Ilyet sem műveltem még életemben.
És soha nem gondoltam volna, hogy effélére vetemedem. Blogbejegyzést írni egy
kereskedelmi tévé verseny-showjáról? No
neee! Ez nem az én műfajom.
De az igazság az, hogy
kikívánkozik belőlem a mondanivaló, s őszintétlenség lenne visszafojtani. Márpedig,
ha van olyan tulajdonság, mely sokszor az antitaktika vagy akár az önsorsrontás
szintjéig jellemző rám, akkor az az őszinteség.
Őszintén be kell vallanom, hogy
az sorozat minden adását megnéztük, egy részüket visszamenőleg. Akkor is, ha
zavart több hatásvadász elem, amit egyes népszerű világhálós portálok szépen
kielemeztek, akkor is, ha nem szeretem az affektálást, akkor is, ha nem mindenben
értettem egyet a zsürivel és akkor is, ha – s ez volt az egyetlen felháborító
pont – akadt helyzet, amikor hülyének néztek engem az összes többi nézővel
együtt. Nem tudom, hogy ki hajlandó bevenni azt, hogy egy gnocchi, melyet még
meg sem formáztak, megfő és tálalásra kerül 8 azaz nyolc perc alatt, de aki
megfordult már konyhában és készített már gnocchit, az tudja, hogy ilyen nincs.
No meg az is lehetetlen, hogy minden áldott alkalommal minden versenyző másodpercre
akkor ér a tálalás végére, amikor a műsorbevezető azt kimondja, hogy „lépjetek
hátra és emeljétek fel a kezeteket!”. (Egyébként mi a fenének kell a kezeket
felemelni?)
No de ne morgolódjunk annyit,
mert alapvetően értékes és népnevelő sorozatot láthattunk. A versenyzők zöme rokonszenves volt s a műsor csupa
jóra tanított: hogy a konyhában dolgozzunk higgadtan, átgondoltan, pontosan és
tisztán. Márpedig ez nagyon fontos, minden profi és amatőr szakács által
megfontolandó üzenet. Mint ahogy az is, hogy ne rakjunk funkciótlan dekorációt
a tányérra, hogy igyekezzünk kreatívak lenni, hogy hagyjuk el a sablonokat,
hogy eresszük szabadjára fantáziánkat,
de úgy, hogy a végeredmény harmonikus legyen. Mindeközben bemutattak fontos alapanyagokat,
ételműfajokat, sztárséfeket, izgalmas ételkreációkat. Akinek volt füle rá, minden
adásból tanulhatott valamit. Nálunk este 8kor hacsak nem volt valami házon kívüli
kiemelkedően fontos program (például egy jeles borász borkóstolója) akkor mindenki
leült szépen a tévé elé és megnéztük a Konyhafőnököt. A gyerekeknek is volt
kedvencük szinte a kezdet kezdetétől, s ki más lehetett volna, mint Marci. Aki
lehet, hogy nem egy „all round”-szakács, lehet, hogy nem tálal tökéletesen, de
aki egy rendkívül pozitív kisugárzású személyiség, s aki minta lehet minden
gyermek számára.
Az is örömteli, hogy Kálmán
nyerte meg a versenyt. Nem kétséges, Rozina
kreatív séfnek jobb lenne, látszik,
hogy ételkreációkban legfeljebb az érthetetlen módon elvérző Éva s talán Péter
vehette volna fel a versenyt vele. De egy konyhafőnöknek nemcsak főzni kell
tudni, hanem irányítani is. Egy konyhafőnök nem hisztizhet, beosztottait pedig
motiválnia kell, nem demotiválni. Ebben pedig Kálmán volt verseny legjobbja.
Akinek
egyébként példamutató volt mindvégig a viselkedése, megnyerő a habitusa. Neki
is drukkoltam onnan kezdve, hogy megjelent a versenyben. A családban olyan öröm
volt, amikor nyert, mintha mi nyertünk volna valamit.
A zsűriben
a legrokonszenvesebb a
séf volt, akiről lerí, hogy a szakma egyik legjelesebb képviselője. Amit
mondott, annak jellemzően volt magja, nem kötekedett, szakmai alapon
közelítette meg a feladatot. Tudását igyekezett át is adni, s ez nagymértékben
sikerült is, ha szűk környezetemet és ismeretségi körömet tekintem
mértékadónak.
Várjuk a következő sorozatot,
reméljük, hogy mind a versenyzők, mind a zsűri tekintetében hasonló színvonalas műsor lesz s nem jön be a
VV effektust, amikor a nézettség kedvéért a társadalom salakjából is bőven
merítettek a válogatáson.
Dorozsmai Endre
A fotók a műsor Facebook oldaláról valók, ha bárki illetékes problematikusnak ítéli használatukat, akkor jelezze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése