2014. október 28., kedd

Brill Csárda (Orosháza, Kossuth utca 24)



Azt csiripelték a verebek már vagy egy éve, hogy Gabnai Csaba, a Brill bisztró tulajdonosa az orosházi éttermének, a Pipacs vendéglőnek a helyén egy vérbeli, igényes csárdát fog nyitni.
S lőn.
Két hete megnyitotta kapuit a Brill csárda. Miután eme örömteli eseménynek hírét vettük, be is iktattuk a programunkba a békéscsabai kolbászfesztivál alkalmából kis kerülővel a csárda meglátogatását. (Zárójelben jegyzem meg, hogy Orosháza jóval nagyobb település, mint ahogy a partiumi tudatban él, közel 30.000 lakosa van. Jó lehetett a hely hírverése, mert igen nagy volt a forgalom, többet is kellett várni a szokásosnál, de megérte.)
No, ne vágjunk a dolgoknak elejébe.
Az étlap rokon a Brill bisztró étlapjával, érdekes lenne egy összehasonlító elemzés, annyi biztos, hogy vannak markáns átfedések.  A csárda jelleget az adja, hogy itt az egyszerűbb ételek vannak túlsúlyban, a tálalás rusztikus, az adagok pedig nagyobbak. Az étlap áttekinthető, de bőséges választékot kínál, nem is volt egyszerű megállapodni abban, hogy mi legyen az, amit első ízben megkóstolunk. Mert hogy eljövünk még az Aradtól nagyjából 60 kmre fekvő csárdába, az egyértelmű, biztosra vehető.
A leveseket kihagytuk időspórlás végett, no meg azért is, mert a fesztiválon is szándékoztunk enni egyet s mást, nem szólva a vacsoráról. Egyébként szívesen megkóstoltuk volna bármelyiket a három (gulyásleves, tyúkhúsleves és vargányás gomba leves) közül. Ugyanígy voltunk a két előétellel. A parázson grillezett velőscsont nem szólt rosszul, 690 forintos ára meg különösen csábító volt, de maradtunk a főételeknél. Bár mielőtt rátérnék erre a rovatra, érdemes a másik előételt megemlíteni, melyet a Brill bisztróban alkalmam volt egy gyulai családi hétvége alkalmából a tavasszal megkóstolni (a két város határa között nagyjából tíz kilométer van), életem legjobb kenőmájasa volt, olyan állaggal és ízzel, amit csak álmodni lehet. Van, amikor az ember megkóstol egy ételt és azt mondja, hogy a műfaj többet nem tud, legfeljebb hasonlóan jót lehet csinálni. Nos, ez a kenőmájas ilyen volt.
Az étlapon 21 főétel szerepel, a sertésdióból készült rántott szelettől a lilakáposztával és krumplipürével körített kacsacombon át a házi majonézzel és házi hasábburgonyával kínált filézett rántott filézett vadpontyig. S még sorolhatjuk a csábító fogásokat, példának okáért, ha nem épp kolbászfesztiválra megyünk, akkor a grillkemencében sült házi kolbászt mustárral, kovászos uborkával és karikaburgonyával (1790) jó eséllyel kikértük volna, csábított még a libasült (2490) és birkapörkölt is (2680).  Végül az árviszonyokat is figyelembe véve rendeltünk borsostokányt szürkemarhából kukoricakásával (2290), 

kemencében, egészben ropogósra sült süldő csülköt velepárolt hagymával, zsírjában pirított héjas burgonyával (2190), 
valamint kemencében sült bőrös császárpecsenyét házilag kovászolt káposztával és héjában sült burgonyával (1990). 
Nagyon tetszett a tálalás és a puritán, koncentrált ízek, amiket csak a jó alapanyag és a megfelelő konyhai odafigyelés biztosíthat. Remek volt a ropogós bőrű, enyhén füstízű, omlós császár, ami kiválóan harmonizált a remek házi káposztával, tanítani lehetne a ropogós csülköt is. Finom volt a marhatokány is, ritkán kóstolni ilyen tömör mártást, az első osztályú házikenyér maradékával a kimártogattuk a szaft jó részét. Érdemes még a vajas, puha kukoricakásáról is megemlékezni.
Mindehhez bort ittunk, a Lajvér pincétől fehéret és rosét kértem, mellé ásványvizet (szóda nem volt), mert a fröccsöt nagyon szeretjük, jóbarátom pedig Weninger mestertől ivott két deci kékfrankos. A sofőr meg házi szörpöt. A borokat egyébként a Bortársaság szállítja, a borárak barátságosak, a szorzó valamivel kettes alatt van a szaküzleti árhoz képest. Ami a sörfrontot illeti, csapolva Borsodit lehet kapni (500 ft a korsó), tovább palackban Staroprament és Stella Artois-t.
A kiszolgálás kedves, udvarias, a beltér hangulatos, a pácolt fa uralja az atmoszférát, hála a gerendázatnak, a fapadlónak és az lambériának. 
Meg merem kockázatni, hogy gasztronómiai szempontból a Brill jelen pillanatban az ország legigényesebb csárdája.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült, rövidített változatát vélhetően leadom a Demokratának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése