2014. október 24., péntek

Bookta – kultúrkocsma (Margit utca 3.)



Vannak helyek, amelyeken csak átrohanunk ilyen-olyan okból. Többnyire azért, mert van egy konkrét célpontunk (vagy kettő vagy három esetleg több) és szóban forgó egység meg útba esik s nem akarjuk kihagyni.
Így voltunk mi a Booktával, 
ami kétségkívül többet érdemelt volna, mint hogy berontsunk, megkérdezzük, hogy hol van itt a szomszédságban egy kézműves söröző (pár házzal arrébb van, megmondták készségesen, Margitutcakilenc cím és név alatt működik) majd igyunk egy besztercei szilvát és távozzunk. Ennek a helynek ugyanis kifejezetten vendégmarasztaló hangulata van, remek a belső tér kialakítása, otthonosság-érzetet kelt, szabályosan megfog. Egyébként is szeretjük a könyveket, itt pedig, ahogy a hely neve is mutatja, le lehet ülni olvasni. Egy kávé mellé, esetleg falatozni is valamit. Hasonló ehhez a Kelet nevű kávézó a Bartók Béla úton, ott az a rendszer, hogy el lehetett vinni könyvet, ha másikat hoztunk cserébe. Persze nem mindent s azért bizonyára megnézik, hogy mit mire. Nem tudom, hogy itt működik-e a könyvcserés mese.
Helytelenítettük, hogy két centre nem mérnek ki pálinkát, de mivel ketten voltunk, akik ihattunk, (harmadikunk sofőr volt, ő csak tanúskodott), így elosztottunk egyet, amit külön kérés nélkül kétfelé töltötték. Ezt persze értékeltük. De megmaradnánk azon véleményünknél, hogy a mai pálinkaárak mellett, meg egyébként is, a tömény italokat mérjék ki két centre.
Ott vannak az Ízlelőn is, hadd idézzem egyetértőleg a minősítésüket: „Könyvesbolt helyén kialakított, könyvespolcokkal berendezett kultúrkocsma a Margit hídnál, kiváló hangulattal, ám szerény sörválasztékkal - ebből a szempontból kivétel a listán. Csapon csak nagyüzemi sör van, üvegben egyetlen kézműves tétel, de sok a bor és pálinka. A boruralom az olasz bisztrókonyhának köszönhető. Vannak pizzák, de egy esti borozgatáshoz elég az "olasz spejz legjava" is: pármai és speck sonka, olasz szalámi, panzetta, sajtválogatás, olívabogyó.
Facebook oldalukon olvasható netcím valami más témájú honlapra mutat, persze lehet, hogy egy a cég, minden esetre a honlapon semmit meg nem tudunk helyről. Viszont sok szép fotót láthatunk az említett FB-lapon a régi Budapestről, s főleg a Margit utca környékéről, viszont itt sincs túl sok info a kínálatról.
Egy okkal több, hogy még benézzünk egyszer.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése