkészített hagymakarikával tálalják. (2)

II. Vitatható, de élvezhető haltepertők
Friss alapanyagból készült, jó ízű volt a haltepertő, de nem itatták le a zsiradéktól kellőképpen a haldarabokat a Régi Sipos halászcsárdában. (1)
Rendszeresen túlsütik a haltepertőt a Rózsakert vendéglőben. Jogos kérdés, hogy akkor miért rendelem újra meg újra. Hát mert túlsütve is jobb, mint a harcsaként eladott pangasius. És itt adják az ország legjobb szegedi halászlevét. (4-5)
Alulsütötték a haltepertőt a Korona vendéglőben, Makón. (1)
Túl olajos volt a haltepertő és mirelit hagymakarikát adtak hozzá a Bagolyvár vendéglőben, Hódmezővásárhelyen. (1)
A Bandula vendéglőben hasonló a probléma, bár itt nem volt annyira olajos a kisütött hal. Viszont a hagymakarika itt is mirelit vastagon panírozott hagymapép volt. Nem meglepő,  a tulaj ugyanaz. (1)

A 5 leggyengébb, egyenesen élvezhetetlen haltepertő

Kispipa csárda, Miskolc (1)
A Kispipában nemcsak a sült harcsa és a harcsahalászlé készült pangasiusból, hanem a haltepertő is. Első tapasztalatunk volt erre a merényletre, reméljük utolsó is.

Tiszacsegei halászcsárda, Tiszacsege (1)
A haltepertő újramelegített volt, semmilyen élményt nem adott. Nagy csalódást jelentett ahhoz képest, hogy egri borász körökben legendák keringenek arról, hogy milyen jó ez a hely.

Szélkakas csárda, Szeged (1)
Gyanúm szerint kisütötték a haltepertőt és félretették. Mire meglett asztaltársaim gigantikus vegyes tálja, kihűlt. Ekkor hozták vélhetően a lehető legrosszabb döntést: mikrohullámú sütőben megmelegítették újra.

Fehér Amúr halászcsárda, Poroszló (1)
Száraz, érdektelen volt a haltepertő.

Szegedi borfesztiválok standja (2)
A létező legrosszabb haltepertők: egész nap aszalódnak, eleve túlsütik és túlsózzák őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése