Immár harmadik alkalommal
jelent meg Európa egyik legjelentősebb étteremkalauzának magyarországi kiadása.
Mielőtt a friss kalauzzal kapcsolatos hírértékű információkat vennénk sorba, rá
kell mutatnunk arra, hogy egyáltalában maga a magyar Kalauz megjelenése mekkora
elismerés a magyar gasztronómia számára. A Gault Millau kalauz csak fejlett gasztronómiával
rendelkező országokban jelenik meg, a kommunizmus jótéteményeitől mentesült
Ausztriát leszámítva egyetlen szomszédunk sem büszkélkedhet vele, sőt az egész
posztkommunista régióban Magyarországon kívül egyedül Lengyelország
büszkélkedhet önálló Gault Millau kötettel, az is csak idéntől. Ezzel tízre
nőtt azon országok száma, ahol e kalauz megjelenik. A három michelin-csillag
(Costes, Onyx, Borkonyha), a Bocuse D’Oron elért eredmény mellett a nemzetközi
gasztronómia legjobbjai, a szakma hiteles ítészei részéről ez a legjelentősebb
visszaigazolása annak, hogy a tíz esztendeje megalakult Magyar Gasztronómiai
Egyesület (MGE), élén Molnár B. Tamással
és Bittera Dórával
sikerrel forradalmasította
a magyar vendéglátás élbolyát s mozdította el azt a kreativitás,
minőség-orientáltság, a hagyomány és evolúció együttes képviseletének irányában.
A Gault&Millau kalauz bevallott célja, „hogy a független
értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, tükröt tartson a magyar éttermi
világnak. További célja az, hogy a jó éttermek támogatást, reklámot kapjanak,
és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a
nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára.”
Fontos rögzíteni, hogy
ellentétben a korábbi étteremkalauzokkal (pl. HVG, Foglaljon helyett, Good
Living Guide to Hungary, Best of Budapest) ez a kalauz alapvetően a konyha
teljesítményét értékeli, tehát az elért pontok elsősorban a séfet illetik, épp
ezért azon éttermek pontjait, ahol a tesztelés óta séfváltás történt, zárójelben
közlik, mint orientációs szempontot. Az is lényeges, hogy ide nem vásárolhatja
be magát senki, ez nem egy reklámkiadvány, a tesztelés anonim, a tesztelő még a
teszt után sem fedi fel magát (mint a michelin-csillag kiadása esetében),
számláját kifizeti, ily módon törekednek garantálni a tárgyszerűséget.
A tavalyi kiadás előtt az MGE megalapította
az Aranyszalag tanúsítványt, mely a francia Label Rouge mintájára a minőségi
alapanyagok népszerűsítését és a termelők motiválását célozta. Idén a tavalyi
kitüntetettekhez, akik megőrizték e címüket, felzárkózott Balogh Nagy Erzsébet keleméri
Île de France-báránya
és Baumgartner Antal tisztavérű szőke
mangalicája is.
Az ünnepélyes könyvbemutatón
az MGE „Hagyomány és evolúció” díját az osztrák Eckart Witzigmannak, az „Évszázad
szakácsa” címet is birtokló három michelin csillagos séfnek adták át.
A könyvbemutatót
követően a sajtó képviselői megkóstolhatták a legjobb magyar séfek hidegkonyhás
mini-kompozíciót, távolkeleti ihletésű pontyfalatkát, disznósajt felfogásban készült
bárányt, libamájkrémet s desszerteket.
Hozzá a Kalauzban is szereplő Németh
Antal, a legjobb sörfőzők egyike személyesen kínálta két csúcs sörét, a
Vertigo-t és a Credo-t,
Kreinbacherék három féle hagyományos erjesztésű
csúcsminőségű pezsgőt, az Év pincészete díjat elnyert Bott Judit pedig egy
csodálatos dűlőszelektált tokaji Furmintot.
Az év étterme az idén
michelin csillagot is nyert Borkonyha lett,
az év vidéki étterme az e hasábokon
is bemutatott békéscsabai Brill bisztró,
az év konyhafőnöke a michelin
csillagos szintet jelentő 16 pontot szerzett Ádám Csaba (Olimpia).
Két új címet
is bevezetett a 2015-ös kalauz. Az év feltörekvője a gyulai Patrióta étterem
lett, mely két pontot javított korábbi teljesítményén, és e sorok írója által
is tanúsítottan évről évre érezhetően fejlődik,
ami minden bizonnyal a folyamatos
tanulásnak és önképzésnek tudható be. A másik új cím az „alternatív vendéglátás
2014”, amit Háda Imre, a legjobb éttermek közé sorolt, de sajnos megszűnt
Atakám bisztró egykori tulajdonosa nyert el egy kiemelkedő hamburgerezővel, ahol
angus marhát, kacsát, bárányt, nádudvari magyar tarkát használnak betétnek, kiemelkedő
minőségű házi kiegészítőkkel, aiolival, hagymalekvárral.
A legtöbb pontot, szám
szerint tizenhetet s egyben három szakácssapkát a Costes, az Onyx és a Zona ért
el, akárcsak tavaly.
Ezután következnek a
két sapkás helyek (15 és 16 pont). (A budapesti helyek esetében nem jelzem a
működés helyét.)16 pontot kapott az Alabárdos, a Borkonyha, a Laci!Konyha!, az
Olimpia, a Salon, 15-öt az Arany Kaviár, a Babel, a Csalogány, az újra nyitott
Loulou és a Babel.
Egy sapkát a 13 és 14
pontos helyek kapnak, ami még mindig nagyon komoly teljesítménynek számít. 14
pontot ért el az encsi Anyukám mondta, a Bock bisztró, a Baltazár, a már
említett Brill, a délbalatoni Chateau Visz, a Fausto, a debreceni Ikon, a balatonszemesi
Kistücsök (mely e sorok írójának személyes kedvence), a Laci!Pecsenye!, a L’Occhio
de Style, a villányi Mandula, a Nobu, a pécsi Susogó és a frissen nyitott
Tanti. 13 pontos a villányi Bock Óbor
étterem, a Café Pierrot, a veszprémi Chianti, a Fausto, a győri La Mareda, a La
Plaza, a Mádi Udvarház, a Mák bisztró, a Pavillon de Paris, a gödöllői Solier,
a Pomo d’Oro, a Vár a speiz, a Vendéglő a Kisbíróhoz (ez a korábban Bock Buda
néven futó étterem) a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és a perbáli Walter.
Érdemes, a 11-12 pontos „like”-os helyekre is elmenni, de ezek igen sokan
vannak, felsorolásuk szétfeszítené e kis írás kereteit.
A borkalauz-rész erősen
szubjektívre sikeredett idén is, az egyes pincészetek besorolása ismét
vitatható, kíváncsi vagyok, hány borrajongó ért egyet például azzal, hogy a szekszárdi
élbolyból a Heimann és a Vesztergombi pincészet között két csillagnyi (egész
pontosan fürtnyi, s implicit minőségi nagyságrendnyi) különbség lenne az ötös skálán.
De más példák is hozhatók bőven. Annyi biztos, hogy egyáltalán bent lenni ebben
a Kalauzban egy borászat számára a számon tartottságot jelenti. Itt nincs 8
pont alatti teljesítmény, az egy fürt is azt jelzi, hogy „jó borászatról” van
szó. A két fürt „nagyon jó” borászatot jelöl, a három „komoly, klasszis borászatot”,
a négy „magyar csúcsborászatot” az öt „világklasszis borászatot”. Ezutóbbi 5
fürtös kategóriába két pincészet tartozik, a Szepsy és a Demeter pince. Ezutóbbi
is vitatható, hiszen mivel lenne inkább világklasszis Demeter Zoltán, mint
mondjuk Bott Judit vagy az Oremus? A „négyfürtös” magyar csúcsborászatok a kalauz
szerint: Bott pice, Disznókő, Gere Attila (Villány), Heimann Zoltán
(Szekszárd), Homonna pince, Jásdi pince (Csopak), Királyudvar, Sauska borászat,
Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis, Tokaj Oremus és a Weninger pince (Sopron). (A
tokaji borászatok esetében nem jelöltem a földrajzi hovatartozást.)
A kalauz röviden foglalkozik
a minőségi sörkészítéssel is, megemlítve a magyar kézműves sörfőzés úttörőit, „akikre
érdemes odafigyelni”, Németh Antalt, Kis Tamást (Hopfanatic), Róth Zoltánt
(Rothbeer), Hugyecz Tamást (Gólem) és Rízmajer Józsefet. Érdekes ötös. Kimaradt
a Fóti Kézműves Sörfőzde, a Békésszentandrási Kézműves Sörfőzde valamint a Bors
a fontosabbak közül, az ő esetükben talán még érthető a mellőzés, hiszen ők
néhány stabil termékkel folyamatosan jelen vannak a piacon, de sokat nem
újítottak. Viszont teljes mértékben indokolatlan Kovács Zoltán és Utassy Roland
nevéhez fűződő Legenda kimaradása, mely főzde állandóan kísérletezik és több
„gerillának” például az említett Gólemnek ők főzik ki a söreit. S ha bekerült a
felsorolásba a Gólemet, akkor említeni lehetett volna több hasonló nagyságrendű,
minőségre törekvő gerillát, Csupor Mártontól Kővári Gergőn át a Zodiák
fedőnéven futó versenyzőig.
A kalauz nagyon
helyesen kiemeli Róth Zoltán Távoli galaxisát, amivel valósággal berobbant a
sörínyencek világába, a tavalyi főzdefesztivál nyertese lett, s mely sör idén
megkapta év söre titulust. A neves sörfőzőnek az idei évre is volt egy kiváló
meglepetése: a Bakancslista nevű sorozattal öregbítette nevét, mely egy „single
hop” azaz egykomlós sorozat és a világ legjelentősebb malátáit mutatja be. Eddig
elkészült a Sorachi Ace (Japán), a Pacific Gem (Új Zéland), a Simcoe (USA)
valamint az Amarillo (USA). E sörök egytől egyig csúcsminőséget képviselnek,
kóstolhatók fesztiválokon, egyes sörözőkben (pl. Élesztő, Budapest, Maláta
Szeged), palackban megvásárolhatók a legfontosabb szaküzletekben (pl. Magyar
Kézműves Csemegebolt) és sörözőkben (pl. Hopfanatic).
Az új Gault Millau
kalauz kiváló útitárs lehet bárkinek, aki a gasztronómiában a minőséget, a
felfedezést, a kalandot keresi, de rövid leírásaival azoknak is, akik biztosra
akarnak menni.
Dorozsmai Endre
Az igazság az, hogy
kiszelektáltam már a magam fotóit, amikor arra gondoltam, hogy megnézem azért, hogy
mit kaptunk a sajtóanyaghoz. Nem lepett meg, hogy Bakcsy Árpád fotói más
színvonalat képviseltek, mint az enyéim. Ezzel együtt dilemmáztam kicsit, majd
kiválogattam az övéi közül e bejegyzés illusztrációit. Úgysem volt még ilyen. J
Németh Antalról nem leltem fotót a sajtónak szánt anyagban, így azt a sajátjaim
közül válogattam be. Minden más fotó e bejegyzésben Bakcsy Árpád munkája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése